Mausoleu la Chişinău // Scrisorile lui Buraga

Ieri am discutat despre comitetul format la Moscova pentru scoaterea lui Lenin din Mausoleul din Piaţa Roşie. Unii spuneau că e o veste bună, că în sfârşit se va odihni şi Lenin ca toţi oamenii, fiindcă nu-i bine să pui să lucreze un cadavru. Alţii spuneau că nu e bine, că a-l îngropa pe Lenin îi cum ai îngropa comunismul, viitorul luminos al omenirii. Şi asta e trist.

Dacă la Moscova a fost creat comitetul de iniţiativă „Pentru scoaterea lui Lenin” din Mausoleu asta înseamnă că s-o apropiet funia de par. De data asta nu scapă, spuse moş Dumitru convins. Dacă s-o creat un comitet, înseamnă că n-o să facă nimic. Cum îi comitet, cum îi zero rezultat! – strigă Colesovnazadov. Ori îl scot, ori nu, el o intrat în istoria omenirii! Eu propun să sărim în apărarea trupului îmbălsămat al conducătorului proletariatului mondial! Cum să sărim? – se interesă sanitara Vera. Să cerem să ni-l dea nouă! Să facem mausoleu şi să-l păstrăm, o să vină turişti cu milioanele şi ieşim din criză! Dacă îl îngroapă, am pierdut cu toţii – răspunse Colesovnazadov. Alianţu’ o interzis secera şi ciocanu’, da’ tu vrei să faci mausoleu? – se interesă sceptic moş Dumitru. În timpul acesta se încheie plenara CC al PCRM şi pe ecranul televizorului apăru Voronin înconjurat de domnişoare cu ştiuleţi de microfoane îndreptaţi spre gura sa. Noi nu vom renunţa categoric la seceră şi ciocan, spuse Voronin categoric. Cu secera şi ciocanul muncitorii şi ţăranii din lumea întreagă au luptat împotriva burgheziei mondiale, adăugă el. E foarte bine că nu renunţă, căci intransigenţa îi caracterizează, e cum un măgar ar renunţa la urechile lungi sau o vulpe la coada lungă, comentă Cozonac. E bine că nu renunţă, căci dacă nu vor renunţa, vor fi interzişi mai degrabă decât se spera, adăugă Scurtoi.

 

Acuma stau şi mă gândesc la Lenin. Cadavrul lui a fost expus timp de 88 de ani. De ce n-ar mai aştepta comitetul cu îngropatul? Să ajungă până la 100, ca să fie o dată rotundă şi să intre în Guinessbook. Ca să aibă cu ce se mândri urmaşii săi şi poporul rus în întregime.

 

Al vostru potgalţ, formalhedrin, placiator, Ion Buraga

 

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga