Meci de infarct cu amatorii din Andorra sub privirile lui Eriksson

NAŢIONALA // Tricolorii au câştigat cu 2-1 după ce au fost conduşi cu 0-1

Naţionala lui Gabi Balint pornea favorită în meciul amical cu Andorra, dar tricolorii au fost nevoiţi să transpire pentru a câştiga. Andorra a deschis scorul în minutul 52, după o fază controversată, iar jucătorii noştri s-au impus prin Igor Picuşceac (66) şi Igor Bugaiov (90+4). De asemenea, Anatol Doroş a ratat un penalty în minutul 37, când scorul era de 0-0. Oficialii federaţiei au declarat pentru JURNAL că după aceste două meciuri s-a tras linie. Unii jucători ar putea să nu mai fie convocaţi pentru meciul cu Suedia din 29 martie.

S-au apărat cu 10 jucători

Tricolorii au încercat să marcheze un gol rapid, însă au avut mari dificultăţi să pună presiune pe poarta adversă. Andorrienii s-au apărat cu tot efectivul şi au reuşit să închidă toate spaţiile. Moldovenii au avut o posesie de 90%, dar în loc să caute breşe în apărarea gazdelor, aceştia au pasat mai mult în spate. În minutul 36, Suvorov a reuşit să dribleze un adversar în careul de 16 metri şi a tras la colţul lung. Portarul nu a ajuns la minge, însă a făcut-o un fundaş care a respins mingea cu mâna. Arbitrul a dictat penalty şi l-a eliminat pe fundaşul care a făcut henţ. Doroş a fost cel care a executat lovitura de la 11 metri, dar a trimis slab şi portarul a reuşit să respingă.

În repriza secundă, moldovenii au fost mai determinaţi şi mai agresivi, însă fără a fi periculoşi în faţa porţii. Când nimeni nu se aştepta, mijlocaşul Ayala a înălţat un balon de la mijlocul terenului şi l-a trimis pe poarta lui Calancea. Portarul nostru a fost surprins de mingea care a coborât sub bara transversală şi, cu dificultate, a oprit balonul la marginea liniei porţii.

Tuşierul i-a arătat centralului că mingea a trecut linia porţii, iar ultimul a arătat spre centrul terenului. Era 1-0 pentru Andorra, jucătorii amatori se bucurau de parcă au marcat unui adversar de calibru.

Au întors rezultatul

Preşedintele Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal, Pavel Ciobanu, se frământa ca un leu în cuşcă după golul primit. Nici celor 30 de suporteri moldoveni nu le venea a crede că „liliputanii” din Andorra au marcat. Jucătorii noştri au rămas în zece după ce Alexandru Suvorov a fost eliminat din cauza unui gest nesportiv la adresa centralului. Tricolorii au devenit mai activi şi au ratat câteva faze prin Picuşceac şi Bugaiov.

Apărarea celor din Andorra a cedat în minutul 66, atunci când Picuşceac a tras puternic din trei metri. Portarul gazdelor nu a avut şanse să prindă balonul. Când deja toată lumea se aştepta ca meciul să se termine cu ruşinosul scor de 1-1, centralul a dictat un penalty în favoarea Moldovei în minutul 94, după ce Epureanu a fost faultat în careul de 16 metri. Bugaiov a fost sigur pe el şi a marcat.

Balint: „Era cât pe ce să ne batem singuri”

Balint a răsuflat uşurat după ce Bugaiov a marcat golul victoriei şi şi-a felicitat elevii pentru jocul prestat în repriza secundă. „Le-am spus băieţilor că Andorra ne va pune probleme, dat fiind faptul că ei se apără cu toată echipa. Sunt dezamăgit şi bucuros în acelaşi timp. Era cât pe ce să ne batem singuri”, a declarat Balint pentru JURNAL.

Antrenorul a spus că, de obicei, nu comentează prestaţia arbitrilor, dar de data aceasta nu se poate abţine. „Nu a fost gol la faza în care arbitrii au decis că mingea a trecut linia porţii. Mingea a fost la aproape un metru de linie, iar el a văzut gol. Dă-o încolo de joc. Îţi ieşi din sărite când se face o astfel de nedreptate. Oricum, Doroş trebuia să marcheze din penalty, lucrurile ar fi decurs altfel. El a greşit, la fel cum a făcut Namaşco în meciul cu Polonia”, a punctat Balint.

Lucescu îi va oferi informaţii despre Suedia

Tehnicianul român a tras concluzii de pe urma celor două meciuri amicale şi îşi face planuri pentru meciul cu Suedia. Acesta s-a interesat de rezultatul meciurilor Suedia–Ucraina şi România–Suedia. „Am vorbit cu Răzvan Lucescu să-mi dea informaţii despre Suedia. Oricum, avem oameni la turneul din Cipru. Acolo participă şi adversara noastră din preliminariile Euro 2012. O să am toate informaţiile necesare. Sper că, până la meciul cu ei, jucătorii noştri să fie pregătiţi fizic în proporţie de 100%. În aceste amicale s-a văzut că încă nu sunt apţi în totalitate”, a menţionat Gabi Pele Balint.

Cebotari: „Eram siguri că putem reveni”

Eugen Cebotari a spus că era sigur că fotbaliştii din Andorra nu puteau câştiga meciul. „Arbitrul ne-a dezavantajat. Acesta a validat un gol inexistent şi a arătat eronat poziţii de offside. După ce andorrienii conduceau pe tabelă, nu am crezut nicio clipă că vor câştiga meciul. Noi i-am presat şi, în cele din urmă, am câştigat. Important că am avut tăria să revenim de la 0-1”, a menţionat mijlocaşul.

Naţionala a fost asistată de Erikson

Fiul celebrului antrenor suedez, Swen Goran Erikson, Johan, a fost cel care a asistat echipa Moldovei. Acesta, administrator al complexului în care s-au antrenat elevii lui Balint, a avut grijă să nu le lipsească acestora nimic. Johan a declarat pentru JURNAL că i-a plăcut naţionala noastră, dar va fi suporterul Suediei în meciul de pe 29 martie.

Vitalie Hadei