Matuşca schimbă placa

Sursa foto: www.mitropoliabasarabiei. md

Preoteasa văduvă a preotului Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din or. Corneşti, Ungheni, este acuzată de oamenii din localitate că face ping-ping cu biserica pe care o trece –influenţând lumea în funcţie de propriile interese – ba în subordinea Mitropoliei Basarabiei, ba în cea a Mitropoliei Moldovei. În oraş a apărut chiar şi un zvon, că fosta preoteasă ar fi vândut biserica aflată sub oblăduirea Mitropoliei Basarabiei reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei pentru suma de 30 mii de euro. Femeia neagă acuzaţiile: „Biserica nu e un sac cu cartofi să-l vinzi la piaţă”, spune ea. În acelaşi timp, confirmă că în acest moment „există persoane de rang înalt” care perfectează actele ca biserica să fie înregistrată în subordinea Mitropoliei Moldovei.

Scandalul a izbucnit după moartea preotului Grigore, decedat recent, şi a împărţit lumea în două tabere – cei care vor ca biserica să rămână sub oblăduirea Mitropoliei Basarabiei şi cei care vor ca ea să treacă în subordinea Mitropoliei Moldovei. Pe 18 mai, Eugenia Romanciuc, soţia fostului preot, a telefonat mai multă lume din localitate, reprezentanţi ai primăriei, invitându-i să vină a doua zi la o adunare în curtea bisericii. Femeia nu are nicio funcţie oficială în cadrul parohiei, neoficial însă este „casier, preot şi preoteasă”, spun oamenii.

Eugenia Romanciuc a informat autorităţile că oamenii ar fi nemulţumiţi de preotul Vasile, numit de Mitropolia Basarabiei după decesul soţului său, şi că la adunare vor cere să fie numit un alt preot. La adunare, pe 19 mai, au venit şi reprezentanţi ai Mitropoliei Moldovei. Eugenia Romanciuc a informat lumea că intenţionează să înceapă procedura de colectare a semnăturilor pentru a trece biserica în subordinea Mitropoliei Moldovei. Iniţiativa i-a revoltat pe oameni. Or, acum doi ani, aceeaşi preoteasă a adunat enoriaşii şi, batjocorind preoţii Mitropoliei Moldovei, a cerut consiliului bisericesc şi enoriaşilor să susţină trecerea bisericii sub oblăduirea Mitropoliei Basarabiei.

„Hoţi şi bandiţi”

Locuitorii din Corneşti ne povestesc că fostul preot, un om bun, muncitor, care alături de preoteasă a pus umărul la construcţia bisericii, la un moment dat s-a înfrăţit cu paharul. A fost amendat pentru că ar fi urcat în stare de ebrietate la volan. Nu a plătit amenzile şi cazul său a ajuns pe masa unui judecător din Ungheni. În timpul şedinţei preotul mahmur ar fi sărit la bătaie la judecător. Ca rezultat a ajuns după gratii, unde a stat închis timp de şase luni. Între timp în curtea bisericii au descins preoţii de la Mitropolia Moldovei, decişi să-i interzică să mai oficieze slujbe şi să închidă temporar biserica.

Oamenii s-au opus închiderii lăcaşului. „Îmi amintesc ca azi, m-a telefonat matuşca Eugenia şi fratele ei, Ion Porcescu, şi m-au rugat să-i ajutăm. Să trecem biserica în subordinea Mitropoliei Basarabiei, ca să salvăm cumva situaţia, preotul Grigore să rămână în funcţie când va reveni de după gratii. I-a numit cu tot felul de cuvinte pe preoţii Mitropoliei Moldovei, şi hoţi, şi bandiţii, ne era ruşine. Oamenii însă au susţinut-o, pentru că ei doi au muncit în rând cu lumea la construcţia bisericii. A fost luată decizia la nivel de localitate, consiliu şi, pe 6 iulie 2017, s-a decis trecerea la Mitropolia Basarabiei. Părintele Grigore a revenit în funcţie după ce s-a întors din închisoare. A oficiat încă un timp slujbe, dar, în urma unor probleme de sănătate, a decedat. Acum matuşca a schimbat placa. Deja îi numeşte hoţi şi bandiţi pe preoţii Mitropoliei Basarabiei”, ne relatează oarecum derutat Grigore Popa, membru al consiliului bisericesc.

 

Biserica nu e o sită

Reprezentanţii primăriei ne-au confirmat acest lucru: „Când a apărut pericolul să fie destituit preotul, în 2017, şi să fie numit alt preot, oamenii au acceptat liniştiţi propunerea ca biserica să treacă în subordinea Mitropoliei Basarabiei. Mă rog, au vrut să-l salveze pe preot. Acum însă lumea este revoltată. Biserica nu este o sită, să o treci de la o cumătră la alta”, ne spune o reprezentantă a primăriei, rugându-ne să nu-i dăm numele.

