Marian Lupu: „Obraznicul mănâncă praznicul”

E duminică, ora 20.30, intru la sediul Partidului Democrat. În curte nu sunt decât trei-patru oameni, mi se spune că presa poate trece în sala de conferinţe de la etajul patru. Acolo, sunt prezente trei TV: Jurnal TV, Publika TV, PRO TV. Puţină lume. Aproape de ora 21.00, încep a se aduna membrii PD:  Marcel Răducan, Valentina Buliga, Oleg Ţulea, Pavel Filip, Valentina Golban, Monica Babuc, scuze, doar pe aceştia i-am recunoscut, plus vreo 30 de tineri activişti.

„Resursa” câştigătoare

La ora 20.56, Elena Cioina anunţă la Publika că le-au venit rezultatele sondajului IRES, pe care le vor prezenta la 21.00. Cineva îl întreabă pe băiatul de la aparatură: „Ioane, ai hăkerit acolo ceva?”. Se anunţă datele sondajului IRES. Dezamăgire rezervată. (În ce mă priveşte, am o bucurie neîncrezătoare, e prea frumos ca să fie adevărat). Lipsă de reacţii şi comentarii. Înţeleg că Marian Lupu e la Prime, este aşteptat aici la ora 22.00.

E clar că la PD s-a contat pe un alt rezultat. Marcel Răducanu îşi exprimă neîncrederea faţă de rezultatele exit-poll-ului IRES la TV Publika, pomenind de „resursa” la care PD nu a avut acces. Cineva din sala comentează: „Măi, e svoloci, da’-i a noastră”. Bănuiesc pe cine o fi având în vedere. Altcineva propune: „Dă la Prime, acolo-s mai bune sondajele!”. Dar nici acolo (sondajul SBS AXA executat pentru Prime) PD-ul nu e creditat cu mai mult de 15 la sută.

„Am aşteptat mai mult”

Marian Lupu, care e tot în direct la Prime, spune că mai aşteaptă rezultatele oficiale: „Mulţumesc tuturor cetăţenilor RM care ne-au încredinţat nădejdea şi speranţa lor (!)”. Şi Lupu subliniază că PD nu a avut resurse administrative.

Lumea în sală se răreşte încât pe cele vreo 20 de scaune rămân câţiva oameni care glumesc: „Am rămas doar noi, galeorka, masovka” (adică să facem figuraţie – r.m.)

„Sincer, am aşteptat mai mult”, zice Valentina Buliga. La Prime, Lupu continuă: „Păi aşa-i: obraznicul mănâncă praznicul. „Punga” a dat rezultate”, vizându-l probabil pe Vlad Filat. „Noi suntem mai finuţi la stomac, iar cei care mănâncă tot ce le cade în cale pot să aibă constipaţie”, insistă Lupu.

„Confuzia” cu sondajele

Ora 22.04. Dumitru Diacov intră în sala de conferinţe, e abordat pentru interviuri TV. Diacov, cu mâna spre plasmă: „Aista chiar e deocheat!”, având în vedere sondajul SBS AXA. Cineva zice: „Mocanu e de vină, Jurnal TV!”. Diacov stăruie în interviul pentru Jurnal TV: „E o mică confuzie cu sondajele, dimineaţă va fi „sondajul” real. Sociologii creează confuzii pentru toată lumea”. Din sală se aud replici: „Salutări lui Bogatu şi lui Mocanu! Lui Mocanu în special!”

Se exprimă obiecţii faţă de reportera Ecaterina Mitin-Stratan care a spus la începutul intervenţiei sale la Publika TV că rezultatele PD ar fi „foarte modeste”. Ziarista se scuză, pretextând că o fi spus-o mecanic, a dorit să spună „modeste”.

Renata Verejanu îl sărută pe Dumitru Diacov care nu pare deloc entuziasmat de această efuziune a poetei micului prinţ.

Marian Lupu tot nu apare, lumea prinde a coborî. E aproape 23.00. Înţeleg că undeva „la subsol” (îmi spune la ieşire Renata: „toată lumea e la un pahar de vorbă”), într-o clădire alăturată, se adună greii partidului. Lupu îşi linge rănile. Nu ştiu dacă bea un whisky cu colegii de partid, nu cunosc atât de bine ca M.T. preferinţele în materie de băutură ale liderilor de partid din RM.

Iau un taxi de lângă „Moldtelecom”, şoferul cedează de la 45 de lei la 30, în maşină îl rog să deschidă radioul. La Radio Moldova comentează Eduard Maceac. Nimic nu se schimbă.

În acest loc nimic nu se schimbă.

Rodica MAHU,

28 noiembrie 2010,

Chişinău

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)