Maxim: „Antrenorul mi-a spus să fac ce vreau în jumătatea adversă”

Alexandru Maxim spune că forma excelentă pe care o traversează se datorează, în bună măsură lui Thomas Schneider. Antrenorul lui VfB Stuttgart i-a dat libertate în joc şi a învăţat să-i speculeze la maximum calităţile tehnice.

– Alex, cum se explică diferenţa de randament în jocul tău faţă de startul acestui sezon?

Romania vs BelgiumCred că e normală. Joc meci de meci, fizic stau mult mai bine, cu moralul sunt sus pentru că am avut rezultate şi cu VfB, dar şi personal. Sunt mult mai relaxat în joc, antrenorul mi-a dat mai multă libertate pe teren, a văzut ceea ce trebuie să îmi ceară pentru a obţine cel mai bun randament de la mine.

– Tu şi Ibisevici sunteţi cei mai eficienţi fotbalişti de la Stuttgart, i-ai pasat la multe dintre goluri. Aveţi o relaţie fotbalistică exersată la antrenamente?

Nu cred că numai cu el. La el se vede pentru că suntem mereu în faţă acolo amândoi. Eu sunt prieten foarte bun cu el şi în afara terenului. Dar îţi zic, nu numai cu el. În ultima perioadă ne merge bine tuturor, am început să jucăm mult mai combinativ şi asta ne ajută. Sunt mulţi fotbalişti cu tehnică bună şi momentul bun pe care îl avem ne ajută să obţinem rezultate ok.

„Antrenorul mi-a spus să fac ce vreau în jumătatea adversă”

– Ţi-a reproşat vreodată cineva, de când eşti în Germania, că driblezi prea mult?

Nu, nu, niciodată. Uite, la antrenamente îmi mai permit să mai driblez şi în propria jumătate de teren, dar când vede antrenorul mă vedea îmi spunea să evit driblingul în zonele periculoase. Însă mi-a spus că în jumătatea cealaltă, a adversarului, pot să fac ce vreau. Nici nu se pune problema să-mi fi spus cineva că driblez prea mult, atât timp cât o fac în beneficiul echipei, nici nu văd de ce mi-ar reproşa.

– Presa din Germania scrie că eşti unul dintre cei mai buni executanţi de faze fixe din Bundesliga. Până să te duci la VfB Stuttgart nu te remarcasei din punctul acesta de vedere.

Poate până acum n-am fost pus atât de des în postura asta (râde). De când mi-a cerut antrenorul să fac asta, să mă ocup de fazele fixe, mi-am luat rolul foarte în serios. Rămân mereu după fiecare antrenament şi exersez, bat lovituri libere, cornere. Oricât de bine le-aş executa acum, dacă nu exersez zilnic n-o să pot menţine nivelul ridicat. E un mecanism ce trebuie constant întreţinut. Bine, am şi noroc că vin ăştia ai mei şi dau bine în ea. Ai văzut cum e, cu Nurnberg am bătut trei lovituri libere pe capul colegilor, dar nu au marcat. Nu a mai zis nimeni că execut bine în cazul ăsta (râde).

„S-a spus că începutul va fi greu. Chiar aşa a fost!”

– E o miză personală să rămâi în topul acesta? La pase decisive?

Sincer nu am urmărit statistici în direcţia asta. Eu sunt fericit că joc meci de meci şi o fac mult mai relaxat. Lumea are mai multă încredere în mine acum. Când am ajuns aici, s-a spus că o să îmi fie dificil şi chiar aşa a fost la început. Aveam şi eu temeri în sensul ăsta. Şi tocmai de aceea sunt fericit când îmi merge aşa cum îmi merge acum.

– Cei din conducerea clubului ţi-au pregătit o clauză de reziliere între 10 şi 12 milioane de euro. E semn că interesul pentru tine e din ce în ce mai crescut?

(amuzat) Asta trebuie să îţi fie mărturisită de cei din conducere, îţi dai seama. Încă nu ştiu de clauză.

– Jurgen Klopp, antrenorul Borussiei Dormund, a spus că îţi apreciază calităţile, iar VfB îţi pune clauză de reziliere. Să fie coincidenţe?

Abia am ajuns aici, lucrurile au început să meargă din ce în ce mai bine, aş fi tâmpit să mă gândesc acum la lucrurile astea, la o plecare. Îmi doresc să progresez, să ajung la un nivel mai mare, dar acum nu e timpul decât pentru concentrare la treaba pe care o am de făcut aici, la Stuttgart.

Interviu realizat de prosport.ro

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)