Pe 22 mai, de Sf. Nicolae, la biserica din Corneşti s-au prezentat doi preoţi, Adrian Lupu, preot al Mitropoliei Moldovei, şi Anatolie Sîrghi, protopopul de Ungheni, subordonat Mitropoliei Basarabiei. Au convenit să oficieze slujba împreună. Acest lucru nu i-a convenit Eugeniei Romanciuc, care a continuat să işte scandal chiar şi în timpul slujbei celor doi, atacându-l pe preotul Mitropoliei Basarabiei.

„Sunt nişte mofturi neînţelese ale matuşcăi. Îmi pare rău, i-a blestemat cândva pe preoţii Mitropoliei Moldovei, acum pe cei ai Mitropoliei Basarabiei i-a numit şi i-a trimis. Nu ştie să vorbească cu oamenii. Nu are niciun drept să angajeze preoţi după placul ei. Înţelegem meritele regretatului că a construit împreună cu oamenii biserica, dar e treaba Mitropoliei şi a protopopiatului de Ungheni pe cine numeşte în funcţia de preot”, ne spune Oleg Munteanu, fost primar de Corneşti, unul din fondatorii bisericii. „Scopul meu ca fondator a fost să unim oamenii, dezbinaţi, rupţi de credinţă de către autorităţile sovietice. În 2017, consiliul bisericesc a votat oficial, există procesul-verbal de a trece biserica în subordinea Mitropoliei Basarabiei. Am fost înregistraţi la Ministerul Justiţiei”, mai precizează Oleg Munteanu.

Liste cu morţi care ar vrea schimbarea mitropoliei

Solicitat de JURNAL de Chişinău, preotul Anatolie Sîrghi, protopop de Ungheni, ne-a informat că Mitropolia Basarabiei nu va crea impedimente preotului Adrian Lupu, chiar dacă el este subordonat Mitropoliei Moldovei, să oficieze slujbe la biserica din Corneşti. Atât timp însă cât biserica este înregistrată legal în subordinea Mitropoliei Basarabiei, dacă se va recurge la reînregistrarea ei, pe căi ilegale, cu schimbarea hramului bisericii, în subordinea Mitropoliei Moldovei, vor ataca acţiunile în cauză în instanţa de judecată. „Preotul Adrian Lupu este un preot foarte bun. Mai avem cazuri la Măgurele, Peticeni, unde biserica e înregistrată în subordinea Mitropoliei Basarabiei, dar activează preoţi ai Mitropoliei Moldovei. Vrem să atenuăm diferenţa între mitropolii, avem un singur Dumnezeu. Nu am ajuns la o înţelegere cu reprezentanţii Mitropoliei Moldovei în acest sens, dar acesta e scopul nostru”, ne-a spus Anatolie Sîrghi. Protopopul nu exclude că s-ar putea adeveri zvonul că deja se perfectează actele ca biserica să treacă în subordinea Mitropoliei Moldovei. „Am avut cazuri când ne trezeam cu actele noastre schimbate. La cererea membrilor comunităţii religioase, bisericile noastre erau trecute la Mitropolia Moldovei. Când verificam, mulţi nu semnaseră, şi erau incluşi în liste inclusiv morţii, că ar fi semnat pentru ca biserica să treacă de la o mitropolie la alta. Suntem mitropolia corectitudinii, avem avocaţi buni, care readuc lucrurile în albia normalităţii”, a mai spus protopopul.

Preoteasa: „Doar nu e un sac cu cartofi!”

Eugenia Romanciuc ne-a declarat că actualmente optează ca biserica să treacă în subordinea Mitropoliei Moldovei, pentru că ar fi fost înşelată de Mitropolia Basarabiei care în 2017, când au trecut sub oblăduirea acesteia, le-a promis că îi va oferi un salariu soţului, preotul Grigore, dar nu s-au ţinut de cuvânt. La întrebarea dacă Mitropolia Moldovei oferă salarii, fosta preoteasă recunoaşte că nici ei nu oferă, „dar aceştia nici n-au promis să dea”, precizează femeia.

„Acum oamenii sunt foarte mulţumiţi. Preotul Adrian a făcut slujba marţi, a fost blagocinul de Ungheni. Noi suntem mulţumiţi”, afirmă fosta preoteasă. Ea neagă zvonul că ar fi vândut biserica: „Doar nu e un sac cu cartofi!”, dar confirmă că are loc procesul de reînregistrare a acesteia. „Sunt persoane cu rang mai înalt care se pricep să o facă. Principalul că noi ne-am spus doleanţele, am decis să dăm înapoi biserica Mitropoliei Moldovei. Imaginaţi-vă că la voi acasă vine un străin care să vă comande…”, spune Eugenia Romanciuc.

Salarii, dar nu pentru toţi

În legătură cu salariile pe care Mitropolia Basarabiei le oferă preoţilor, Anatolie Sîrghi precizează că nu toţi clericii primesc aceste salarii, ci doar preoţii cu merite deosebite. Aceste salarii vin de la Guvernul României şi sunt repartizate de Patriarhia Română. În cazul preotului Grigore, au primit mai multe plângeri din partea enoriaşilor şi perioada în care acesta a activat în subordinea Mitropoliei Basarabiei a fost prea scurtă ca să ajungă în lista salariaţilor.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu