Marie Moser, între plăcerea de a munci şi dorul de copii

Soţia ambasadorului SUA în Republica Moldova aşteaptă sărbătorile de iarnă ca să le petreacă împreună cu familia
Trăgând linie anului 2012, Marie Moser, soţia ambasadorului SUA în Republica Moldova, spune că a fost unul bun şi a reuşit să facă ceea ce-i face plăcere, să muncească. Acum, în prag de sărbători, a decorat împreună cu soţul casa, se pregăteşte de International Winter Charity Bazar (IWCB) şi abia aşteaptă sărbătorile de iarnă ca să-şi strângă la piept copiii.

„R. Moldova este o ţară minunată. Aveţi locuri neatinse de mâna omului, oameni frumoşi, tradiţii şi un potenţial de dezvoltare. Am vizitat unele regiuni. M-a impresionat Mănăstirea Căpriana, dar şi satul înconjurat de dealuri. Am participat la festivalul iilor, care mi-a oferit posibilitatea să descopăr frumuseţea portului naţional”, spune Marie Moser.

Violenţa domestică

De un an, de când se află în RM, a reuşit să se implice în diferite activităţi: susţinerea femeilor, a sectorului economic, promovarea democraţiei ş.a. „Îmi place să lucrez. Dacă vorbim de asistenţa acordată femeilor, cred că ar trebui să atragem o atenţie deosebită violenţei domestice. Asta nu înseamnă că în statele dezvoltate problema respectivă nu există. Dar cred că în cazul R. Moldova trebuie să fie implicate mai multe structuri”, susţine Moser.

Aceasta afirmă că femeile din Moldova, de obicei, au o educaţie aleasă şi ar trebui să se implice mai mult, în special în dezvoltarea economică, business, politică, serviciul public, societatea civilă.

Branduri moldoveneşti

A promovat articolele textile fabricate în RM şi chiar a achiziţionat unele piese fabricate de branduri moldoveneşti. „La începutul acestui an, guvernul SUA a organizat un fashion show, „Din inimă, branduri din Moldova”. Astfel, prin intermediul unui proiect al USAID-ului, unele companii moldoveneşti au participat la Fashion Week la Paris”, susţine cu mândrie Marie Moser.

Prin organizarea Winter Charity Bazar International (Târgul Internaţional de Caritate), care va avea loc sâmbătă, se urmăreşte sprijinirea mamelor singure. „Anul acesta, venim cu multe noutăţi bune, credem noi. În primul rând, vom avea un pavilion mai mare, adică mai mult spaţiu. În acelaşi timp, o companie privată va amenaja satul lui Santa Claus. Margareta Timofti va deschide evenimentul din acest an”, spune aceasta.

Dulciuri de la Marie Moser

Moser spune că la standul Ambasadei SUA, toţi vizitatorii vor găsi multe produse, unele preparate chiar de ea: „Pregătesc prăjitură cu nuci, pachete cu condimente, dulciuri, unele  produse americane pe care le caută mulţi, cum ar fi untul de arahide sau cafeaua de la Starbucks. Vor fi cărţi şi reviste în engleză”, spune entuziasmată Marie Moser.

„Vrem să susţinem mamele singure prin asistenţa acordată centrului de zi pentru copiii până la trei ani din Chişinău şi prin deschiderea unui asemenea centru la Tiraspol”, menţionează soţia ambasadorului.

Marie Moser abia aşteaptă să vină sărbătorile de iarnă pentru a petrece mai mult timp cu copiii săi, cărora le duce dorul.„Am trei copii şi, ca orice mamă, cred că sunt cei mai buni. Daniel, fiul cel mai mare, a absolvit Universitatea din Virginia şi acum lucrează. Fiul mai mic, Steven, studiază muzica la Universitatea de Stat din Louisiana. Rebeca a urmat cariera tatălui, studiază relaţiile internaţionale”, spune mândră Moser.

Toţi copiii sunt diferiţi

În acelaşi timp, aceasta menţionează că sunt toţi diferiţi: „Asta se vede după profesiile alese şi muzica pe care o ascultă. De regulă, soţul meu preferă muzica clasică modernă, fiului meu mai mare îi place rockul, iar muzicianul familiei ascultă, ca şi tatăl său, muzica clasică modernă şi jazzul. Acest gen de muzică e aproape de sufletul meu. Fiica e foarte versatilă în gusturi”.

Pentru familia Moser, Crăciunul este o sărbătoare de familie: „Probabil vom petrece timpul acasă. Nu va lipsi cina specială, vom primi oaspeţi”. Feeria sărbătorilor de iarnă se simte deja în casa în care locuiesc acum: „De ziua sa, soţul meu şi-a luat liber şi şi-a petrecut timpul făcând ceea ce-i place. Am împodobit împreună bradul, am decorat casa”.

Dorul de copii

Mirosul de brad, de scorţişoară, de ghimber va umple casa. „Coacem diferite prăjituri şi bucate. Ca în oricare altă familie din Moldova, privim filme specifice acestei perioade. Anul acesta, am auzit la un post de radio că vor face un remake al peliculei vechi ‘Lawrence of Arabia’. Voi face rost de o copie şi-l vom urmări împreună”, spune veselă Marie.

Referindu-se la anul care îşi deapănă ultimele file, spune că a fost unul bun: „Au fost multe momente care m-au făcut să mă simt fericită. Dacă ar fi să mă refer doar la unul, acesta ar fi un eveniment care a avut loc recent. Am cumpărat echipament special pentru Facultatea de Industrie Uşoară a Universităţii Tehnice din Moldova. Pentru mine a fost mai mult decât o simplă donaţie, pentru că acest echipament va fi utilizat de tineri”, explică femeia. Spune că îi este cel mai greu să fie departe de copii, mai ales pentru ea ca mamă.

„Cred că moldovenii au multe lucruri de care să fie mândri. Desigur, sunt multe de făcut, dar cred că aveţi o democraţie funcţională, libertate, acestea sunt privilegii pentru care multe ţări încă luptă”, conchide Marie Moser.

  Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)