Matematica, piatra unghiulară a bacalaureatului

copiat_bac.jpeg

La Liceul Teoretic „Sergiu Coipan” din Selemet, Cimişlia, şi în acest an majoritatea elevilor care n-au promovat bacalaureatul au picat la matematică, susţine şefa Direcţiei de învăţământ Cimişlia, Galina Stan. Astfel, din 31 de candidaţi, dintre care 15 din acest an şi 16 restanţieri din anul trecut, doar şase tineri au promovat bacalaureatul. Cinci sunt candidaţi din acest an şi unul din anul trecut.

La această instituţie de învăţământ au picat bacul din cauza matematicii 13 elevi din 14 din promoţia 2014 a Liceului Teoretic „Sergiu Coipan”. „Până anul trecut majoritatea susţinea examenele de Bac”, ne-a spus Maria Ciocoi, directoarea liceului din Selemet. Din cei 14 liceeni de la Selemet, 13 nu au susţinut matematica, iar cel care a promovat examenul de matematică nu a susţinut engleza. Managerul instituţiei de învăţământ nu dă vina pe cadrele didactice deoarece predau aceiaşi profesori matematica. Potrivit Mariei Ciocoi, matematica, fizica şi franceza o predau profesori pensionari.

Managerul Maria Ciocoi ne-a mai informat că a înmânat zilele trecute la şase tineri diplomele de bacalaureat. Nemulţumită că o intervievăm în legătură cu acest subiect, Maria Ciocoi ne-a atenţionat că acestea nu sunt rezultatele finale, pentru că acum se desfăşoară sesiunea repetată şi speră că vor mai fi rezultate bune. Din spusele ei, în acest an, cei 15 absolvenţi au făcut parte dintr-o clasă cu profil umanist. Adică aceştia n-au picat examenul la matematică, ci la istorie, engleză şi alte discipline. Cei care n-au trecut examenul la matematică au fost restanţierii de anul trecut.

Din 14 restanţieri din 2014, doar unul a susţinut matematica în acest an

Potrivit Galinei Stan, şefa Direcţiei de învăţământ Cimişlia, în total, la LT „S.Coipan” din Selemet au fost înscrişi 31 de candidaţi, adică 15 din anul curent şi 16 restanţieri din anul trecut. Au promovat în sesiunea de bază doar şase, cinci din anul curent şi un restanţier din 2014. „În general, au picat la matematică ca şi în anul trecut. În sesiunea suplimentară vor susţine examenul la matematică 11 candidaţi şi câte unul la istorie, geografie. În fond, aceeaşi disciplină n-o trec elevii”, ne-a spus Stan. Domnia sa a relevat că liceul respectiv va fi reorganizat în gimnaziu pentru că deja al treilea an nu mai este înmatriculare în clasele de liceu, această promoţie de liceu fiind ultima în instituţia vizată.

„Desigur că reorganizarea liceului în gimnaziu nu este rezolvarea problemei. Încercăm să aducem cadre didactice în gimnaziu, dar, cu regret, nu ştiu dacă vom avea repartizări deşi instituţia a prezentat oferta la Ministerul Educaţiei”, explică Galina Stan, susţinând că multe şcoli duc lipsă de profesori.

Populaţia şcolară descreşte din an în an

„Tinerele cadre didactice pleacă. Unele lucrează trei ani şi se duc, iar altele rezistă doar un an şi până la urmă restituie înlesnirile pe care le-au primit. Nu le putem reţine. Nu sunt motivate să rămână”, susţine Galina Stan, care speră că luni, 27 iulie, după susţinerea repetată a examenelor, vor fi alte rezultate.

În raionul Cimişlia, din cele opt licee existente, trei vor fi reorganizate în gimnaziu, dar poate fi şi al patrulea, pentru că, în ultimii trei ani, populaţia şcolară a raionului Cimişlia a scăzut cu 1520 de elevi. Decizia va fi luată de Consiliul raional Cimişlia, unde se vor analiza mijloacele financiare disponibile repartizate în licee de la stat. Tot în acest an se va micşora formula de finanţare per elev de la buget. Stan crede că, în final, la Cimişlia, vor funcţiona doar trei licee.

Menţionăm că anul trecut au picat bacul din cauza matematicii şi toţi cei 28 de elevi ai Colegiului Agroindustrial „Gheorghe Răducan” din Ocniţa.

The following two tabs change content below.