Mărțișoare cu miros de lavandă

Majoritatea locuitorilor din Cricova o cunosc pe Svetlana Juravliova, femeia care meșterește mărțișoare din flori uscate, flori din lut, îmbinate armonios cu ațe alb-roșu, restaurează obiecte vechi dându-le strălucire, creează cadouri personalizate și diferite ikebane pentru sărbătorile organizate în instituțiile de învățământ din oraș. Svetlana este recunoscută drept generator de idei de către persoanele care doresc să facă daruri inedite, confecționate cu gust și la prețuri modeste. Anul acesta prin mâinile sale au trecut circa 600 de mărţişoare. Modelele pe care le confecţionează sunt după vârste şi sex. Unele modele ieşite din mâinile ei au ajuns la conaționalii noștri din România, Rusia, Italia, SUA.

Svetlana Juravliova din Cricova, mun. Chişinău, lucrează de vreo trei decenii în calitate de operator la linia de îmbuteliere a vinurilor de marcă la Combinatul de vinuri din Cricova. Este considerată sufletul echipei în care activează. Atunci când este o sărbătoare în colectiv, Svetlana vine cu idei pentru fiecare coleg în parte. Ea confecționează și cadouri personalizate.

Ideea de a face mărțișoare a apărut acum vreo cinci ani, când colegele sale de muncă i-au încredințat să cumpere după bunul său plac mărțișoare pentru bărbații din secția lor. După ce a mers la piața de mărțișoare, care se organizează anual pe artera principală a orașului, femeia a decis că poate să confecționeze și ea ceva reușit, inedit, parfumat natural, pentru colegii săi, și să economisească din banii adunați. Era primăvara anului 2013. Atunci a confecționat pentru prima dată mărțișoare cu miros de primăvară, din flori de tei și levănțică.

Mărțișorul-tricolor

„Mărţişorul este un simbol al primăverii, de aceea trebuie să miroase, să aducă primăvara în sufletele celor care le poartă”, susţine femeia. Avea nevoie de o idee originală. Şi, din prima încercare, prin îmbinarea florilor de levănţică, tei, aţă albă-roşie şi alte componente decorative, i-a reuşit… a reuşit să învie mirosul de primăvară! Aprecierea colegilor de serviciu a făcut-o să persevereze în pasiunea sa. Deoarece mărţişorul este o sărbătoare naţională, susţine ea, această podoabă ar trebui să fie creată din ceea ce oferă natura noastră. „Cine poate să ştie mai bine decât noi acest lucru?”

Ne-a mărturisit că, atunci când le confecționa, își amintea de mărțișoarele din copilăria sa, care erau simple, fără multe componente decorative, făcute din ață albă și roșie sau croșetate de mâinile mamei sale, care acum poartă mărțișoare făcute de fiică.

Creează întregul an diverse obiecte de design interior, restaurează lucruri vechi. Dar imediat după Anul Nou, Svetlana a început a meșteri mărțișoare. A achiziționat materia primă din timp, de la piață. A reușit să creeze în acest an șase tipuri de mărțișoare noi, primordial fiind cel din buchețele din flori de levănțică, din glixia de diferite nuanțe și de tei. Aceste podoabe sunt cele mai căutate, ne-a spus femeia. Celelalte sunt la fel de deosebite, fiind confecționate din flori de lut, mărgele, ațe și alte mărunțișuri care, adunate armonios, formează mărțișoare pentru orice gust. Un tip de mărțișor nou în acest an este mărțișorul-tricolor. Acesta este confecționat din mai multe piese, principala componentă decorativă fiind un căpăcel din metal pe care e lipit tricolorul. Ea ne-a mai spus că mărțișoarele făcute de ea sunt create după gen – pentru bărbați şi femei, şi pentru copii. În acest an a creat și mărțișoare pe magneți, pe care le poți lipi de frigider. „Acestea pot fi dăruite rudelor, conaționalilor noștri care se află departe de casă și duc dorul primăverii noastre – anotimpul când se poartă mărțișoare”, ne-a spus Svetlana Juravliova.

Două locuri de muncă și un hobby

Despre harul ei au aflat colegii, vecinii şi o mare parte din locuitorii orăşelului, iar vestea s-a dus și mai departe. Aceştia îi cer sfatul la orice sărbătoare organizată la grădiniţă, gimnaziu şi liceu. Nu refuză pe nimeni. Îi sfătuieşte pe toţi să aleagă cadouri celor dragi. Ne-a spus că nu merge la piață să-și vândă mărțișoarele pentru că lucrează zilnic și nu are timp. Lucrările confecționate de ea sunt vândute de la om la om, de la un colectiv la altul. În acest an are și câteva oferte speciale din partea unor colective de la Chișinău. În serile de iarnă confecționează mărțișoare și alte obiecte de decor. „Mărțișoarele necesită muncă, timp, abnegație, imaginație, răbdare și materie primă”, ne-a mărturisit ea.

Meșterița este mamă a doi copii, un băiat (31 de ani) și o fată (21 de ani). Fiica este cea care o susține și o ajută când dispune de timp. Plină de griji, împărțind timpul între casă și cele două locuri de muncă (al doilea post e de consultant într-o companie de asigurări), ea n-a uitat de pasiunea pentru mărţişoare, deoarece tehnica ei a evoluat în funcţie de materia primă. Nu și-a pus niciodată scopul să vândă mărţişoarele ei, dar aprecierea celor din jur o mobilizează să-şi diversifice din an în an podoabele.

Mărțișoare cu miros de flori

Trăiește modest într-un apartament la Cricova. În timpul discuţiei, îmi arată o veioză veche căreia i-a dat un alt aspect după ce a restaurat-o, apoi lustra de pe tavanul din antreu care are mai bine de un secol, și alte lucruri ce capătă valoare odată trecute prin mâinile ei dibace. „Copiii mei îmi spuneau s-o arunc, eu însă am decis să-i readuc strălucirea de altădată”, povesteşte cu mândrie ea. I-a reuşit prin lipirea pe sticlă a unor pietricele viu colorate şi ornate deosebit. Mâinile ei nu se odihnesc niciodată pentru că-i place frumosul, adoră florile, mai ales lalelele pe care le plantează în fața blocului de locuit.

„Creaţia mă ajută să-mi regăsesc liniştea, bucuria, satisfacţia sufletească pe care o am când văd că oamenii îmi apreciază lucrările”, se destăinuie Svetlana.

The following two tabs change content below.