„Masa” lui Fleaş

„Una e să prezinţi un raport în faţa presei şi alta e să-l primeşti oficial, găsiţi raportul şi arătaţi-mi-l, eu nu îl am pe masă”

Alexandru Fleaş, şef interimar al Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport (DGETS), a avut o întrevedere cu reprezentantele „Grupului părinţilor solidari” în cadrul căreia a vorbit despre salariile angajaţilor din grădiniţe, bugetele acestora şi rezultatele anchetei în cazul licitaţiilor trucate prezentate la şedinţa primăriei din 19 decembrie 2016, care nu a ajuns încă pe masa lui.

Carolina Chirilescu

Natalia B. locuieşte într-o suburbie a capitalei, este bucătăreasă la o grădiniţă din Chişinău, iese la ora 5 din casă şi se întoarce la 20–21, cea mai mare parte a zilei o petrece în picioare. Şi pentru acest calvar ridică un salariu lunar de 1.100 de lei, da, 1.100 de lei. „Este legea salarizării şi noi nu putem face nimic, un bucătar are 1.100 de lei, asta este. Da, este adevărat că acest salariu este mic, dar nu facem noi aceste legi. Societatea civilă ar putea rezolva aceste probleme”, a menţionat el.

1.100

de lei este salariul unui bucătar într-o grădiniţă

Mai mult, şeful interimar al DGETS a precizat că va aştepta până la 20 martie, când va fi adoptată decizia finală de către Guvern despre majorarea salariilor şi dacă nu vor fi satisfăcute toate revendicările, vor fi nevoiţi să iasă în stradă. Guvernul a anunţat anterior că bugetul permite majorarea salariilor bucătarilor din grădiniţe cu 100 lei, lucru ce îi nemulţumeşte pe aceştia.

La începutul lunii martie, ministra Educaţiei, Corina Fusu, a vizitat mai multe grădiniţe din capitală. Aceasta a rămas uimită de faptul că un bucătar are un salariu de 1.100 lei, precizând că directorii instituţiilor trebuie să le ofere lunar câte un premiu, însă nu a specificat din ce resurse financiare. În prezent, instituţiile preşcolare din municipiu au nevoie de 400 de cadre.

Persoanele implicate în scandal nu au fost pedepsite

La 19 decembrie 2016, în cadrul şedinţei primăriei, preşedintele grupului de lucru, Mihai Moldovanu, a prezentat rezultatele anchetei în cazul licitaţiilor trucate. Conform acestei anchete, cele mai grave probleme din domeniul educației țin de managementul defectuos al direcțiilor educație și al instituțiilor de învățământ, atitudinea permisivă și lipsa de interes a persoanelor cu funcții de conducere pentru a preveni și a schimba situația spre bine.

Această anchetă însă, publicată online, nu a ajuns la Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport şi, chipurile, din acest motiv, nu a fost iniţiată nicio anchetă de serviciu, prin urmare, nimeni nu a fost sancţionat.Eu nu am pe masă până la ziua de azi un raport ca să pot iniţia o anchetă de serviciu. Una este să prezinţi un raport în faţa presei şi alta e să îl primeşti oficial. Găsiţi raportul şi arătaţi-mi-l, eu nu îl am pe masă. Dacă aveţi întrebări concrete la mine, eu sunt responsabil doar de perioada începând cu 2 ianuarie 2017. Ce s-a întâmplat până atunci? Chiar nu mă interesează! Întrebaţi-o pe dna Tverdohleb!”, a exclamat Fleaş.

În cazul directoarei Grădiniţei nr. 59, care şi-a dat demisia fără a fi sancţionată pentru încălcările grave depistate în urma mai multor controale ale Centrului municipal de Sănătate Publică, acesta a menţionat: „A fost sancţionată administrativ. Eu nu pot da omul afară, căci mă trezesc în judecată!”.

„Nu vă pot spune unde se duc aceşti bani”

Reprezentantele „Grupului părinţilor solidari” au solicitat funcţionarului explicaţii despre bugetele unor instituţii preşcolare, care nu au fost „executate” în proporţie de 100%. În 2016, DGETS i-au fost repartizate 1,6 miliarde de lei. Conform rapoartelor publicate pe paginile direcţiilor de învăţământ preşcolar, majoritatea instituţiilor au valorificat bugetele în proporţie de 80–90%. Mai mult, au fost înregistrate compartimente în care nici măcar 0% din banii prevăzuţi nu au fost valorificaţi. Unde au ajuns aceşti bani? Nu se ştie. De exemplu, în 2016, pentru Grădiniţa nr. 5 din sectorul Râşcani a fost aprobat un buget în valoare de circa 5 milioane de lei, dintre aceştia au fost valorificate doar circa 4. De exemplu, pentru procurarea uneltelor şi sculelor au fost alocate aproximativ 382 mii de lei, din care au fost cheltuiţi 0 lei. Pentru procurarea accesoriilor de pat şi îmbrăcămintei au fost alocate 684 mii de lei, din care au fost valorificaţi 0 lei.

Astfel de situaţii am constatat şi în rapoartele altor instituţii. Unde merge restul banilor? „Nu e normal să fie publicate aceste rapoarte. Banii rămaşi se întorc în buget, probabil. Ei se văd pe hârtie, dar s-ar putea să nu ajungă la destinaţie. Nu vă pot răspunde la această întrebare, trebuie să verific”, a menţionat Fleaş.

Şeful interimar al DGETS, Alexandru Fleaş, la sfârşitul discuţiei, a venit cu un îndemn către societatea civilă: „Misiunea noastră comună este de a depune efort şi de a schimba unele lucruri. Sunt de acord că este nevoie de schimbări, dar să nu uitaţi că noi putem să facem doar ceea ce putem”.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)