„Meandrele existenţei” de Ioan Grecu la Bacău

Sculptorul basarabean Ioan Grecu a inaugurat o amplă expoziţie personală la Centrul Internaţional de Cultură şi Artă Contemporană „George Apostu” din Bacău. Promotor al conceptului de culturalizare a spaţiului urban, Ioan Grecu şi-a intitulat expoziţia „Meandrele existenţei”.

Aceasta este concepută ca o expoziţie-coridor şi include 27 de lucrări şi şase fotografii de sculpturi din Republica Moldova.
„Expoziţia cuprinde o selecţie a sculpturilor din cele trei cicluri pe care le-am creat de-a lungul anilor: „Capricciosa”, „Pasărea din noi” şi „Chei de boltă”, a declarat pentru JURNAL Ioan Grecu. „Aceste trei cicluri reprezintă, de fapt, trei trepte de trecere a omului pe pământ. „Capricciosa” exprimă starea de capriciu a omului în existenţa sa terestră, „Pasărea din noi” reflectă tendinţa de explorare a sinelui şi apropierea de Dumnezeu, iar ciclul „Chei de Boltă” oglindeşte spiritualizarea materiei”, mărturiseşte artistul.
Vernisajul de la Bacău face parte din programul cultural „Ziua Centrului de Cultură „George Apostu”, ediţia a XV-a, şi a fost moderat de criticul de artă Valentin Ciucă şi de profesorul universitar Petru Bejan.
„Arta nu e doar meserie, ci şi spirit”, susţine Ioan Grecu, care continuă sa dezvolte „un proiect lung şi încă nu a ajuns la punctul de sosire, fiind important nu doar finalul, ci permanenta căutare”.

Sculptorul Ioan Grecu s-a născut în 1968 la Recea, Râşcani, a absolvit Facultatea de Pictură şi Grafică a Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chişinău şi Secţia de sculptură a Universităţii de Arte Vizuale „Ioan Andreescu” din Cluj-Napoca. Este prezent în expoziţii personale şi de grup în R. Moldova şi peste hotare din 1991. Cea mai recentă expoziţie a sa a avut loc la Veneţia, în octombrie 2009.

Referindu-se la limbajul sculpturii lui Ioan Grecu, criticul de artă italian Giorgio Pilla menţionează că mijloacele sale expresive „fac să se perceapă ceea ce artistul are în minte şi în inimă, el sparge monotonia şi ne ajută să înţelegem unicitatea momentelor”.
După personala de la Bacău (care va fi deschisă până la 17 mai), Ioan Grecu îşi va duce lucrările în alte oraşe importante ale României – Cluj, Arad, Iaşi – unde le va prezenta publicului în cadrul unor expoziţii de autor.

Irina Nechit