Marioka, fiul ploii // OAMENI BUNI

Mark Verlan declară „Regatul Artistic al Moldovei”

Se autointitulează „Fiul ploii”, prietenii îi spun simplu, Marioka, iar pseudonimul cu care își semnează lucrările este Mark Verlan. Când l-am întâlnit pentru prima dată, purta o cămașă militărească ce avea creioane în loc de epoleți. S-a prezentat cu un titlu pe care mi-a fost greu să-l deslușesc. A spus ceva de genul „Obersturmfhurer al artei contemporane, Mark Verlan”.

Vadim VASILIU

Poate cititorii ziarului îl cunosc deja. El este cel care în 2008 a amplasat în imediata apropiere de Aleea Clasicilor din Chișinău sculptura eroului său din copilărie, Pinocchio. A și întrebat trecătorii ce cred despre sculptură. Deoarece sculptura omulețului cu nasul lung a fost amplasată în apropierea bustului poetului național Mihai Eminescu, unii trecători au spus atunci că este o profanare, alții i-au apreciat gestul ludic.

Ușa „Transnistria”

Tot Mark Verlan a fost cel care, în 2011, a adus la Bienala de la Veneția, un festival al artiștilor contemporani, ușa atelierului său. A fost o ușă uzată, lipită cu încălţăminte veche, lucrare pe care a intitulat-o scurt și tranșant „Transnistria”. „Decupasem ușa din pereții atelierului. Am adus-o la Bienală și am reconstituit-o lângă un chei. Am observat că italienilor le-a plăcut foarte mult ușa mea. Umblau în jurul ei, se uitau lung. Poate de asta cineva a luat ușa și a dus-o nu știu unde”, zice Mark arzând de dorința de a-şi recupera ușa.

Pentru Mark nu este o problemă să creeze un obiect artistic din deșeuri. Uneori strânge gunoiul de pe străzi și îl transformă în obiecte de artă pe care, apoi, le vinde cu sute de euro. Așa s-a întâmplat și cu „capodopera” expusă la Veneția, a adunat-o din te miri ce. Ușa, îmi explică Mark, este o metaforă. „Artiștii au alte căi de a interacționa cu lumea. Vrem să deschidem ușa, să dăm mâna cu toți oamenii, indiferent unde se află”, zice Mark.

Revelația care l-a făcut artist

De ce își spune „fiul ploii”? Se întâmpla când avea vreo 12 ani și se afla la bunică-sa în Ucraina. Fugise în pădure să fumeze o țigară. Atunci a început o furtună, cu trăsnete și fulgere. Se afla sub un trunchi imens şi a avut o revelație. „S-a auzit un trăsnet puternic, a început brusc să plouă şi s-a produs ceva în creierul meu: am realizat că n-am să fiu niciodată şofer, electrician, militar sau cosmonaut, ci voi avea o îndeletnicire legată de artă. Cum iluminarea asta s-a produs în ploaie, acum mă ocup de arte vizuale: forme, picturi şi sculpturi de idei.”

Așa a și fost. Acum, Mark este unul din cei mai cunoscuți artiști contemporani din Republica Moldova, alături de Ghenadie Popescu, cel care a mers de la Giurgiulești la Naslavcea cu roaba în care se afla o mămăligă enormă.

Mark Verlan schimbă lumea

Proiectul grandios al lui Mark este în lucru. „Regatul Artistic al Moldovei”, așa se va intitula. Ideea s-a născut observând modul în care se petrec alegerile din RM. „De multe ori observam oamenii care se duc la alegeri ca să voteze tot felul de persoane dubioase. Atunci m-am gândit să le ofer o alternativă și am început să lucrez la proiectul „Votați Regatul Artistic al Moldovei!”. Vreau să fac harta Regatului Artistic al Moldovei care va apărea în viitor pe harta politică a lumii, dar va fi o alternativă la aceasta. Voi re-modela graniţele astfel încât să se transforme din geografice în artistice”, zice Mark.

„Regatul Artistic” va fi un spațiu neconvențional şi va extinde graniţele Republicii Moldova pe mai multe continente. Astfel, din „Regatul Artistic” va face parte și o parte din Laos, o bucată din Vietnam, alta din teritoriul Ucrainei și câteva regiuni din Japonia și Coreea. „Am să mă mai gândesc ce state merită să devină părţi ale „Regatului”. Mare va fi mirarea locuitorilor acestor ţări când vor afla că ei fac parte din „Regatul Artistic al Moldovei!”, zâmbeşte Mark.

Valuta „Marioka” 

Desigur, noul subiect teritorial va avea nevoie de un lider. Mark spune că „Regatul” va avea un președinte care va fi… Mark Verlan. Chipul lui Mark se află deja pe o monedă pe care tot el a turnat-o. „Am turnat moneda din cupru după o tehnologie străveche. Pe o față a monedei se află o pisică cu aripile desfăcute, în loc de Aquila. Pe cealaltă parte este chipul meu și este înscris: „Un Marioka”. Vă dați seama că Marioka va fi valuta „Regatului”!”, zice Mark. Pentru a-i da un aspect autentic, moneda a fost ținută în pământ și prelucrată. Astfel, când prietenii lui văd piesa, spun că este una antică. „Am un prieten ce voia să cumpere moneda. Am refuzat. Atunci el mi-a spus că are niște aur pe care l-am putea utiliza la producerea a două monede. Așa vom face. O monedă pentru mine, alta pentru el”, zice Mark.

Desigur, „Regatul” are nevoie și de cetățeni cu acte în regulă. Mark are și un paşaport în acest sens pe care este înscris: „The Kingdom of Moldova”. Prin urmare, tot Mark este și primul cetățean al „Regatului”. Una din obligațiile deținătorului acelui act sună în felul următor: „Bucură-te cât mai ești în viață!”.

 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)