Medici, de urgență!

71 de funcții vacante la Centrul Național de Medicină Urgentă Prespitalicească

Ambulanțele ajung cu întârzieri la apelurile cetățenilor din cauza numărului insuficient de echipe care deservesc municipiul Chișinău. În unele zile, o singură echipă pediatrică deservește întreagul muncipiu Chișinău. Centrului Național de Medicină Urgentă Prespitalicească are în prezent nevoie de 40 de medici și 31 de asistenți medicali. Conform standardelor, o echipă de urgență trebuie să deservească 10.000 de locuitori.

Un angajat al Centrului Național de Medicină Urgentă Prespitalicească ne-a semnalat că insuficiența cadrelor medicale în diferite funcții este o problemă acută. Acesta fapt este confirmat de numărul mare de semnalări că echipele de medici ajung cu mari întârzieri la pacienți.

„Echipe de salvare sunt insuficiente pentru a acoperi numărul apelurilor”, a menționat sursa noastră, evocând cazul fetiței de patru luni decedată la spital din cauza că ambulanța a ajuns la bolnavă după mai bine două ore de la apelul părinților.

 Lipsă de echipe pediatrice de urgență

„În tura cu pricina lucra o singură echipă pediatrică de urgență pentru întregul municipiu. Cum poți în asemenea condiții să acorzi ajutor pentru copiii din întregul municipiu?”, ne-a comunicat sursa, indignându-se. Conform regulamentului, a subliniat ea, o echipă de urgență trebuie să deservească 10.000 de locuitori.

De partea cealaltă, serviciul de presă al Centrului Național de Medicină Urgentă Prespitalicească, a recunoscut că la 10.000 de locuitori trebuie să revină 0,8 echipe de asistență medicală urgentă.

În cazul fetiței decedate, responsabilii de la asistența prespitalicească au explicat că ambulanța a ajuns cu întârziere din cauza că, în același interval, erau 38 solicitări în așteptare, majoritatea fiind copii.

Fluctuații de cadre

Cu toate acestea, angajații Centrului ne-au informat că echipele de asistență medicală urgentă sunt pregătite să acordare volumul adecvat de asistenţă medicală urgentă copiilor. Iar în caz de necesitate, ei pot să solicite echipe de asistență medicală urgentă specializate.

„În municipiul Chișinău, sunt organizate trei echipe pediatrice și o echipă specializată reanimare copii”, ne-a informat Diana Blănaru, ofițer de presă al aceluiași centru.

În ce privește problema asigurării cu numărul necesar de angajați, Centrul a recunoscut că are probleme, însă acestea nu afectează funcționarea instituției. „Numărul persoanelor care se angajează este mai mare decât al celor care pleacă”, au argumentat responsabilii într-un răspuns adresat redacției JURNALULUI de Chișinău.

Câte echipe de salvare lucrează timp de o tură în Chișinău?

În același timp, ei au evitat să ne spună câte posturi vacante sunt înregistrate în prezent, sugerând să accesăm site-ul lor. Aici am găsit două anunțuri, potrivit cărora instituția organizează concurs pentru funcția de felcer, pentru care sunt disponibile 31 de locuri vacante, în timp ce pentru funcția de medic – 40.

Pentru deservirea populației, conform normelor de asigurare a populaţiei cu echipe de asistență medicală urgentă, sunt organizate aproximativ 50 de echipe de medici sau felceri care, la necesitate, pot fi suplimentate, ne-au asigurat reprezentanții centrului.

La începutul anului 2018, Serviciul Asistență Medicală Urgentă din Chișinău dispunea de 355 unități de transport sanitar, din care 305 aveau un coeficient de uzură de 100%, se menționează într-un raport al instituției. În 2018 au fost procurate 104 unități de transport sanitar de tip B, care au fost repartizate în cele cinci stații de asistență medicală urgentă din republică.

În prezent, la Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească lucrează 498 de medici, 1.353 de felceri și 698 de infirmieri, ne-a comunicat ofițerul de comunicare al instituției medicale, Diana Blănaru.

The following two tabs change content below.