Matthias Meyer, oaspete drag la Şcoala nr.12 din Chişinău

30 de copii hipoacuzici de la Şcoala specială nr.12 din Chişinău au primit în dar 49 de aparate auditive din partea Ambasadei Germaniei în Republica Moldova

„Eu aud!… Vă mulţumim mult pentru aparatele auditive, care ne vor ajuta să cunoaştem lumea din jur”, i se adresează cu emoţii Gabriela Echim, elevă în clasa a treia a Şcolii speciale nr.12 din Chişinău, Excelenţei sale, Ambasadorul Germaniei la Chişinău, Matthias Meyer, înmânându-i un cadou confecţionat de colegilor săi. 

hipoacuzi.f.victoria popaCu aplauze, pâine şi sare sunt întâmpinaţi reprezentanţii Ambasadei Republicii Federale Germania în Republica Moldova de către copii, profesori, părinţi la Şcoala specială nr.12 din Chişinău. Adunaţi în sala de festivităţi a instituţiei, directoarea şcolii Nina Rusu îi salută pe oaspeţi: „Suntem bucuroşi să-i avem în ospeţie pe reprezentanţii Ambasadei Germaniei la Chişinău. Nu este pentru prima dată când şcoala noastră beneficiază de susţinere din partea lor.

Cu sprijinul statului german, a fost dotat cu aparataj modern cabinetul corecţionar-recuperatoriu, pentru dezvoltarea percepţiei auditive, de asemenea, cabinetul audiologic a fost utilat cu un audiometru în valoare de circa 9000 de euro, pentru testarea auzului copiilor. Pe moment, elevii noştri au posibilitatea de a dezvolta comunicarea şi de a cunoaşte lumea înconjurătoare”.

Un început de comunicare mai bun

Ambasadorul Germaniei în R. Moldova, Matthias Meyer, îşi exprimă bucuria să fie alături de copii, „anume azi, când veţi primi aceste aparate auditive atât de necesare vouă. Acest proiect este un exemplu de colaborare şi cred că asemenea acţiuni vor mai fi; or, tinerii sunt viitorul acestui stat”.

Diplomatul subliniază că reprezentanţa diplomatică germană susţine anume astfel de instituţii de învăţământ, deoarece în cadrul lor învaţă copii speciali. „Văd o lumină nouă în privirea lor, un început de comunicare mai bun”, spune el.

La Şcoala specială nr. 2 învaţă 100 de copii pentru care sunt angajaţi 50 de cadre didactice. Copiii au vârste cuprinse între 7 şi 18 ani, ciclul gimnazial în cadrul acestei instituţii fiind de zece ani. 30 de elevi au beneficiat de 49 de aparate auditive, unii dintre ei primind câte două aparate. Un asemenea aparat costă până la 3500 de lei, proiectul integral fiind estimat la 160 mii de lei.

Majoritatea copiilor vin dimineaţa la lecţii şi se întorc seara la casele lor, doar 30 de copii din clasele primare se află de luni până vineri în şcoală sub supravegherea angajaţilor instituţiei.

Vor avea o viaţă mai frumoasă

Bucuria copiilor este împărtăşită şi de părinţi. „Le mulţumesc din suflet celor care le-au dăruit copiilor noştri bucuria de a auzi. Vor avea o viaţă mai frumoasă şi se vor integra mai bine în societate”, spune Aliona Dumitraş, mama unei eleve.

După spusele acesteia, aparatele auditive sunt foarte costisitoare, „ultimul aparat al Danielei, cumpărat de noi, a costat 13 mii de lei. În plus, trebuie să schimbate o dată la trei ani. Ele necesită deservire regulată, în fiecare lună, baterii noi. Fiica noastră aude foarte rău, cu aparatul vechi auzea mai slab. Sperăm că aparatul nou o va ajuta să audă mai bine”, mai spune femeia.

Cu lacrimi în ochi, Tatiana Dulghier, mămica unei alte eleve, îşi exprimă bucuria că sunt oameni care sprijină copii cu necesităţi deosebite, „ne ajută şi pe noi să trecem mai uşor prin aceste dificultăţi”.

Exemplu de colaborare moldo-germană

Asociaţia Obştească Societatea de Integrare a Hipoacuzilor din Moldova „Akant” a acordat consultanţă şcolii la procurarea aparatelor. Acestea au fost deja ajustate în funcţie de necesităţile fiecărui copil şi pot fi deja utilizate.

Copiii care au beneficiat de aparate au fost selectaţi de administraţia şcolii. Elevii au nevoie de aparate auditive, deoarece cele pe care le au sunt învechite, unii copii nu le au deloc.

Printre invitaţi au fost şi pretorul sectorului Botanica, Vladimir Guriţenco, şi şeful Direcţiei de învăţământ al sectorului Botanica, Anatol Ivanu. Potrivit acestuia, sprijinul pe care îl acordă Ambasada Germaniei şcolii respective este constant. „Ne bucurăm şi noi alături de aceşti copii”, a spus Anatol Ivanu. Acesta a mai menţionat că statul alocă peste 6 mil. de lei pentru a susţine cei 100 de copii. „Avem profesori buni, cu inimă mare, care se dedică acestor copii”, spune Anatol Ivanu.

Copiii au cântat şi au dansat pentru cei prezenţi în sală. „Pe pământul mare, un copil e o floare”, scrie pe peretele sălii de festivităţi a instituţiei de învăţământ. Astfel cred şi profesorii acestor copii. „Cel mai mare ajutor pentru un copil este să asculte murmurul de izvor, cântecul”, spune profesoara Elizaveta Ouş, care se află de 22 de ani printre aceşti copii.  Evenimentul s-a încheiat cu o horă în care s-au prins elevii, părinţii şi Matthias Meyer. 

Tot miercuri, 22 ianuarie 2014, Ambasada Germaniei la Chişinău a donat Inspectoratului General de Poliţie cinci maşini model Suzuki în valoare de 61 de mii de euro. Automobilele vor fi puse la dispoziţia Secţiei Siguranţă Copii.

The following two tabs change content below.