Mărţişori cu moţiune

Deputaţii neafiliaţi vor vota pentru sau împotriva moţiunii de cenzură?

Parlamentul R. Moldova va dezbate marți, 5 martie, moțiunea de cenzură înaintată de fracțiunea comuniștilor. Partidul Democrat a rămas unica formațiune din AIE care declară că va vota pentru demiterea lui Filat. PD și PCRM au 49 de voturi și speră că vor face rost de încă două voturi de la deputații neafiliați.

La începutul ședinței Parlamentului din 28 februarie curent, fracțiunea comuniștilor au înregistrat moțiunea de cenzură. Documentul a fost semnat de către cei 34 de deputați din fracțiunea comuniștilor și va fi dezbătut săptămâna viitoare la prima ședință a legislativului. Şi deoarece vineri, 8 martie, este zi de odihnă pentru bugetari, parlamentarii au decis să organizeze o ședință marți, 5 martie. Pentru ca guvernul să fie demis e nevoie de voturile majorității parlamentare, 51 de voturi.

O procedură analogică celei de învestire a guvernului

Solicitat de JURNAL, Nicolae Osmochescu, expert în Drept Constituțional, judecător la Curtea Constituțională, a explicat procedura de exprimare a neîncrederii față de Guvern. Pentru ca moțiunea de cenzură să fie înregistrată, trebuie să fie înaintată de cel puțin 26 de deputați.

„Moțiunea de cenzură, conform articolului 106 din Constituție, stipulează că propunerea de exprimare a neîncrederii de către Parlament Guvernului poate fi făcută de cel puțin de o pătrime de deputați. Inițiativa poate fi exprimată doar în mod colectiv, indiferent de culoarea politică a acestei pătrimi. Moțiunea de cenzură se examinează de către deputați peste trei zile de la data înregistrării acesteia în Parlament. Se supune dezbaterii în prima zi de ședință plenară a săptămânii următoare, în aceeași zi, moțiunea poate fi votată. Exprimarea de neîncredere se votează cu votul majorității deputaților. E o procedură analogică celei de învestire a Guvernului”, a explicat Osmochescu.

45 de zile pentru a vota un nou prim-ministru

Dacă moțiunea nu este votată, Guvernul își exercită în continuare activitatea și deputații care au inițiat această moțiune de cenzură nu mai pot să prezinte în cadrul aceleiași sesiuni de primăvară-vară o nouă moțiune de cenzură.

În cazul în care moțiunea de cenzură se adoptă, prim-ministrul este obligat să prezinte în termen de cel mult trei zile președintelui RM demisia Guvernului în ansamblu. Președintele este obligat să semneze demisia.

După demisie, conform procedurii constituționale, timp de cel mult 45 de zile, Parlamentul trebuie să aleagă un nou guvern. Președintele propune o nouă candidatură de prim-ministru Parlamentului. Legislativul aprobă candidatura. Noul candidat are 15 zile pentru a pregăti proiectul de guvernare și de a prezenta componența nominală a noului guvern. Dacă Parlamentul este de acord cu candidatura, programul și componența se votează. Dar dacă deputații resping de cel puțin două ori candidatura, președintele dizolvă Parlamentul și anunță alegeri anticipate. „În constituție este lăsată o portiță deschisă. Președintele poate propune și a treia oară candidatura și a patra oară, dar este important să se încadreze în 45 de zile de la dizolvarea Guvernului”, menționează Osmochescu.

Streleț a găsit o gafă

După ședința legislativului, vicepreședintele PLDM, Valeriu Streleț, a avut o obiecție de ordin juridic cu privire la moțiunea de cenzură înaintată de comuniști. Acesta spune că comuniștii „nu pot retrage votul de încredere Guvernului, deoarece aceștia nu au acordat vot de încredere”.

Nicolae Osmochescu a comentat această declarație. „Domnul Streleț nu are dreptate. E un fel capcană, cazuistică juridică. Se insinuează că dacă nu ai votat Guvernul, ce drept ai să prezinți neîncrederea față de acest guvern? Ar fi logic dacă ei n-ar fi participat la ședințele Parlamentului. A fost o perioadă destul de îndelungată până la alegerea președintelui RM, când comuniștii nu se prezentau la ședințe. Din momentul în care sunt prezenți în sală și participă în mod activ, chiar dacă sunt în opoziție, ei au tot dreptul să înainteze moțiunea de cenzură guvernului actual. Nu e nicio problemă că ei au votat contra sau nu au votat deloc învestirea Guvernului”, ne-a explicat Osmochescu.

PD: „Filat este cel care a distrus alianța”

Se pare că președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, este împotriva votului de neîncredere. După ședința legislativului, acesta a declarat că este împotriva moțiunii, dar nu a specificat dacă o va vota sau nu. Totodată Adrian Candu, deputat PD, a declarat pentru JURNAL că deputații din fracțiunea Partidului Democrat au o părere consolidată cu privire la moțiunea de cenzură. „Vlad Filat este cel care a distrus alianța, el este cel care a lovit în AIE. Veți vedea că vom avea o poziție unică”, a subliniat Candu.

Potrivit deputatului, comuniștii și democrații vor reuși să mai facă rost de două voturi pentru a avea majoritatea în ziua în care moțiunea va fi pusă la vot. „Nu am comunicat cu deputații neafiliați, dar știm din declarații anterioare că Mihai Godea va vota, el a formulat o moțiune proprie. Dodon, de asemenea, a declarat că nu este satisfăcut de guvernarea lui Filat”, a declarat Candu.

Sîrbu: „Depinde de prestația lui Filat”

JURNAL i-a contactat pe unii dintre deputații neafiliați. Majoritatea au răspuns că vor decide luni sau chiar în ziua dezbaterii moțiunii cum vor vota. Doar Vadim Mișin a spus ferm că nu va vota. Deputatul neafiliat Sergiu Sîrbu a declarat pentru JURNAL că încă nu știe dacă va vota sau nu demiterea Guvernului și că totul va depinde de prestația lui Filat în ziua dezbaterii. „Îmi este interesant cum se va apăra Filat marți. Depinde de prestația acestuia. Sper că Filat nu va avea această atitudine arogantă pe care o demonstrează de fiecare dată când iese în fața parlamentarilor”, spune Sîrbu.

Dodon și Godea vor decide luni

Chiar dacă Mihai Godea a elaborat o moțiune de cenzură proprie, pe care nu a putut s-o înregistreze deoarece a fost singurul parlamentar care a semnat-o, spune că nu știe dacă va da vot de neîncredere guvernului. „Moțiunea a fost acum înaintată de comuniști, asta schimbă lucrurile. Voi decide luni.”

Deputatul neafiliat Igor Dodon a declarat că o decizie de a susține sau nu moțiunea de cenzură înaintată de comuniști va fi luată luni în cadrul ședinței consiliului Partidului Socialiștilor.

Mișin se opune

Deputatul neafiliat Vadim Mișin a declarat pentru JURNAL că nu va susține moțiunea de cenzură, deoarece aceasta va duce inevitabil la alegeri anticipate. „Cei care spun că se va alege un nou prim-ministru umblă cu minciunile. E clar că comuniștii vor alegeri anticipate. Ei susțin că acestea vor avea loc în iunie. E o aberație. Anticipatele, în acest caz, vor avea loc tocmai în octombrie și RM se va cufunda din nou într-o stare de instabilitate politică și mai adâncă”, a spus Mișin.

Vadim VASILIU

The following two tabs change content below.