Mărţişoare moldo-chineze

TRADIŢII // Nu se vând anul acesta la fel de bine mărţişoarele, poate din cauza crizei, poate pentru că sunt prea mulţi vânzători

Centrul capitalei a fost invadat de persoane care şi-au scos la vânzare munca de un an de zile sau de câteva săptămâni. Oferta                                    este diversă, de la cele mai simple mărţişoare, la cele pe care le poţi atârna în birou. Cu toate acestea, din ce în ce mai puţini oameni cumpără mărţişoare. De vină este criza şi migraţia, cred vânzătorii, care mai adaugă şi faptul că s-a mărit numărul vânzătorilor de mărţişoare.

 

„Le confecţionez deja de şase ani, de când am rămas însărcinată şi am înţeles că pot să câştig ceva bani”, ne spune Aliona Gherasimov din Chişinău. Aceasta a menţionat că face mărţişoare acasă în timpul liber. „Este o afacere sezonieră, în restul timpului lucrez ca agent de vânzări”, susţine Gherasimov.

 

„Sunt studentă şi fac un ban în plus”

 

Potrivit femeii, ideile pentru modele le găseşte singură. „Pot să spun că suntem singurii care venim în fiecare an cu modele noi. Dacă vă uitaţi aici, toţi vând mărţişoarele noastre de anul trecut. Cele mai interesante sunt cele cu un mesaj de felicitare inclus sau cele moldo-chinezeşti”, spune cu mândrie femeia. „E foarte simplu să le faci, confecţionezi un mărţişor obişnuit şi adaugi o broşă pe care este scris „Made in China” (Fabricat în China – n.a.). E un truc simplu, dar oamenilor le place”, recunoaşte femeia.

 

Într-o parte, sare de pe un picior pe altul, o tânără, ţinând în mână un cuier, pe care sunt atârnate nişte mărţişoare mai mari. „Am de 40, 50, 60 şi 70 de lei”, spune tânăra, când vede că mă opresc lângă ea. „Sunt studentă şi câştig un ban”, recunoaşte aceasta. Fata spune ca a vândut 20 de mărţişoare în două zile. „Am lucrat la ele în ultimele două săptămâni, atunci când am timp liber”, povesteşte tânăra. „De unde am învăţat? De la o colegă şi mi-a plăcut, am hotărât să fac şi eu. Am cumpărat aţă, uitaţi-vă: am făcut aceste globuri, pe care poţi să le atârni în birou”, spune fata, refuzând să se prezinte. „Nu aş vrea să ştie persoanele apropiate că vând mărţişoare”, îmi comunică oarecum sfioasă tânăra.

 

„Plătim serviciile comunale timp de două luni”

 

„Lucrăm tot anul, dar nu putem spune că facem avere. Ne ajunge să plătim serviciile comunale timp de două luni”, spune Tamara din Selişte, raionul Orhei. „Vând mărişoarele mele şi ale surorii mele, care are 60 de ani şi nu poate să vină să stea aici”, spune femeia. Potrivit acesteia, anul acesta se vând mai puţine mărţişoare, în comparaţie cu anul trecut. „Migraţia e de vină, că sunt puţini cumpărători. Plus că s-a mărit numărul vânzătorilor. Anul trecut erau mai puţini”, crede femeia. „Mă inspir din tot ce văd. Iată aici am împletit din pănuşă de păpuşoi (porumb – n.a.), am făcut un omulean din mărgeluşe. Dacă ai puţină imaginaţie, modelele vin singure la tine”, recunoaşte aceasta.

 

Alături de aceasta, un tânăr suflă în pumn, în speranţa că se va încălzi. „Frigul şi migraţia ne-au luat toţi clienţii”, spune  Valentin din Cojuşna, Străşeni. „De vreo patru ani ne ocupăm cu mărţişoarele. Soţia mea Tatiana şi cu mine le facem, iar când va creşte copilul, ne va ajuta şi el”, se laudă bărbatul. Acesta spune că lucrează tot anul, atunci când are timp liber, organizează şezători în familie, la care se alătură soacra acestuia. „Mărţişoarele noastre arată ca cele pe care le-am învăţat să le facem la şcoală, atunci când eram mici, de aceea mulţi vin şi le cumpără. Cel mai bine se vând „băieţelul cu fetiţa”, deoarece amintesc de copilărie”, spune bărbatul.

 

Valentin îşi aminteşte că, anul trecut, din cele patru mii de mărţişoare confecţionate, a reuşit să vândă 75%. „Anul acesta, dacă vom da jumătate, va fi bine”, conchide tânărul.

 

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)