Medicament contra gripei pandemice produs în R. Moldova

Medicament contra gripei pandemice produs în R. Moldova

O nouă alternativă la preparatele antivirale, Tamiflu şi Zanamivir, folosite la tratarea virusului A (H1N1),  a fost elaborat de către cercetătorii din Republica Moldova şi produs aici. Medicamentul are o sferă largă de utilizare, printre acestea la tratarea hepatitelor virale, afecţiunilor nongripale şi chiar HIV SIDA. ”Preparatul  este atât un remediu de profilaxie, cât şi unul cu efect terapeutic”, a declarat pentru JURNAL, Constantin Spânu, vicedirectorul Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă  (SANEPID) şi unul din autorii invenţiei.

Potrivit lui Spânu, s-a purces la crearea acestui medicament 12 ani în urmă şi au participat savanţi de la Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor al Academiei de Ştiinţe din Republica Moldova, Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă, Agenţia Medicamentului şi Catedra de profil a Universităţii de Stat de Medicină ”Nicolae Testimiţeanu”. ”Preparatul a fost înregistrat pentru prima dată cu şase ani în urmă şi reînregistrat în 2008”, susţine Spânu. Este un produs pe bază de substanţe biologic active, obţinut din deşeuri alimentare, ceea ce îl face să fie un medicament moale, care poate fi folosit de absolut toţi, atât de copii, cât şi de adulţi.

Preparatul are un efect antiviral, imuno-modulator. Studiile efectuate în cadrul Laboratorului Naţional de pe lângă Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă au arătat că  are un spectru larg de utilizare, fiind recomandat atât în cazul afecţiunilor virale hepatita B şi C, afecţiunilor gripale, inclusiv în cazul virusului A (H1N1), cât şi în cazul celor nongripale: guturai, angină. ”Pe lângă toate acestea, preparatul medicamentos este recomandat pentru tratamentul HIV SIDA”, susţine Spânu.

Utilitatea medicamentului a fost recunoscută şi de către alte ţări, acesta primind mai multe distincţii la diferite expoziţii naţionale şi internaţionale. ”Preparatul a câştigat ”Medalia de aur”, în cadrul Expoziţiei de invenţii de la Geneva, distincţia ”Ordinul comandor”, la Bruxelles, Belgia. A mai participat la expoziţii la Moscova, Bucureşti, Iaşi, în Serbia”, susţine vicedirectorul.

La ora actuală, preparatul se află în vrac şi e posibil ca astăzi savanţii să primească certificatul de calitate. ”Odată ce vom avea certificatul la mână, medicamentul va apărea în farmacii”, comunică Spânu. Şi din aceeaşi zi va apărea pe tejgheaua farmaciilor

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)