Medicina de familie: între statistici şi realitate

Centrul de sănătate din LăpuşnaLa Centrul de Sănătate Chetriş, Făleşti, nu a fost angajat niciun medic de familie din 1980

Locuitorii a zeci de sate din Republica Moldova nu au medici de familie. Astfel, personalul medical din centrele raionale lucrează în regim non-stop pentru a face faţă avalanşei de solicitări din teritoriu. Totodată, conform datelor Ministerul Sănătăţii, toate localitățile Republicii Moldova dispun de instituţie medicală primară.

În raionul Cahul, 14 sate nu au medici de familie. În aceste localităţi, medicii de la Centrul de sănătate Cahul fac naveta de două ori pe săptămână pentru a examina pacienţii. În alte zile, pacienţii vin la medicii din raion pentru a nu întrerupe tratamentul sau pentru alte consultaţii, ne explică medicul-şef al Centrului de Sănătate Cahul, Alexandru Hagioglo.

Vin doi medici, pleacă patru

Potrivit acestuia, lipsa medicilor de familie este o problemă veche. „Nu a fost angajat din 2012 niciun medic de familie după rezidenţiat. De obicei, vin unu-doi, dar pleacă trei-patru. Cauzele abandonului sunt diferite: schimbarea locului de trai, plecarea peste hotare sau la pensie, reprofilarea etc.”, menţionează Alexandru Hagioglo.

Acesta mai spune că patru medici de familie de la Centrul de sănătate fac naveta în sate. Sunt cazuri în care un medic de familie lucrează pentru două localităţi, „dar nicidecum în mai multe, deoarece trebuie să prestăm servicii medicale de calitate. Unui medic îi revin 1500 de pacienţi”, precizează medicul-şef al Centrului de Sănătate Cahul. Un medic de familie rezident are un salariu în valoare de 2178 de lei, iar un medic de familie cu o vechime în muncă de peste 20 de ani – un salariu în mărime de 2846 de lei, la care se adaugă categoria.

În Republica Moldova, conform datelor statistice pentru 2012, existau 12794 de medici. În 2013, au fost angajaţi 189 de tineri specialişti. Pe moment, salariul minim al unui medic din Republica Moldova este pentru mediul rural 1938,75 lei; iar pentru mediul urban – 1485 de lei.

Un medic la 3000 de pacienţi

Centrul de sănătate Chetriş, raionul Făleşti, deserveşte 9835 de persoane din şase sate. „Ducem lipsă de medici şi asistente medicale. Avem trei medici de familie, în loc de şase, şi şase asistente medicale, în loc de nouă. Unui medic de familie îi revin circa trei mii de pacienţi. Lucrăm în regim non-stop. Bolnavi sunt mulţi”, relatează medicul-şef al Centrului de sănătate Chetriş, Vasile Morcov.

Potrivit acestuia, dintre cei patru medici, trei sunt pensionari, dar unul se apropie de anii de pensionare. Din 1980, la Chetriş, n-a venit niciun medic rezident să se angajeze. „Asistente medicale au fost, însă au lucrat o lună-două şi au plecat din cauza că nu au unde locui. Noi avem case şi suntem nevoiţi să trăim şi să lucrăm aici, însă tinerii nu vor să se întoarcă în sat”, mărturiseşte directorul Centrului de sănătate Chetriş. Vasile Morcov mai spune că demersurile făcute pentru solicitarea cadrelor în domeniu au fost zadarnice. „Şi noi, dacă am fi tineri, n-am veni să lucrăm aici”, susţine medicul.

Conform datelor statistice, la 1 ianuarie 2013, reţeaua instituțiilor de asistență medicală primară era constituită din 37 de centre ale medicilor de familie, 227 de centre de sănătate, inclusiv 60 de autonome, 627 de oficii ale medicului de familie şi 398 de oficii de sănătate. Astfel, toate localitățile republicii dispun de instituţie medicală primară.

Medicii de familie, înlocuiţi de asistente medicale

Şi în satele din raionul Cantemir lipsesc medicii de familie. Centrul de Sănătate Cantemir este alcătuit din şapte medici de familie. Acestei instituţii i se subordonează 17 sate din raion, din care doar patru au medici. În celelalte 13 localităţi, în locul medicilor de familie, lucrează asistente medicale, ne spune angajata Centrului de sănătate, Larisa Gârneţ.

„La noi în sat, nu avem medic de familie de mai bine de 30 de ani. Am avut odată un medic de familie rezident, în rest, trei asistente medicale deservim cei 1710 locuitori. Două asistente lucrează pe câte o normă, iar una – pe jumătate. E greu fără medic de familie, dar ne descurcăm. Un medic din Cantemir vine de două ori pe săptămână. În cazuri grave, chemăm ambulanţa”, spune Maria Costiuc, asistentă medicală de 34 de ani la Centrul de sănătate Ţiganca.

Într-un deceniu, vom avea 1000 de medici de familie

Conform datelor oficiale, în 2013, în R. Moldova, lucrau 1740 de medici de familie, mai puţin cu 67 faţă de 2012. Ministerul Sănătăţii (MS) promite că problema va fi rezolvată într-un deceniu. Responsabilii din domeniul sănătăţii planifică să doteze cu echipament medical modern instituţiile medicale şi să majoreze salariile medicilor.

Conform unui raport al Centrului naţional de management şi sănătate al MS, numărul medicilor şi al personalului medical mediu, precum şi asigurarea populaţiei cu servicii medicale, în 2013, era de 29,6 medici şi 63,4 personal medical mediu la 10000 de locuitori.

Contactată de JURNAL, şefa Secţiei relaţii cu publicul al Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Alina Timotin, a spus că, în 2013, au absolvit universitatea 52 de medici rezidenţi la specialitatea medicina de familie. În anul curent, urmează să absolvească 68 de medici de familie.