Medicamentele se ieftinesc!

PREŢURI // Începând cu 17 ianuarie, farmaciile vor afişa noi preţuri la medicamente

Preţurile la medicamente se vor ieftini, dar nu la toate preparatele şi nu de la 1 ianuarie 2011, aşa cum ne-au promis anterior autorităţile. Deşi Catalogul Naţional de preţuri de  producător la medicamente încă nu este finisat, şeful Serviciului de avizare şi înregistrare a preţurilor de producător la medicamente promite ieftiniri considerabile pentru anumite produse medicale. Ce-i drept, sunt şi din cele care se vor scumpi simţitor. Ministerul Sănătăţii şi Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei au stabilit că cel târziu până la 17 ianuarie 2011, importatorii şi farmaciile din republică ar trebui să afişeze noi preţuri la medicamente.


Conform noului Catalog de preţuri la medicamente, cele mai multe dintre ele se vor ieftini de la anul. Reducerile de preţ vor fi de la 80 % pentru unele produse, până la jumătate de procent pentru altele. Unul din medicamentele care se vor ieftini cel mai mult este Clostilbegyt, utilizat pentru stimulare ovariană. Astfel dacă acum acest preparat costă în farmacii 192 de lei, începând cu anul viitor preţul lui va scădea până la 35,4 lei. O reducere substanţială se va face şi pentru antidepresivul Stimuloton, care astăzi se vinde cu 225,66 lei, iar de la anul va costa 58,88 lei. Lidocainul se ieftineşte de două ori, iar preţul Tamiflu-ului care se utilizează pe larg pentru prevenirea şi tratarea gripelor va scădea cu aproximativ 30%. Dacă până acum preparatul a costat 239 de lei, din 2011 îl veţi găsi cu 161 de lei. Cu doar 17,8 % va scădea preţul Ampicilinei, Grip Hot-ul va costa mai puţin cu 4 lei, iar Ketotifen-ul administrat pentru tratarea astmului bronşic alergic se va ieftini cu doar 8 bănuţi.

Tendinţa generală e de micşorare

Din lista medicamentelor care se vor scumpi începând cu anul viitor face parte Suprastinul, preţul căruia va creşte de la 27,76 lei până la 33 lei, Sorbiferul, administrat în special de femeile însărcinate, Laxatinul, recomandat persoanelor care suferă de constipaţie funcţională, dar şi alte preparate medicale. În general, scumpirile nu vor depăşi 36 %. Şeful Serviciului de avizare şi înregistrare a preţurilor de producător la medicamente, Sergiu Cibotari, susţine că numărul medicamentelor care se vor scumpi este nesemnificativ. „Tendinţa generală este de micşorare a preţului, mai ales pentru preparatele medicale importate din Europa”, afirmă Cibotari. El susţine că noile preţuri au fost calculate în baza  celor stabilite de producătorii medicamentelor. Importatorii nu au comentat în niciun fel reducerile de preţuri pe care vor trebui să le facă de la anul.

Preţuri noi de la 17 ianuarie

Vinerea trecută, Ministerul Sănătăţii şi CCCEC au decis să le ofere farmaciştilor un răgaz până pe 17 ianuarie pentru ajustarea preţurilor la medicamente conform Catalogului Naţional. După această dată, CCCEC va începe verificările.  Companiile importatoare şi farmaciile care vor neglija preţurile stabilite de stat vor fi amendate, iar în cazuri mai grave li se va retrage licenţa de activitate.

Conform datelor prezentate de Serviciul de avizare şi înregistrare a preţurilor la medicamente, în anul curent a avut loc o micşorare cu 5% a preţurilor la medicamentele produse în statele CSI şi Europa; la circa 8% din medicamente preţurile au rămas neschimbate, în timp ce la unele medicamente importate în special din Bulgaria, Vietnam şi India, preţurile au crescut în medie cu 10%.

În ultimele patru luni ale anului, potrivit sursei citate, s-au înregistrat diminuări de preţ cuprinse între 0,2% şi 27% pentru 2799 denumiri de medicamente, ceea ce reprezintă 42% din Nomenclatorul de stat al Medicamentelor.

Mariana RAŢĂ