Mărţişoare cu miros de primăvară

20140302_181514O femeie din Cricova a reuşit să inventeze un nou tip de mărţişor, este vorba de podoaba care reînvie mirosul de primăvară

Svetlana Juravliova din Cricova, mun. Chişinău, tehnolog în vinificaţie, confecţionează de ani buni mărţişoare cu miros de primăvară la propriu! Prin mâinile sale au trecut circa 1000 de mărţişoare. Modelele pe care le confecţionează, după vârste şi sex, sunt inedite prin elementele ce le îmbină armonios.

În afară de floarea mărţişorului, cricoveanca restaurează obiecte vechi, aducându-le un nou suflu. Execută lucrări din plante naturale, cadouri personalizate pentru prieteni, rude şi colegi. Talentul Svetlanei îl cunosc mulţi cricoveni pentru care femeia a devenit un generator de idei.

Duminică, 2 martie 2014, am găsit-o pe Svetlana Juravliova înconjurată de aţe, mărgele, petale, flori uscate colorate. Meşterea mărţişoare pentru angajaţii unei companii. De când se ţine minte, a purtat mereu mărţişoare împletite de ea. „Mărţişoarele copilăriei mele erau simple, dar cele mai frumoase!”

Mărţişorul copilăriei

Mamă a doi copii, plină de griji, muncind în două locuri, n-a uitat de pasiunea pentru mărţişoare, tehnica ei a evoluat în funcţie de materia primă. N-a avut niciodată scopul să vândă mărţişoarele ei, însă aprecierea celor din jur o mobilizează să-şi diversifice podoabele. Este meşteriţa care a adus un nou tip de mărţişoare în diversitatea ce se comercializează la noi, cele cu miros de primăvară! Acum trei ani, înainte de 1 martie, colegele de serviciu i-au încredinţat să cumpere mărţişoare pentru bărbaţii din secţia în care lucrează. Nu i-au plăcut mărţişoarele din piaţă şi a decis să facă ceva deosebit.

„Femeia deosebită”

Înţelepciunea şi bunătatea Svetlanei Juravliova este preţuită şi de colegii de serviciu şi vecini. „E o femeie deosebită, este nucleul fiecărei sărbători. De la ea vin ideile. Toată familia mea poartă mărţişoarele făcute de ea”, ne spune Ana Cardanean din Cricova.

 

Florile de levănţică şi de tei

„Mărţişorul este un simbol al primăverii, de aceea trebuie să miroase, să aducă primăvara în sufletele celor care le poartă”, susţine femeia. Avea nevoie de o idee originală. Şi, din prima încercare, prin îmbinarea florilor de levănţică, tei, aţe alb-roşu şi alte componente decorative, a reuşit… a reuşit să învie mirosul de primăvară! Aprecierea colegilor de serviciu au făcut-o să evolueze în pasinea sa.

Despre harul ei au aflat colegii, vecinii şi o mare parte din locuitorii orăşelului. Aceştia îi cer sfatul la orice sărbătoare organizată la grădiniţă, gimnaziu şi liceu. Nu refuză pe nimeni. Îi sfătuiesc pe toţi să aleagă cadouri celor dragi. „Fiecare om este deosebit, iar cadoul trebuie să-l bucure mult”, crede ea.

Deoarece mărţişorul este o sărbătoare naţională, susţine ea, această podoabă ar trebui să fie creată din ceea ce oferă natura noastră. „Cine poate să ştie mai bine decât noi acest lucru. Îmi displac mărţişoare confecţionate din ţesătură din China.”

Mirosul florilor de tei

A început a confecţiona mărţişoarele purtate la acest început de primăvară tocmai în octombrie 2013. Depune suflet în tot ceea ce face, fiecare mărţişor executat de ea este deosebit.

Anul acesta, a meşterit şase tipuri de mărţişoare, „după ce le creez, parcă îmi zâmbesc”. „Acelaşi lucru îmi spun colegii de serviciu, rudele, prietenii, vecinii care îmi poartă culorile alb-roşu la piept.

20140302_180307Sticla ce reflectă lumină

În timpul discuţiei, îmi arată o veioză confecţionată de ea dintr-o sticlă de… votcă. Încearcă să restaureze orice obiect vechi, netrebuincios, „vreau să-l remodelez, să-l fac util”.

Pe tavanul din antreu are o lustră de mai bine de un secol. „Copiii îmi spuneau s-o arunc, eu însă am decis să-i readuc strălucirea de altădată”, povesteşte cu mândrie ea. I-a reuşit prin încleierea pietrelor colorate viu pe sticlă ornate deosebit.

Mâinile ei nu se odihnesc niciodată. „Şi atunci când privesc la televizor o emisiune, film, confecţionez sau restaurez ceva vechi. Creaţia mă ajută să-mi regăsesc liniştea, bucuria, satisfacţia sufletească pe care o primesc atunci când văd că oamenii îmi apreciază lucrările”, se destăinuie Svetlana.