Marius, copilul cu esofagul ars, flămând şi pişcat de insecte

marius turcia

Marius D. are trei ani şi cântăreşte 8 kg. Din neatenţia maturilor, copilul a băut un preparat chimic ce i-a ars esofagul, iar acum luptă pentru viaţă. Mama copilului, o tânără de 24 de ani, e mai mult cu gândul la măritat şi, din spusele autorităţilor locale şi a persoanelor care o cunosc, nu are grijă de cei doi copii ai săi.

Ea şi copiii săi se află la Centrul Maternal din Cahul. Acum două zile femeia şi fiul său, Marius, au fost în vizită la un potenţial mire unde copilul a mâncat doar piersici, deşi necesită o dietă specială. Copilul a fost găsit de nişte mame, flămând şi pişcat de insecte.

Povestea tristă a lui Marius a devenit cunoscută de când grupul „Ask a Mom” de pe Facebook a organizat o campanie pentru ajutorarea lui. Cristina Mastac din Chişinău ne povesteşte că o mămică internată la Centrul Mamei şi Copilului a plasat o informaţie în grup despre situaţia lui Marius. „Am decis să colectăm bani pentru tratament într-o clinică din străinătate. Între timp, i-am cumpărat pachete de câte 100 de sticle de lapte specializat pentru copii ce suferă de malnutriţie cu gândul că va adăuga în greutate. Când starea s-a agravat, i-am făcut de urgenţă paşaport şi, a doua zi, a zburat în Turcia. În ambulanţă şi-a pierdut cunoştinţa. În Turcia, i s-a făcut câteva dilatări de esofag. Dar mai e nevoie de câteva până i se va efectua un transplant. Dacă am fi întârziat cu trei ore, copilul ar fi murit în drum spre clinică.

marius 3

În Turcia, s-a depistat că gastrostoma era în stomac, ci în intestin. Din această cauză, o parte din el era în stare de putrefacţie. Au urmat trei intervenţii chirurgicale. Imediat ce au ajuns înapoi acasă, au fost plasaţi la Centrul Maternal din Cahul, acum trei zile a plecat de la centru şi nu s-a mai întors. Mamele au găsit-o la Giurgiuleşti, la un anumit Dima, cu care vrea să se mărite. Marius era cu ea, fără mâncare, fără scutece”, ne-a povestit Cristina, organizatoarea colectării de bani pentru tratarea copilului în străinătate şi pentru colectarea produselor alimentare şi de igienă.

Reprezentanţii administraţilor locale despre cazul lui Marius

Această familie se află demult în evidenţa autorităţilor locale, ne spune asistenta socială: „Marius nu are tată, sora lui mai mică are, dar nu ţine legătura cu copilul. Mama locuia în casa părintească împreună cu sora sa şi alţi copii. Ei beneficiază de ajutor social. După incidentul cu Marius, când copilul a băut un lichid şi şi-a ars esofagul, pe numele mamei a fost deschis un dosar, dar, din câte ştim, a fost iertată. Abia acum am aflat şi noi că tânăra a părăsit centrul împreună cu băiatul pentru câteva zile şi preconizăm o şedinţă pentru a lua o hotărâre în privinţa copilului”, ne-a spus Valentina Avădenii.

marius 2

Primarul comunei Pelinei, Cahul, Nina Munteanu, ne-a declarat că se gândesc deja să o decadă din drepturile părinteşti pe mama lui Marius. „Am avut atâtea discuţii cu ea, am făcut tot ce depinde de noi, vom solicita decăderea din drepturile părinteşti. Ştim că fetele din Chişinău s-au mobilizat şi l-au transportat pe copil în Turcia, după care am plasat-o împreună cu copiii la Centrul Maternal din Cahul, parcă era totul bine”, ne-a spus primara.
Asistenta medicală din cadrul oficilului medicilor de familie ne-a declarat că au aflat abia astăzi de cele întâmplate. „Am văzut-o săptămâna trecută, era cu băiatul, îngrijit, şi acum ne-au anunţat că a fost plecată la un iubit de-al ei. Copilul are alergie”, a menţionat femeia.

Marius are nevoie de încă două dilatări de esofag, costul unei dilatări este de 2.500 de euro, bani pe care Cristina Mastac îi colectează online.