Mărturisirile unei migrante, care nu și-a văzut copilul 7 ani

foto copil

Șapte ani. Atât a durat despărțirea Mariei de fiul său Mihai. Avea doar patru ani când l-a lăsat cu soțul și aproape 11 ani când s-au revăzut. Numai comunicarea permanentă i-a salvat relația cu copilul. Astăzi, Mihai e alături de ea și nimic nu-i mai poate despărți.

Să plece ori să nu plece, să rămână ori să nu rămână. Aceste gânduri au măcinat-o timp de o lună, cât timp s-a aflat în vara anului 2004 la Paris, la un stagiu de formare profesională pentru profesori. Acasă o aștepta sărăcia și o viață dificilă. În Paris, avea şansă să găsească un loc de muncă mai bine plătit ca să le ofere condiţii mai bune de trai celor de acasă. A cântărit mult timp ce să facă, iar în dimineața zilei când a trebuit să ia avionul spre casă, a decis: „Rămân!”.

„Alianța Franceză în Moldova a organizat un stagiu pentru profesorii de franceză la Paris. Așa posibilitate pe vremea aceea nu se ivea în fiecare zi. Pe tot parcursul lunii m-am gândit ce să fac mai departe. Acasă, situația se agrava tot mai mult. Familia mea o ducea greu. Știam că dacă mă întorc în Moldova nu mai pot reveni în Franţa. Însă, în același timp, eram dependentă de copilul meu. Niciodată nu-l lăsasem singur în cei patru ani de zile. Era foarte dificil să fac o alegere. Totuşi, îmi găsisem la cine să stau şi în dimineața zilei când trebuia să revenim la Chișinău, nu m-am prezentat la aeroport”, povestește Maria, precizând că noaptea din ajunul dimineții cu pricina a fost cea mai grea din viața ei.

O lună de coșmar

Timp de o lună a stat în ospeție la o moldoveancă. Împărțeau o rulotă, amplasată în mijlocul unui câmp fără WC sau duș, iar pentru așa zisa chirie ea şi colega sa achitau câte 300 de euro celor care le permiteau să locuiască acolo, bani colectați ilegal. Ulterior s-a împrietenit cu o altă moldoveancă și aceasta i-a propus să locuiască la ea, în apartament. „Cu jobul îmi mergea bine. Lucrurile se îmbunătățeau, însă dorul de copil era sfâşietor…”, îşi continuă povestea Maria.

Seară de seară se înconjura cu albume de fotografii și preț de câteva ore plângea. Devenise anxioasă şi a început să aibă probleme de sănătate. A consultat un medic cardiolog care i-a spus că stresul îi amplifică durerile de inimă și că trebuie să se liniștească, altfel riscă să se îmbolnăvească. Avea accese de plâns când trecea pe lângă ea vreun copil blond alături de părinți.

„Timpul pentru mine a trecut foarte repede. Atât de mult munceam că nu observam cum trec anii. Vorbeam în fiecare zi cu Mihai. Învățam poezii în franceză, făceam lecțiile, discutam diferite teme. Am încercat din răsputeri să mențin relația.

Comunicarea a fost punctul forte. Simțeam uneori că se îndepărtează de mine, că devin mai străină pentru el”, explică femeia.

Copilul crescuse mare

O altă perioadă de coșmar din cei șapte ani trăiți fără ființa cea mai dragă din lume a fost revederea cu fiul său. Momentul care îl aștepta cu sufletul la gură îi părea cel mai strașnic. Fiul său venea la Paris pentru cinci zile. Îi era frică. S-a pregătit zile întregi, anticipa lucrurile și repeta într-una scenariul, numai să nu plângă, să-și poată controla emoțiile. Însă socoteala de acasă nu se potrivește cu cea de la târg.

