Matei Vişniec: „Fiecare politician ar trebui să citească o carte, o dată pe lună”

Matei Vişniec, invitat al Festivalului Internaţional BITEI 2012, a fost protagonistul unei „Duminici poetice” (27 mai) la Librăria din Centru. Amintim că la Editura Cartier a apărut antologia Opera poetică a lui Matei Vişniec, în două volume.

 

O „Duminică poetică”, cu Matei Vişniec, la Chişinău

 

Sala a fost plină la ora prânzului, când cititori, poeţi, prozatori, actori, regizori, pictori, jurnalişti din Chişinău au venit să-l vadă şi să-l asculte pe cunoscutul poet, cel mai jucat dramaturg român pe plan internaţional.

Matei Vişniec a citit poeme reprezentative pentru opera sa, cu vădit talent actoricesc. Inevitabil, au urmat aplauze după „Poemul despre sinucidere” şi după fiecare text citit de Matei Vişniec. Cei prezenţi la întâlnire au avut ocazia unică de a audia şi poemul „Corabia”, în lectura autorului, care a mărturisit în final: „Ei bine, aţi înţeles totul. Este tipul de poem imposibil de cenzurat. Credeţi-mă, la ora aceea, l-am publicat până şi în revista «Convingeri comuniste» a Universităţii Bucureşti”. Este de reţinut că poemul „Corabia” (exemplificăm câteva versuri: „Corabia se scufunda încet/ Orice corabie se scufundă/ Corabia se scufunda încet, dar sigur”) a provocat regimul ceaușist să închidă celebrul Cenaclu de luni.

 

Cenaclul de Luni, închis din cauza poemului „Corabia” de Matei Vişniec

 

Editorul şi scriitorul Gheorghe Erizanu, unul dintre iniţiatorii „Duminicii poetice” cu Matei Vişniec, evidenţiază pe blogul său ideile centrale din discursul lui Matei Vişniec de la Librăria din Centru: „Investiția în cultură este cea mai profitabilă. Pe termen mediu. În Franța, un euro investit în cultură aduce 7 euro beneficii. Incultura politicienilor din România și Republica Moldova este cea mai gravă problemă a acestor țări”.

Dacă Matei Vișniec ar fi președinte, ar institui o lege prin care fiecare politician/ministru va trebui să-i prezinte o confirmare că a văzut un spectacol sau un film de arte o dată în săptămână și a citit o carte o dată în lună.

Norocul este foarte important pentru un scriitor, a mai spus Matei Vişniec, amintindu-le celor care l-au ascultat cu respiraţia tăiată, că „pe mormântul dramaturgului Shakespeare stă scris „… zace poetul William Shakespeare”.

În cadrul ediţiei curente a Bienalei Teatrului „Eugene Ionesco” au fost jucate două piese de Matei Vişniec: „Angajare de clovn” a Teatrului Dramatic de Stat „Ilya Chavchavadze” din Batumi, Georgia şi „Caii la fereastră”, producţie a Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani, România.

Irina Nechit

 

Text foto: Matei Vişniec la Librăria din Centru, Chişinău, 27 mai 2012