„Mașinile parcate neregulamentar – un obstacol pentru pietoni”

_DSC3135

Foto: Nadea Roşcovanu

Centrul capitalei Chișinău este aglomerat cu mașini parcate la întâmplare, poliţiştii patrulează zona și depistează mașinile parcate neregulamentar. Alte zone ale capitalei nu sunt patrulate de polițiști, șoferii mașinilor parcate neregulamentar rămân nepedepsiţi.

Mașinile parcate neregulamentar în curți
Mașinile parcate în dezordine sunt o problemă actuală în Chișinău, orașul este mic pentru numărul mare de mașini. Primăria municipiului Chișinău încearcă să găsească soluții pentru această problemă prin amenajarea parcărilor etajate în preajma blocurilor locative în centrul capitalei. Oficiile ce sunt localizate în centrul capitalei au amenajate parcări pentru clienți și lucrători și centrele comerciale. Dar nici aceste parcări nu sunt îndeajuns pentru oraș. Această situație le provoacă incomodități cetățenilor.

Mămicile protestează împotriva mașinilor parcate neregulamentar
Pentru mămicile cu cărucioare o simplă plimbare pe drum devine o provocare, ele sunt nevoite să iasă cu cărucioarele în fiecare zi. Mamele trebuie să înconjoare mașinile parcate pe trotuar, din acest motiv ele ies chiar pe carosabil ca să poată ocoli o mașină. Alteori sunt obligate să ridice căruciorul de cel puțin 10 kg din cauza obstacolelor create de autovehicule.

Amenzi pentru nerespectarea regulilor de parcare
Polițiștii patrulează zonele Chișinăului și depistează mașinile parcate neregulamentar. Aceștia îi telefonează agentului economic ce evacuează mașinile parcate neregulamentar și anunță adresa unde au depistat încălcarea. Se întocmește un proces-verbal. Șoferilor acestor mașini li se aplică două puncte de penalizare și o amendă de 200 de lei. Șoferul amendat este sunat de la poliție de pe numărul 902 și anunțat de unde și din ce motiv i se ridică maşina.
Am luat câteva opinii ale trecătorilor referitor la problema mașinilor parcate neregulamentar și la neajunsurile parcărilor în oraș:
Irina, casnică: „Îmi este greu să ies la plimbare cu căruciorul din cauza mașinilor parcate neregulamentar și a altor obstacole, cum ar fi drumurile cu găuri greu de parcurs pentru mămicile cu cărucioare”.
Pieton: „În fiecare zi întâlnesc obstacole din cauza mașinilor parcate, trotuarul devine mai îngust, ceea ce provoacă incomodități în timpul plimbării sau mersului la lucru” .
Iulian, elev: „Uneori mă deranjează, dar cel mai des nu acord atenție mașinilor parcate pe trotuar”.
Iana, studentă: „Eu cred că este cel mai major minus al capitalei noastre”.
Valentina, pensionară: „Sunt oameni needucați”.
Am întrebat şi conducătorii auto ce cred despre parcările din oraș:
Sergiu, medic: „Pe motiv că nu există locuri de parcare, sunt nevoit să las mașina pe trotuar, blocând trecerea pentru pietoni. Ar fi bine dacă ar fi o parcare cu plată, așa sunt nevoit să plătesc amenda”.
Ion, manager: „În oraș nu prea sunt parcări amenajate, o las acolo unde este loc, chiar dacă am nevoie s-o las pe 5-10 minute”.
Sergiu, electrician: „Când o să fie locuri de parcare, pietonii vor avea pe unde trece, acum – nu”.
Cristi, mecanic: „Dacă am nevoie de cinci minute să ies din maşină, parchez mașina neregulamentar, dacă am nevoie de mai mult timp, caut o parcare amenajată și sunt gata să merg pe jos”.

Mihaela Tobultoc, stagiară

Salvează

The following two tabs change content below.