Marius Lazurca, avizat de comisiile parlamentare de specialitate pentru postul de ambasador în Ungaria

DSC_1698marius lazurca_f.nadea roscovanu

Foto: Nadea Roşcovanu // JURNAL de Chisinău

Diplomatul Marius Lazurca a primit marți în unanimitate avizul comisiilor parlamentare reunite de politică externă pentru postul de ambasador al României în Ungaria. „Obiectivul pe care mi-l propun de-a lungul acestui mandat este valorificarea unei agende pozitive bilaterale româno-ungare și construirea (…) unui soclu, de la care să putem discuta, utilizând mai cu seamă instrumentele diplomatice la dispoziție, și elementele asupra cărora pentru moment nu avem o înțelegere comună”, a declarat Lazurca la audierile din comisie, scrie agerpres.ro.

El a arătat că există „un potențial enorm” al relației bilaterale, dar și-a exprimat regretul că acest potențial este „mai puțin cunoscut publicului larg”. „Unul dintre lucrurile pe care se cuvine ca Ambasada să le facă este să expună printr-o politică de comunicare convenită cu Centrala elementele concrete ale acestui potențial și proiectele nemijlocite prin care acest potențial se poate dezvolta. (…) Există și teme încă litigioase, însă proporția dintre lucrurile bune pe care le facem în comun sau putem să le facem în comun și lucrurile asupra cărora încă nu ne înțelegem este în favoarea agendei pozitive”, a afirmat Marius Lazurca.

Pe de altă parte, acesta a punctat că în relația economică bilaterală există „câteva asimetrii care ar trebui corectate”. „Una dintre asimetrii e reprezentată de excedentul comercial al Ungariei în raport cu România. (…) România cumpără mai multă marfă din Ungaria decât reușește să vândă. (…) Ar trebui să ne îngrijoreze diferența dintre investițiile pe care Ungaria a fost în stare să le facă în România și gradul (…) de cinci-șase ori mai scăzut pe care România a reușit să le facă în Ungaria (…). Companii ungare în România, mai multe decât românești în Ungaria. (…) Sunt mult mai multe companii mixte ungaro-române în România și mai puține companii cu capital românesc în Ungaria”, a spus diplomatul.

El a explicat însă că sunt mai multe instrumente la îndemână pentru corectarea acestor asimetrii.

Diplomatul Marius Lazurca a mai ocupat posturile de ambasador la Vatican și la Chișinău.