„Așteptam nervoasă sosirea autocarului, iar când Mihai a coborât pe peron am început să plâng ca la înmormântare. Nu m-am putut abține. L-am strâns la piept şi nu-i mai dădeam drumul. Îl lăsasem mititel de tot, iar când l-am revăzut era de statura mea. Lumea se uita la mine ca la o nebună, dar mie puțin îmi păsa. Până și Mihai s-a speriat,credea că îmi este rău. Peste un an am venit acasă. Despărţirea a marcat relaţia mea cu soţul. Am divorțat și peste trei luni m-am întors cu copilul la Paris”, spune Maria.

Copilul păstrează relaţia cu tatăl său

Vara aceasta Mihai a plecat la Praga unde a petrecut vacanţa alături de tatăl lui. Chiar dacă nu sunt împreună, cei doi păstrează legătura.

„Înainte de divorţ i-am explicat fiului nostru că eu şi tatăl lui nu mai putem trăi împreună, dar că acest fapt nu e un impediment ca ei doi să se întâlnească oricând doresc. După divorţ fiul a ales să meargă cu mine în Franţa. Eram fericită,eram gata să fac orice ca să recuperez timpul pierdut pe care l-am fi putut petrece împreună”, spune Maria.

Mihai a depus eforturi considerabile să se integreze în mediul francez, eforturi susținute în totalitate și de Maria. Acasă vorbeau franceza.

„În Franța trebuie să-ți duci și să-ți aduci copilul de la școală. După prima zi de școală, vroiam să-mi modific progrmaul de lucru ca să pot să –l iau după ore. Mihai s-a apropiat de mine și mi-a spus că de mâine el se duce singur. După primul an de studii la Paris rezultatele erau vizibile, iar profesorii nu s-au așteptat la așa performanțe. Mă bucur că lucrurile s-au aranjat.”, încheie Maria.

Ambii părinți, sunt importanţi în viaţa copilului

Potrivit psihologilor, separarea de lungă durată de părinți, copilul o poate percepe ca pe un abandon și acest fapt poate constitui o premiză pentru dezvoltarea patologică a copilului. Acesta poate întâmpina greutăți în stabilirea relațiilor cu alte persoane. De aceea, în cazul în care despărțirea e inevitabilă, copilul trebuie pregătit pentru aceasta.

„Trebuie să-i fie explicată cauza plecării. De multe ori copilul nu are nevoie de cauza reală a plecării, dar de o justificare a abandonului. O dată cu plecarea, părintele trebuie să mențină contactul cu copilul și să manifeste aceeași relație față de el, cât și de celălalt părinte. Ambii părinți trebuie să satisfacă aceleași nevoi la copii, mai mult sau mai puțin, astfel ca părintele plecat nu ar trebui sa se transforme în persoana ce va satisface necesitățile financiare, iar cel rămas celelalte. Trebuie sa existe o conexinune în acest sens”, explică psihologul Eugenia Godoroja.

Totodată, psihologul atrage atenția și la faptul că în separarea părinte-copil, deși cel mai afectat de cele mai multe ori este copilul, totuși părintele trăiește și el o perioadă de criză care poate afecta relația sa cu copilul și cu partenerul.

Schimbările vor atrage moldovenii acasă

Dacă nu vom avea schimbări vizibile în Moldova migranții moldoveni nu o să se întoarcă acasă, susțin sociologii. „Beneficiile statului de pe urma migrării sunt foarte mari. Respectiv, statul nu se obosește să creeze careva oportunități ca moldovenii de peste hotare să se întoarcă acasă. O parte din migranții care au revenit s-au decepționat și pleacă înapoi. Nu pot dezvolta afaceri din cauza corupției. Oamenii au cunoscut deja un alt mod de funcționare a societății, unde cei care conduc se gândesc la binele fiecăruia, lucru care lipsește în Moldova. Ideea de ai chema acasă e prea devreme, atât timp cât nu sunt create niște condiții clare pentru moldovenii de peste hotare”, opinează socilogul Diana Cheianu.
Datele statistice arată că în ultimii ani, în fiecare a cincea familie cu copii, cel puţin un membru se află la muncă în afara ţării. Peste 2/3 dintre aceste familii sunt din mediul rural.

Polina Cupcea

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)