Marş antinaţional de Ziua muncii

DSC_2269  Foto de NADEJDA ROSCOVANUIeri, scuarul Teatrului de Operă şi Balet a fost cotropit de un roşu sângeros, de drapele şi stele „socialiste”, acolo timpul s-a întors cu vreo treizeci de ani în urmă resuscitând triumfalismul rssm-ist. Dovadă: doar drapele roşii (maxim trei tricoloruri), Nadejda Cepraga, marşurile ruseşti şi sovietice cântate de o fanfară. În fruntea coloanei numeroase formate, în special, din tineri (jumătate din ei minori) şi persoane de vârsta a treia, s-a aflat Igor Dodon, liderul PSRM.

Liderul socialiştilor a vorbit despre necesitatea organizării unui referendum naţional care să determine vectorul de dezvoltare a ţării. „Aderarea la UE este o greşeală. Autorităţile ţării trebuie să se supună voinţei poporului!”

Manifestanţii din primele rânduri care scandau: „Moldova! Moldova!” au fost acoperiţi de ceilalţi care vociferau: „Rusia! Rusia!”. Participanţii purtau pancarte: „Moldova pentru Uniunea Vamală”, „Moldova împotriva acordului cu UE”, „Moldova are nevoie de altceva”, „Moldova, moldoveni, moldovenesc”.

A urmat un miting şi un „concert festiv”. Dezamăgirea cea mare este gestul formaţiei „Millenium”, care, făcându-şi un nume în Europa, a ajuns la trădători echipă de zgomote şi lubrifiant artistic pentru aderenţa la mase.

1 mai a fost sărbătorit şi de comunişti care au organizat obişnuitul lor marş al solidarităţii. Spre deosebire de socialişti, ei au dat-o mai mult pe probleme sociale. Cu pancarte, drapele roşii şi bicolore roş-albastre, manifestanţii au pornit de la Arcul de Triumf spre Academia de Ştiinţe, unde au depus flori la monumentul la care se închină. Pe parcursul traseului spiritul participanţilor a fost susţinut de aceleaşi cântece sovietice care s-au auzit şi la fraţii lor socialişti.

Un marş sinistru, în frunte cu ramolitul lider, însoţit de cheguevara de pe bîc, de nepotul ex-sisist şi de o lume ce colcăie de ură împotriva noastră.

Ecaterina Andreescu

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)