Marşul Viitorului

În pofida isteriei care a precedat-o, acţiunea de duminică s-a desfăşurat fără incidente

Marșul Unirii din 16 septembrie s-a desfăşurat fără incidente. Conform organizatorilor, la marș au participat peste zece mii de persoane. MAI informează despre 1000-1200 de participanţi. Manifestanții au cerut revizuirea Constituției RM și oficializarea limbii române.

Vadim VASILIU

Pentru a ajunge la manifestanții din scuarul Academiei de Științe a Moldovei trebuie să trec prin subterana care, la fiecare intrare și ieșire, este împânzită de polițiști. Aceștia îmi verifică geanta și corpul cu detectorul de metale și, fără a da o importanță legitimației de jurnalist, îmi spun să prezint tot ce am în buzunare. La ieșirea din subterană spre scuarul AȘM mai sunt încă o dată verificat de polițiști, chiar dacă le spun că am fost deja percheziționat. Subterana este singura cale pe care se poate ajunge la manifestanți.

„Împreună cu polițiștii facem zece mii”

Te uimeşte numărul polițiștilor mobilizați să asigure securitatea marșului. De data aceasta, pentru a nu permite confruntări, MAI a mobilizat trei subdiviziuni: Departamentul Poliție, Brigada „Fulger” și Departamentul Carabinieri. Forțele de ordine sunt echipate cu toate instrumentele: căști, bâte, plăcuțe protectoare. „Cred că nu vor să dea în bară, așa cum au făcut-o la Bălți și Cahul, când polițiștii au venit, practic, cu mâinile goale. Suntem, totuși, în capitală. Iar autoritățile, cred, mai țin la imaginea acesteia”, îmi spune Sergiu, un manifestant venit de la Bălți. Gluma zilei, pe care am auzit-o de la mai mulți unioniști, este: „Împreună cu polițiștii facem zece mii”.

„Șelin pune bere. Noi punem suflet”

Numărul tricolorurilor ce flutură în voie în scuarul AȘM este impresionant. Nici așa-zisul monument al „Eliberării” Moldovei de către trupele sovietice aflat aici nu-i intimidează pe purtătorii celor câteva sute de tricoloruri. Din boxele instalate pe scările Academiei răsună cântece patriotice românești, iar unii din manifestanți se iau de mâini și fac o horă. Înainte de începerea marșului propriu-zis, organizatorii țin cuvântări și afișează bannere imense. Pe unul din bannere e scris: „Șelin pune bere (adică face cinste – n.a.). Noi punem suflet”.

„Unirea face puterea!”

„Unirea face puterea” este sloganul rostit cel mai des la manifestație, iar puterea, în accepţia unioniștilor, înseamnă și beneficiile economice pe care le va simți Basarabia în urma unirii cu România. „Prin unire noi ne dorim ca afacerile oamenilor de aici să se extindă pe o piață de 25 de milioane de români! Unirea este calea prin care se vor crea multe locuri de muncă, unirea înseamnă dublarea pensiilor și a salariilor. Chemăm oamenii de afaceri și clasa politică să ni se alăture. Unirea face puterea!”, îndeamnă unul din vorbitori.

„Trebuie să rupem cordonul!”

Cordoanele de polițiști formează un culoar prin care coloana manifestanților își face drum. Traseul urmează să fie cel fixat: AȘM, bulevardul Ștefan cel Mare, strada Ismail, strada Alexei Mateevici și apoi, pe strada Anton Crihan, până la Teatrul Verde. Unii manifestanți își exprimă dezacordul cu itinerarul stabilit de forțele do ordine. „Trebuie să rupem cordonul și să mergem spre Piaţa Marii Adunări Naţionale, așa cum s-a stabilit din start!”, spune un tânăr din rândul manifestanților, însă drumul rămâne neschimbat.

Lipsesc ouăle, roșiile și pietrele

Cei mai mulţi pietoni care urmăresc coloana imensă și pestriță din cauza multitudinii de tricoloruri privesc tăcuți și cu o doză de suspiciune. Unii dintre privitorii aflaţi pe trotuare filmează cu telefoanele mobile coloana unioniștilor. Cu siguranță, numărul unioniștilor pare mai impunător din cauza drumului îngust ce face ca șirul de manifestanţi să se întindă pe o porțiune de mai bine de un kilometru. Nimeni nu încearcă să se opună. Lipsesc atributele prin care s-a încercat zădărnicirea marșului unionist de la Bălți: pietre, ouă, roșii sau bile de metal. S-au evidențiat câțiva vorbitori de limbă rusă. „Cât ne va plăti redacția voastră dacă aici se va produce un incident?”, ne-a întrebat unul din ei. Ulterior, poliția a informat despre două tentative de a bloca marșul. La fel poliția a emis un comunicat prin care a anunţat că un bărbat a încercat să treacă de cordonul forțelor de ordine având un pistol traumatic.

„Dați-le voie tinerilor!”

Înainte de a se îndrepta spre strada Alexei Mateevici, George Simion, unul din liderii grupului „Noii golani”, cel care dirijează tinerii din față, se apropie de grupul format din înaintaşii Alexandru Moșanu, Val Butnaru, Valeriu Matei, Nicolae Negru şi Valeriu Saharneanu și-i roagă să se retragă. „Acum dați-le voie tinerilor să se manifeste și să meargă în fruntea coloanei. Vă mulțumim foarte mult că ați fost cu noi!”, le spune George. „Aceste acțiuni de masă vor contribui la consolidarea, dezvoltarea conștiinței naționale românești a celor din Republica Moldova. Asemenea marșuri sunt mai convingătoare decât multe cărți pe această temă”, spune Alexandru Moșanu.

Garbuz nu reușește

Odată ajunși în preajma Penitenciarului nr. 13, unioniștii se opresc și scandează: „Voronin, la pușcărie!”. Câțiva reprezentanți ai „Patrioților Moldovei”, în frunte cu Valeriu Garbuz, apar abia pe strada îngustă Anton Crihan. Aceștia încearcă să se opună marșului, însă nu reușesc decât să atragă atenția mass-media și a polițiștilor. Coloana își urmează fără obstacole drumul spre Teatrul Verde, unde marșul sfârșește cu un concert și citirea memorandumului Platformei Civice „Acțiunea 2012” adresat Președintelui, Guvernului și Parlamentului RM prin care se cere revizuirea Constituției, oficializarea limbii române și includerea unei prevederi care va oferi posibilitatea unirii celor două state românești, dacă asta își va dori poporul.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)