Meciul mortal al lui Roman Lungu // DRAMĂ

Oficialii din fotbalul moldovenesc nu învaţă nimic din tragedia adolescentului de la Orhei

Meciul de fotbal dintre Şcoala Sportivă Orhei (ŞS Orhei) şi Şcoala Sportivă Ungheni s-a încheiat în minutul 70 cu decesul atacantului primei echipe, Roman Lungu. Potrivit medicului echipei, băiatul a avut un stop cardiac, deşi fişa medicală îl prezenta perfect sănătos. Vitalie Lis, antrenorul echipei, spune că la meci ar fi trebuit să asiste o ambulanţă, iar meciurile să se desfăşoare după-masă sau dimineaţa.

Reprezentanţii Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal (FMF) menţionează că în Republica Moldova există puţine terenuri dotate cu vestiare şi cu apă caldă. În plus, pentru staţionarea unei ambulanţe în timpul meciurilor trebuie de achitat 700–800 de lei, sumă enormă pentru echipele de fotbal.

„O colegă m-a sunat duminică şi mi-a spus că a murit Roma. Iniţial, am crezut că e o glumă, dar m-am uitat în calendar şi am observat că e 6 mai, şi nu 1 aprilie. Atunci când am început a primi mai multe mesaje din partea colegilor, am înţeles că Roma a murit cu adevărat”, ne spune printre lacrimi Valeria Covas, una dintre colegele de clasă ale lui Roman Lungu, tânărul de 16 ani care a decedat duminică în timpul meciului de fotbal dintre ŞS Orhei şi ŞS Ungheni.

Numărul 10

„A jucat pentru echipa noastră şase ani. A fost atacant, purta cu mândrie tricoul numărul 10. A fost un băiat de nota 10”, mărturiseşte Vitalie Lis, antrenorul tânărului. „A fost un băiat sănătos. Nu s-a plâns niciodată de probleme de sănătate. Sunt în stare de şoc”, spune Lis.

Acest lucru a fost confirmat şi de Marin Lavrentievici, medicul echipei din Orhei. „Băiatul a făcut stop cardiac în timpul sistolei (fază de contractare fiziologică periodică, ritmică a musculaturii inimii, în timpul căreia sângele este expulzat din ventricule în artera pulmonară și în aortă, iar din auricule în ventricule – n.r.), lucru constatat şi de medicii legişti. Ultimul control medical l-a făcut pe 16 septembrie 2011. Avea certificate de la medicul de familie și de la Comisariatul Raional Militar”, spune Lavrientevici.

Fără ambulanţe la meciuri

Vitalie Lis, antrenorul echipei, spune că a solicitat FMF modificarea orei meciului. „Au strâns din umeri şi nu ne-au spus nimic. După acest joc, sper că vor solicita prezenţa ambulanţelor la toate meciurile, pentru că, potrivit regulamentului FMF, nu e neapărată prezenţa acestora, ci doar a unui medic”, susţine Lis.

„Ceea ce s-a întâmplat duminică la Orhei e o tragedie”, a menţionat pentru JURNAL Mihai Anghel, prim-vicepreşedintele FMF. „În primul rând, nu erau 30, ci 27 grade Celsius. Arbitrul a oprit meciul o dată în timpul primei reprize, apoi, în timpul celei de-a doua reprize, antrenorii au spus că nu trebuie. Copilul a căzut pur şi simplu, nu a fost lovit. Medicul i-a acordat primul ajutor medical. După acest incident, vom obliga toţi copiii să facă examenele medicale la „AtletMed”, la Chişinău, nu doar să prezinte fişele lor”, a opinat Anghel.

Analize medicale noi

Prim-vicepreşedintele FMF e de acord ca meciurile să se joace dimineaţa sau seara. „Din păcate, sunt puţine terenuri sportive dotate cu vestiare şi apă caldă, de aceea stabilim meciurile ca să reuşească să joace toate echipele. Pe viitor, vom încerca să facem tot posibilul să nu se repete”, a susţinut Anghel.

După întâlnirea cu preşedintele UEFA, Michele Platini, şeful fotbalului moldovenesc, Pavel Ciobanu, a declarat că „regulamentul nu va fi schimbat”. „E imposibil să asigurăm cu ambulanţe meciurile din toate diviziile de copii şi juniori. Asta ar aduce la dispariţia multor echipe”, a menţionat Ciobanu.

Acesta a mai menţionat că va solicita ca în timpul meciurilor să fie prezentă o ambulanţă. „Dar şi aici simt că vom avea probleme pentru că în unele raioane există o singură ambulaţă pentru toate localităţile. Alte cluburi de fotbal nu vor avea de unde achita 700–800 de lei ca ambulanţa să stea patru ore pe durata meciurilor”, susţine Anghel. „E o tragedie care nu ţine neapărat de fotbal, ci de sărăcia în care ne aflăm cu toţii”, a conchis acesta.

În timp ce FMF şi clubul de fotbal se acuză unii pe alţii, colegii de clasă ai tânărului deplâng moartea subită a acestuia. „Suntem prieteni din clasa I, nu există persoană mai bună şi mai optimistă ca el. E greu de crezut că trebuie să vorbesc la trecut, duminică dimineaţă, am vorbit cu el la telefon”, ne spune Alexandrina Ciuloci.

Fata, frântă de durere, a mers şi a sărutat de mai multe ori fotografia lui Roman de la intrarea în liceul „Onisifor Ghibu” din Orhei. „Nici nu vreau să cred că nu mai este pe lângă noi. A fost un băiat extraordinar”, au fost cuvintele Alexandrina.

„Deşi participa la toate competiţiile, visa să devină arhitect, ca şi tatăl său. Nu a mai reuşit să-şi îndeplinească visul…”, spune plângând tânăra.

Ultima zi

„Într-adevăr, nu era axat numai pe sport, acorda atenţie şi studiilor, îi plăceau disciplinelor reale. Ne distra aruncând o plăcintă cu cartofi pe tavan, stătea lipită câteva secunde, după care cădea cu zgomot pe masă”, spune zâmbind Valeria Covas.

În acelaşi timp, Lada Cotruţă, diriginta tânărului, a spus că ziua de luni a început cu o oră a dirigintelui. „A vorbit prietena lui Roma, a povestit despre ultima zi din viaţa lui. După aceasta, fiecare coleg de clasă a povestit unele amintiri. Am aprins lumânări”, spune profesoara care se opreşte un moment: „Era un copil bun. Învăţa binişor”.

Ieri, după masă, familia lui Roman Lungu a adus acasă corpul neînsufleţit al băiatului, mâine acesta va fi petrecut pe ultimul drum. Părinţii acestuia mai au un băiat de 20 de ani şi o fată de cinci ani.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)