Marş de protest în memoria lui Dan Capbătut

DSC00561Mai mulţi locuitori ai raionului Floreşti au organizat azi, 13 februarie 2015, un marş de protest paşnic în memoria lui Dan Capbătut, decedat la vârsta de 18 ani. El a fost lovit de o maşină în noaptea din 13 spre 14 ianuarie 2015. La volan se afla un şofer în stare de ebrietate în vârstă de 28 de ani. Moartea tânărului a survenit după ce a fost lovit şi târât cu maşina circa doi kilometri. Manifestanţii cer claritate în anchetarea cazului. Locuitorii oraşului Floreşti spun că nu au nicio siguranţă în ziua de mâine, iar în locul lui Dan Capbătut putea fi orice copil din oraş.

Marşul a început la ora 14.30. Protestatarii au mers din Piaţa Independenţei din oraşul Floreşti până la Comisariatul de poliţie Floreşti, unde au cerut explicaţii angajaţilor forţelor de ordine. Organizatorul marşului de protest, Ghenadie Graur, care a fost bun prieten cu decedatul, a spus pentru JURNAL de Chişinău că manifestaţia a fost organizată în memoria prietenului său, dar şi pentru faptul că orăşenii nu se simt în siguranţă în localitatea lor. „Vrem să ştim ce măsuri au luat forţele de ordine pentru a evita asemenea cazuri. Mai mult, vrem ca să se facă o anchetă corectă şi să fie demonstrat prin probe clare şi concrete cum a avut loc incidentul, deoarece, din cele auzite şi spuse de angajaţii Comisariatului de poliţie Floreşti, accidentul a fost comis din neatenţie şi că decedatul „dormea mort beat pe marginea drumului”. Familia lui Dan nu a văzut nicio probă care ar demonstra în ce circumstanţe s-a produs accidentul”, mărturiseşte Ghenadie Graur, care a cântat împreună cu decedatul cinci ani în fanfara localităţii.

Printre manifestanţi a fost şi învăţătoarea de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Floreşti, Nina Babcineţchi. „Sunt aici pentru că sunt mamă a doi copii şi cerem claritate în anchetarea cazului Dan Capbătut. Acest caz se poate repeta şi cu alţi copii. Părinţii care au copii nu ar trebui să fie indiferenţi”, a spus dascălul. Nicolae Creţu, coleg de clasă cu tânărul decedat, licean în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Floreşti, a declarat: „Eu nu sunt în siguranţă şi vreau ca poliţiştii să-şi facă bine treaba. Să ancheteze detaliat accidentul care a avut loc, martorii, căci se cunosc mai multe şi toţi vorbesc, dar nimeni nu acţionează”.

DSC00574Tinerii, profesorii, părinţii din Floreşti au scandat purtând postere: „Să nu uităm că Primul Război Mondial a fost provocat de moartea unui tânăr”; „Vrem să avem încredere în organele de drept”; „Decât aşa justiţie, mai bine deloc”; „Je suis Dan”. Marşul s-a încheiat în faţa Comisariatului de poliţie Floreşti, unde manifestanţii erau aşteptaţi de către angajaţii acestuia. Potrivit lui Ghenadie Graur, forţele de ordine nu le-au oferit nicio informaţie despre circumstanţele decesului lui Dan Capbătut, motivând că se lucrează la elucidarea cazului. Acesta fiind în proces de investigaţie.

Amintim că Dan Capbătut, liceanul în vârstă de 18 ani din oraşul Floreşti, a fost lovit de o maşină în noaptea de 13 spre 14 ianuarie 2015. La volan se afla un şofer în stare de ebrietate în vârstă de 28 de ani. Moartea tânărului a survenit după ce a fost lovit şi târât cu maşina circa doi kilometri. Şoferul a părăsit locul accidentului. La volan se afla fiul vitreg al primarului din Sevirova, Floreşti. După ce a fost reţinut de poliţie, acesta şi-a recunoscut vina.

Poliţia a anunţat că au fost găsiţi suspecţii şi maşina. Toţi erau în stare de ebrietate. Medicul legist al Spitalului raional Floreşti, Iurie Ciobanu, a declarat că tânărul a decedat în urma mai multor traumatisme, printre care un traumatism grav craniocerebral și al cutiei toracice. Dacă va fi găsit vinovat, şoferul riscă până la şapte ani de închisoare.protest floresti

The following two tabs change content below.