Martorul Papuc

DOSAR // Ex-preşedintele Voronin ar putea fi audiat de procuratură

Fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc, a fost audiat la finele săptămânii trecute de Procuratura Generală în calitate de bănuit în legătură cu evenimentele din 7-8 aprilie 2009 pentru neglijenţă în serviciu soldată cu urmări grave: maltratări, reţineri abuzive, moartea lui Valeriu Boboc. Ex-ministrul a fost audiat mai bine de două ore. Solicitat ulterior de presă dânsul a reiterat că nu a admis acte de tortură la 7 aprilie, că fostul preşedinte al ţării, Vladimir Voronin, a dat ordinul să nu fie utilizate armele din dotare şi că împreună cu ex-preşedintele au coordonat acţiunile din timpul protestelor. Papuc a fost audiat a doua oară în calitate de martor. Acesta a fost mai precaut în declaraţiile sale făcute pentru presă şi mai cooperant cu aceasta.

Aşteptau ordine de la Voronin

Potrivit lui Papuc, ordinul de a evita vărsările de sânge şi de a nu folosi armele din dotare a fost dat de ex-preşedintele Vladimir Voronin. “Am declarat şi declar încă o dată că nu mă simt vinovat cu nimic. Atunci am luat o decizie corectă de a evita vărsarea de sânge prin a nu aplica armele de foc. Decizia a fost luată de către conducerea ţării şi de către conducerea ministerului. Am primit ordin de la preşedinte de a nu folosi arma din dotare. Şi copiii nu au suferit în urma utilizării armei din dotare”, a spus fostul ministru. Întrebat dacă a fost sau nu aplicată tortura şi dacă se face vinovată poliţia de moartea lui Valeriu Boboc, Papuc a răspuns că ancheta e cea care va stabili cine sunt vinoveţi de moartea lui Boboc. ”Am luptat cu cei care aplicau tortura cât am fost ministru. Dar că au avut sau nu loc acte de tortură în timpul protestelor, va stabili ancheta”, a mai spus el.

Ex-preşedintele ar putea fi audiat

Sergiu Garabagiu, şeful Direcţiei exercitare a urmăririi penale din cadrul Procuraturii Generale, a declarat că dacă Papuc va face referire în cadrul anchetei la fostul şef al statului Vladimir Voronin, acesta urmează, la rândul său, să fie audiat de procurori. Totodată, procurorul general Valeriu Zubco a declarat în cadrul emisiunii ”Chestiunea zilei” de la Jurnal TV că preşedintele ţării nu are prerogativa de a da ordine unui procuror general sau unui ministru. ”Desigur, Vladimir Voronin va fi audiat de procurori, în cazul în care Gheorghe Papuc va declara că a primit ordine de la acesta”, a spus Zubco, precizând că de fapt procurorii ar putea să se sesizeze şi din declaraţiile acestuia făcute pentru presă.

Sergiu Garabagiu a mai spus că deşi acţiunile poliţiei au fost coordonate cu ex-preşedintele Voronin, şi Papuc a declarat pentru presă că acesta ar fi dat anumite ordine, e necesar să se ţină cont că în acea perioadă a fost creat un stat major în fruntea căruia se afla anume Gheorghe Papuc.
Astăzi, 19 ianuarie, urmează a fi audiat în calitate de suspect în aceeaşi cauză penală ex-comisarul capitalei, Vladimir Botnari. Anterior fiind citat de procurori, avocatul lui Botnari a solicitat amânarea audierii acestuia pe motiv că clientul său e plecat din ţară, ex-comisarul aflându-se până pe data de 16 ianuarie la odihnă în România.

Papuc: ”Curtea de Conturi n-a depistat încălcări”

Totodată, Gheorghe Papuc a fost solicitat de jurnalişti să comenteze afirmaţiile actualului ministru de Interne, Victor Catan, care l-a acuzat că, în perioada cât a stat în fruntea instituţiei, acesta ar fi prejudiciat ministerul de circa 40 milioane de lei. Papuc a declarat că afirmaţiile lui Catan sunt nişte aberaţii menite să sustragă atenţia societăţii de la probleme mai grave, cum ar fi revenirea în forţă a criminalităţii şi a unor metode de tortură, de exemplu, ”utilizarea fierului de călcat”. ”Când am venit în funcţie, Moldova era împăienjenită de crimă organizată. Toţi agenţii economici erau maltrataţi prin diverse metode. După ce am format echipa, am lichidat crima organizată, iar agenţii economici au început să activeze normal. Curtea de Conturi a verificat de-a lungul anilor activitatea MAI şi nu a depistat încălcări”, a spus el.

Anterior, Victor Catan a declarat că Curtea de Conturi a stabilit că din bugetul MAI au fost extorcate peste 40 de milioane de lei, prin mijloace cum ar fi vinderea unor loturi de pământ şi a unor obiective din gestiunea Ministerului de Interne la preţuri de nimic, procurarea unor autovehicule din străinătate şi achiziţionarea lor la preţuri mult mai mari.
Procurorul general, Valeriu Zubco, a declarat că până în acest moment nu a primit hotărârea şi nici actul de audit al Curţii de Conturi: ”Când le vom primi, ne vom pronunţa pe marginea acestui caz”, a spus el.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu