Mătuşa de 100 de ani a fost vizitată de un medic

Xenia Cernocan din satul Balatina, raionul Glodeni, a fost vizitată sâmbătă de un medic reumatolog, care a consultat-o şi i-a oferit medicamentele necesare pentru a-şi trata picioarele bolnave.

După ce a apărut în numărul de vineri, 14 mai, articolul „Secolul mătuşii Xenia”, în care bătrâna de 100 de ani se plângea de durerea de picioare, am fost sunaţi la redacţie de către un medic, care este şi o fidelă cititoare a ziarului nostru şi care ne-a comunicat că doreşte s-o consulte pe centenară. Doamna se numeşte Minodora Mazur şi este medic reumatolog principal al Ministerului Sănătăţii şi profesor universitar. Sâmbătă, 21 mai, am mers la bătrână împreună cu doamna doctor. Mătuşa Xenia ne aştepta, ştia că vom veni. Stătea pe un pat afară, în ogradă, şi sfătuia cu strănepoţii. Întrebată de medic de ce suferă, mătuşa a arătat la picioare, spunându-i că tare vrea să se deplaseze singură, să nu-şi chinuie nepoţii şi strănepoţi. Doamna Mazur a consultat-o, i-a făcut câteva injecţii şi i-a oferit un set de medicamente explicându-i cum să le administreze ca să nu sufere de durere. Cât a consultat-o medicul, mătuşa Xenia i-a povestit prin ce a trecut timp de 100 de ani – războaie, foamete, umilinţe, şi despre faptul că nu mai ştie nimic de fiica sa de 30 de ani. La toate acestea bătrâna glumea mereu, spunând: „Acum, când mă ştie o ţară întreagă, vreau un mire de la oraş, să am şi eu cu cine sfătui”.

Doamna Mazur a făcut acest act de caritate în memoria socrului său

„Sunt o cititoare fidelă a ziarului JURNAL de Chişinău, în numărul de vineri am citit acest articol şi m-a impresionat. Din motive lesne de înţeles, ca medic reumatolog, am hotărât să consult o pacientă. Dorinţa s-a precipitat şi pentru că este vorba de o persoană de 100 de ani, iar  la aşa o vârstă nu ajung mulţi oameni.
Un motiv personal a fost şi momentul că, dacă ar fi trăit socrul meu, Ion Mazur, ar fi împlinit frumoasa vârstă de 100 de ani, era de-o seamă cu mătuşa Xenia, dar nu i-a fost dat”, menţionează Minodora Mazur, medic reumatolog. Doamna Mazur a rămas impresionată de mătuşa Xenia, deoarece spune ea, aceasta, la vârsta ei, în pofida tuturor greutăţilor prin care a trecut, găseşte putere şi voinţă de a merge mai departe cu zâmbetul pe buze şi optimism. La sfârşitul întâlnirii, mătuşa Xenia a mulţumit la toată lumea pentru vizită, pentru ajutorul primit, ne-a dorit sănătate şi ne-a rugat să mai trecem pe la ea.

Carolina CHIRILESCU

The following two tabs change content below.