McCain: „SUA sprijină Republica Moldova”

SUSŢINERE // Staţionarea trupelor ruseşti – o încălcare a normelor internaţionale

Senatorul american John McCain a efectuat o vizită de o zi în Republica Moldova. Acesta s-a întâlnit cu preşedintele interimar al RM, Marian Lupu, premierul Vlad Filat şi a efectuat o plimbare prin Chişinău, salutând oamenii. McCain a opinat că SUA au încredere în actuala guvernare, menţionând de asemenea că aflarea trupelor ruseşti în Transnistria este o încălcare a normelor internaţionale. Senatorul a efectuat o plimbare prin Chişinăul istoric şi a luat cina în beciurile de la Cricova. Oficialul american a primit din partea premierului un covor moldovenesc, ţesut manual, şi câteva sticle de vin de colecţie

Principalul contracandidat al lui Barack Obama în cadrul alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2008, senatorul John McCain, a sosit duminică dimineaţă la Chişinău. Acesta a acceptat invitaţia premierului moldovean Vlad Filat făcută în timpul vizitei în SUA.

Avion ascuns

Senatorul a sosit pe Aeroportul Internaţional Chişinău la bordul unui avion care a fost ascuns de ochii presei. Reprezentanţilor mass-media nu li s-a permis să fotografieze sau să filmeze momentul aterizării aeronavei. McCain a fost întâmpinat de excelenţa sa, ambasadorul american în Republica Moldova, Assif Chaudry, împreună cu alţi oficiali.

La începutul vizitei sale, senatorul s-a întâlnit cu un grup de studenţi. După aceasta, McCain s-a deplasat la reşedinţa de stat a preşedintelui interimar al RM, Marian Lupu. La întrevedere au participat şi lideri ai unor fracţiuni parlamentare – Ion Hadârcă (Partidul Liberal), Valeriu Streleţ (Partidul Liberal Democrat din Moldova), precum şi preşedintele Comisiei pentru politică externă, Igor Corman (Partidul Democrat din Moldova).

Senatorul american a transmis guvernului Filat un mesaj de încredere din partea SUA. „Congresul SUA sprjină obiectivele Guvernului RM, sprijină integritatea statului RM, dar şi reformele democratice”, a declarat McCain. Acesta a dat asigurări că va continua să lucreze, în cadrul Congresului, pentru a scoate Moldova din amendamentul Jackson-Vanik. „Problema trupelor ruse pe teritoriul suveran al RM reprezintă o problemă, o încălcare a normelor internaţionale”, a mai menţionat senatorul.

La rândul său, preşedintele interimar al RM, Marian Lupu, a susţinut că apreciază înalt asistenţa acordată de SUA prin intermediul mai multor programe. „Acestea contribuie la asigurarea promovării reformelor structurale”, a opinat Lupu.

Dezamăgit de refuzul lui Voronin

În cadrul întâlnirii cu premierul Vlad Filat, senatorul american a reiterat aceleaşi idei, însă s-a arătat dezamăgit de faptul că liderul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova a refuzat să se întâlnească cu el. „Am fost deschis să le ascult părerile în ceea ce priveşte viitorul acestei ţări. Eu le-aş fi respectat punctul de vedere, chiar dacă puteam să nu fiu de acord cu ceva. Poate data viitoare”, menţionat John McCain.

„Iurie, Iurie!”

Senatorul american s-a arătat interesat să cunoască Chişinăul, efectuând o vizită privată prin oraş. Primul „popas” a fost lângă monumentul „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Grădina Publică, unde a privit fotografiile expoziţiei deschise în memoria victimelor deportărilor. „Iurie, Iurie!”, îl cheamă premierul pe Iurie Leancă, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, atunci când senatorul american avea nevoie de unele precizări în engleză. După ce au făcut un tur al expoziţiei, în mâinile oficialilor au apărut buchete mari de trandafiri albi, care au fost depuşi la picioarele domnului Ştefan cel Mare.

Însoţiţi de un ghid, delegaţia oficialului american a urcat în maşini şi s-a îndreptat spre scuarul din apropierea Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, de unde au cumpărat tablouri pictate în ulei şi suvenire. Premierul Vlad Filat a comunicat pentru JURNAL că i-a făcut cadou senatorului american un covor moldovenesc, ţesut manual, şi câteva sticle de vin de colecţie. Acelaşi cadou l-a primit şi vicepreşedintele american, Joe Biden, în timpul vizitei sale în martie curent.

„Nu ştiu cine este”

McCain a făcut o plimbare până la Catedrala „Naşterea Domnului”, timp în care a salutat oamenii de pe stradă. „Nu ştiu cine este”, ne-a spus o vânzătoare din centrul capitalei cu care a dat mâna senatorul.

În Catedrală, la delegaţia oficială s-a alăturat şi Dorin Chirtoacă. Cei doi s-au oprit în faţa icoanelor, s-au rugat. „Nu ne-am rugat ca să câştig alegerile, ci pentru binele acestui pământ, precum şi al americanilor”, ne-a comunicat primarul. După ce a lăsat bani americani în cutia milei, acesta a luat-o la pas spre Arcul de Triumf, unde a fost oprit de mama lui Ilie Cazac, tânărul reţinut la Tiraspol pentru spionaj.

Cu lacrimi în ochi, aceasta i-a povestit senatorului american istoria fiului sale, implorând ajutor. „I-am scris şi lui Barack Obama, nimeni nu m-a ajutat până acum”, a comunicat cu lacrimi în ochi femeia. McCain a asigurat-o că o va ajuta.

Vizita s-a încheiat cu o cină în beciurile de la Cricova, unde, protrivit Publika TV, senatorul american a fost servit cu vinuri moldoveneşti, plăcinte şi alte bucate tradiţionale.

Ieri dimineaţă, John McCain a zburat la bordul avionului secret spre America.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)