Mass-media, puterea și valorile

press freedom.f.nadea roscovanuUn subiect discutat foarte aprins în societate zilele acestea este scoaterea din pachetul de bază a mai multor operatori de cablu a trei posturi TV: Jurnal TV, Accent TV și RTR Moldova. Acest eveniment se pare că s-a consumat prin declarația CCA prin care invită operatorii de cablu să „respecte cu strictețe listele aprobate” și le amintește că au obligația de a „notifica consiliului intervențiile făcute la listele din oferta de programe” și revenirea la situatia initială. Cu toate acestea, el a scos la suprafață niște realități care trebuie discutate.

Acțiuni orchestrate de limitare a libertății de exprimare

Faptul că mai mulți operatori de cablu au exclus din oferte aceste canale, aceleași, vine să susțină punctul de vedere al celor care cred că aceste acțiuni au fost orchestrate. Dacă luăm în considerație mesajele pe care le promovează posturile TV vizate, este logic să credem că orchestrările vin din zona forțelor de la guvernare.

Dacă e așa, atunci prin aceste acțiuni s-a propus scopul de limitare a capacității unor forțe politice de opoziție de a-și transmite mesajul. E vorba despre încălcarea libertății de exprimare, o normă fundamentală în democrație. Aceste evidențe au creat o platformă legitimă favorabilă acestor trei canale în lupta lor contra modificărilor care le defavorizează. Asta le-a permis să facă apeluri la politicieni, diplomați occidentali, colegii jurnaliști, la publicul acestor posturi și la cetățeni, de a susține cauza lor în numele libertății presei.

Reacție amplă, dar rezervată a societății civile

Cu toate acestea, și în pofida faptului că cele trei canale au mobilizat toate resursele pe care le aveau la dispoziție pentru a-și apăra pozițiile, a fost ușor să constat că deși lumea a reacționat, puțini au făcut asta cu entuziasm. Până și consumatorii acestor canale nu au fost prea vizibili. În consecință, s-a creat impresia că doar cei interesați direct s-au manifestat activ. Să fie vorba de lipsa capacității societății civile din RM de a riposta adecvat la încercările de încălcare a drepturilor cetățenești?

Da, dar…

Reacția comentatorilor a putut nuanța puțin această interpretare. Dacă comentatorii cu poziții din start partizane fie justificau, fie condamnau necondiționat acțiunile operatorilor de cablu, atunci ceilalți au ales o poziție care poate fi rezumată în felul următor: „sunt împotriva limitării libertății presei, militez deci pentru reincluderea acestor posturi în ofertele de canale ale operatorilor de cablu, deși nu sunt de acord cu modul acestor canale de a face jurnalism. Așa cum însă de încălcarea normelor profesionale ar trebui să se ocupe CCA, și nu operatorii de cablu, nu sunt de acord cu excluderea lor din oferte”. Entuziasmul scăzut al societății civile poate fi astfel explicat și prin felul discutabil în care înțeleg ziariștii de la aceste canale să facă jurnalism.

Scopul scuză mijloacele?

Prima observație din această istorie ar fi că, din păcate, avem în Moldova forțe politice la guvernare care nu vor nici în ruptul capului să înțeleagă că valorile democratice nu sunt slogane fără conținut. În același timp, avem și actori influenți care nu se află la guvernare, și care nu acceptă să adopte niște reguli de luptă politică în conformitate cu principiile democratice. Filosofia și a unora și a celorlalți este că orice metodă este bună în lupta cu oponentul.

Altă observație se referă la calitatea jurnalismului în RM. Calitatea îndoielnică a unor produse media nu este neapărat doar pentru că nu există competență. Problema este și în fragilitatea morală a persoanelor care se lasă antrenate în acțiuni de propagandă fără nici o rezistență. Acest fapt explică și faptul că RM nu urcă prea mult în topurile libertății presei, deși orice opinie poate fi exprimată în spațiul mediatic al țării. Libertatea cuvântului nu este îngrădită doar atunci când este permis doar un punct de vedere în toată presa, cum e cazul în Rusia, ci și atunci când doar un punct de vedere este permis în fiecare redacție, cum e cazul de multe ori în RM.

Eficiența îndoielnică a mijloacelor nedemocratice

Actorii politici care înțeleg să utilizeze metode mai puțin corecte de luptă cu oponenții în numele unor valori (oricât de nobile ar fi) sau al unor interese (oricât de mari ar fi) trebuie să înțeleagă două lucruri: 1) comportamentul lor justifică acțiuni similare ale oponentului; 2) metodele incorecte nu arată decât incapacitatea de a acționa în cadru democratic sau fragilitatea poziției pe care încearcă să o promoveze. Cu siguranță, jocul cinstit (fair play) este mult mai avantajos pe termen lung.

Pe lângă aceasta, în pofida credinței în faptul că dacă un actor politic controlează spațiul mediatic, popularitatea și deci influența sa crește, aceasta nu este decât o iluzie. Nu contest importanța presei în crearea imaginii pentru actorii politici. Ceea ce contest este că acest lucru are loc într-o manieră lineară, în orice condiții. În opinia mea, modul în care unele instituţii media înțeleg să-și promoveze mesajul contrar normelor deontologice ale profesiei are consecințe negative nu doar asupra democratizării societății, obișnuind publicul cu un stil de discurs intolerant, emotiv, violent, radical, partizan etc., într-un cuvânt nedemocratic, dar și asupra capacității lor de a transmite eficient mesajul.

Democrația trebuie apărată, inclusiv la posturile TV

În concluzie, incidentul cu excluderea unor posturi tv din ofertele de bază ale operatorilor de cablu relevă o problemă mai amplă a societăţii. Astfel se pare că reflexele antidemocratice ale actorilor politici moldoveni își găsesc justificarea într-o mentalitate care acceptă orice mijloace în atingerea scopului. Este un conflict de valori în care libertatea cuvântului și democrația sunt dezavantajate în mod sistematic. Aceasta demonstrează fragilitatea democrației din RM.

În același timp, este îndoielnică eficiența pe termen lung al luptei fără principii și reguli. În opinia mea, respectul regulilor democratice ar fi în interesul chiar și al rechinilor fără scrupule din jungla economică și politică moldovenească. Cu toate acestea, dacă vorbim doar de spațiul mediatic, CCA ar trebui să nu ezite să sancționeze orice încălcare a concurenței loiale sau a normelor jurnalismului democratic și să ajute astfel actorii în cauză să înțeleagă mai repede acest interes.

The following two tabs change content below.
Lilian Negură

Lilian Negură

Lilian Negură

Ultimele articole de Lilian Negură (vezi toate)