Medicii estimează începutul epidemiei de gripă

În următoarele două săptămâni. Cazurile de infecţii acute ale căilor respiratorii sunt în creştere îndeosebi în regiunea transnistreană şi în raionul Ceadâr-Lunga

central_vaccin.f.nadea roscovanu

Foto: Nadea Roşcovanu

Două persoane din raionul Teleneşti au decedat din cauza virusului gripal A(H1N1), alţi 20 de pacienţi, printre care doi copii, au fost depistaţi în urma analizelor de laborator cu virusul gripal A(H1N1). Medicii spun că procesul epidemic al morbidității prin gripă în sezonul 2015-2016 se manifestă prin intensitate medie, iar o epidemie de gripă ar putea să se declanşeze în următoarele două săptămâni. Din cauza că virusul gripal A (H1N1) se modifică în fiecare an, s-a întârziat producerea vaccinurilor şi procesul de vaccinare a grupurilor de risc. Totuşi medicii speră ca acest lucru să nu ducă la creşterea numărului de bolnavi.

Gripa sezonieră face ravagii şi în acest an, mai ales în ţările vecine. În Ucraina, la sfârşitul lunii ianuarie, Ministerul Sănătăţii anunţa 122 de decese din cauza gripei porcine, cele mai afectate zone fiind Kievul, Odesa şi Lvovul. În Rusia au decedat 107 persoane, dintre care opt copii. În regiunea transnistreană, pragul epidemic a fost depăşit cu 11 la sută. La sfârşitul săptămânii trecute, ministerul sănătăţii din regiune anunţa că numărul îmbolnăvirilor prin infecţii respiratorii acute a ajuns la 3.400. De la începutul anului, în Republica Moldova au fost înregistrate 156 de cazuri de gripă sezonieră. Conform datelor Centrului Național de Sănătate Publică, în laboratorul de referinţă au fost investigate 35 de probe la prezența ARN virusurilor gripale, dintre care în 20 de cazuri a fost detectată prezența ARN virusului gripal A(H1N1). În cazul celor două femei decedate din Teleneşti, în urma investigaţiilor, s-a depistat pe lângă virusul gripal A(H1N1), o patologie preexistentă – cardiopatie, în primul caz, şi hepatită cronică virală B+D, în cel de-al doilea caz.

Conform datelor Centrului European de Control al Bolilor (ECDC), în ţările Regiunii Europene se atestă o creștere a activității gripale. În săptămâna 18.01-24.01.2016, din 45 de țări şi teritorii, şase (Finlanda, Georgia, Grecia, Irlanda, Malta și Ucraina) au raportat date epidemiologice de nivel înalt. În regiunea Europeană, predominant, gripa este cauzată de virusul A (H1N1) şi mai puțin de virusurile A(H3N2) și de tip B.

Doi copii cu virusul gripal A(H1N1)

Directorul Spitalului Clinic Municipal pentru Copii Nr.1, Ştefan Calancea, a declarat pentru JURNAL de Chişinău că, în urma analizelor de laborator, au fost depistaţi cu gripă porcină doi copii, care sunt internaţi şi urmează tratamentul corespunzător. „De la 1 februarie cazurile de infecţii respiratorii acute sunt în creştere, la noi în spital avem 151 de cazuri, mai mult ca săptămânile trecute. Dacă e să facem o comparaţie cu anul trecut, când în lunile noiembrie, decembrie am avut 194 de pacienţii spitalizaţi pe cele 140 de locuri, acum situaţia e sub control. Aşteptăm apogeul îmbolnăvirilor peste o săptămână, două”, a relevat Ştefan Calancea. Medicul atenţionează încă o dată, prin intermediul ziarului nostru, mămicile să limiteze accesul copiilor în locurile publice, să poarte măşti, să aibă o alimentaţie corectă şi la timp, pentru că gripa este cea mai periculoasă pentru copii.

În şcoli şi la frontiera de stat sunt luate măsuri de precauţie

După ce la Liceul Teoretic „Mihail Berezovschi” din mun. Chişinău a fost depistat un caz de gripă sezonieră, directorul liceului, Valentin Berezovschi, a luat măsuri de precauţie. „Nu vreau să aştept indicaţii de sus şi am restricţionat fluxul maturilor în liceu, în plus toţi copii sunt verificaţi de sora medicală şi chiar de profesori zilnic”, a menţionat acesta.

Totodată, în toate instituţiile de învăţământ au fost plasate note informative despre epidemia sezonieră de gripă, în multe dintre ele, mai ales în grădiniţe, părinţilor le este interzis accesul în interior, aceştia îşi aşteaptă copiii după uşă, pentru a evita răspândirea viruşilor. Cu toate că nu s-a înregistrat niciun caz de gripă la trecerea frontierei de stat, toţi colaboratorii au fost instruiţi şi vaccinaţi. „În cazul în care colaboratorii noştri depistează persoane suspectate de gripă, se utilizează un scaner pentru măsurarea temperaturii, apoi se ia legătura cu Centrul Naţional de Sănătate Publică, iar pacientul rămâne până la sosirea specialiştilor într-o boxă specială”, ne comunică Dorina Cebotari, ofiţer de presă la Poliţia de Frontieră.

În 2013, în R. Moldova au murit zece persoane diagnosticate cu gripă sezonieră A(H1N1). În 2014, au decedat cinci persoane, printre care doi copii.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)