Martorii s-au ales cu dosare penale

FLAGRANT // Plahotniuc a promis dosare martorilor – Ţopa şi Paveliu sunt anchetaţi penal

La scurt timp după ce au făcut declarații despre controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc și despre modul în care acesta ar fi preluat afacerile unor businessmeni de la noi din țară, omul de afaceri Viorel Țopa și ex-directorul postului TV 2 Plus, Răzvan Paveliu, s-au pomenit cu dosare penale intentate peste noapte de Procuratura Generală.

De remarcat faptul că Procuratura Generală nu intentează dosare pe numele celor care figurează în așa-zisa „schemă mafiotă a lui Plahotniuc”, prezentată de curând de Sergiu Mocanu. În mod paradoxal, le sunt intentate dosare chiar celor care fac dezvăluiri.

Un dosar penal pe numele lui Paveliu

„Era predictibil acest fapt după apariția mea publică, când am spus că licența TVR1 a fost preluată abuziv. Sunt cazuri de intimidare a martorilor de către instrumentele lui Plahotniuc – reprezentanți ai statului, plătiți din banii publici”, a declarat Răzvan Paveliu, care s-a prezentat la CCCEC. În context, fostul director 2 Plus a declarat că de două săptămâni este urmărit de anumite mașini. „Este un dosar fabricat de Plahotniuc. Am spus că nu există așa bani care m-ar face să tac, pentru că am fost martorul preluării abuzive a licenței TVR1”, a declarat Paveliu după audieri. Acesta este învinuit de către procurori de fals de acte într-un dosar privind procedura de transmitere a unei companii. Paveliu spune că nu înțelege ce legătură ar avea cu acest caz, pentru că nu a luat parte la această procedură.

Tot în acest dosar figurează și Viorel Țopa, în calitate de învinuit. Omul de afaceri a avut parte de o „surpriză” dublă, aflând că i-a fost intentat nu un singur dosar penal, ci două. „După cum Plahotniuc m-a amenințat că îmi va intenta dosare penale, așa s-a și întâmplat”, a spus Țopa.

Două dosare penale pe numele lui Ţopa

Mai mult, Țopa este nedumerit în privința dosarelor care i-au fost intentate. Potrivit omului de afaceri, unul dintre dosare este cu o vechime de 11 ani, cu privire la nerambursarea unui credit al Băncii de Economii. Anterior, acest caz a fost anchetat și dosarul a fost clasat din lipsă de probe. În al doilea caz, un fost director de companie a înaintat o pretenție către următorul director, privind procedura de transmitere a companiei respective. „Niciunul dintre cei doi directori nu este rezident al RM. Nu înțeleg ce are Procuratura RM cu acest caz și cu atât mai mult nu înțeleg ce legătură am eu”, a declarat Țopa, calificând aceste dosare drept „comanda lui Plahotniuc” pentru PG și CCCEC.

„Doresc să reiterez o întrebare mai veche: Mocanu îl învinuieşte pe Plahotniuc de raiderism şi acaparări mafiote în ultimii 8 ani din Moldova, aducând ca exemplu şi hotelul „Codru” cu un prejudiciu de peste 15 milioane euro confirmat de Curtea de Conturi, şi răpirea TVR1 cu tot cu a doua frecvenţă naţională, şi multe alte cazuri cu probe şi mărturii, iar în consecinţă nu Plahotniuc este anchetat, ci martorii, lor fiindu-le intentate dosare penale peste noapte”, – a declarat Ţopa.

Solicitat să comenteze inițierea dosarelor, procurorul Adrian Popenco, care investighează cazul, a menționat că Viorel Țopa este bănuit, iar Răzvan Paveliu – învinuit pentru fals de acte și spălare de bani.

Acuzat în repetate rânduri de faptul că acționează la comanda lui Plahotniuc, procurorul general Valeriu Zubco a negat de fiecare dată. La 12 februarie curent, Zubco declara: „Nu am nicio relaţie cu omul de afaceri Vlad Plahotniuc. Nu sunt cumătru, naş, cumnat. Nu l-am văzut niciodată pe acest om. Aşa de mare tam-tam se face pe seama asta că vreau să-l cunosc”. Ulterior, s-a aflat că procurorul Zubco este căsătorit cu Angela Sajin, sora lui Ghenadie Sajin, una dintre persoanele apropiate omului de afaceri Vlad Plahotniuc, informația fiind confirmată pentru JURNAL de Emilia Roşca, mătuşa celor doi fraţi.

La rândul său, Sergiu Mocanu a declarat că Sajin este persoana de legătură între Vlad Plahotniuc şi Valeriu Zubco. „Prin intermediul lui Sajin, Zubco primeşte sarcini de la Plahotniuc şi raportează săptămânal îndeplinirea lor”, susține Mocanu.

De menționat că procurorul Zubco a fost propus în funcția de procuror general la iniţiativa Alianței „Moldova Noastră”, lucru recunoscut chiar de liderul AMN, Serafim Urechean; iar directorul CCCEC, Viorel Chetraru, a fost numit în funcție la propunerea Partidului Democrat, după cum a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, liderul Marian Lupu.

În context, tot mai mult se vorbește despre faptul că Plahotniuc finanțează partide din AIE, dar mai ales că ar finanța Partidul Democrat. În pofida faptului că Marian Lupu neagă acest lucru, președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a confirmat pentru JURNAL că Plahotniuc a finanţat PDM în campania electorală de anul trecut. (jurnal.md)