Maria Sarabaş la 45 de ani de activitate

De multe ori m-am gândit să renunţ”

Îndrăgita interpretă de muzică populară Maria Sarabaş a împlinit de curând 65 de ani. De 45 de ani, e pe scenă, reuşind, de la primele apariţii, să devină o cântăreaţă singulară. Cu prilejul celor două aniversări, artista va avea un recital în cadrul concertului cu genericul „Cântă îngerii cu noi” ce va avea loc la 20 ianuarie la Palatul Naţional.

Doina POPOV

Distinsa cântăreaţă Maria Sarabaş a declarat pentru APROPO că viaţa de artist este foarte grea, tumultuoasă şi este dificil să-şi aleagă un repertoriu potrivit pentru a fi în pas cu timpul. „Am vrut ca măcar o dată în viaţă să cânt ceea ce-mi place enorm. După spectacol va fi şi o mică recepţie, la care vor fi invitaţi prietenii mei dragi”, ne-a comunicat interpreta, menţionând şi faptul că şi-ar fi dorit să susţină mai multe concerte. „Mi-aş dori din toată inima să fie ca înainte, când susţineam câte 15 concerte pe lună. Acum avem doar un concert în trei luni. Lumea ne aşteaptă, dar nimeni nu vrea să organizeze şi să sponsorizeze aceste spectacole”, susţine ea.

Întrebată ce părere are despre noul val de interpreţi autohtoni, ne-a spus că aceştia sunt foarte talentaţi, în special cei care vin cu folclor autentic şi piese frumoase. „Mai sunt şi interpreţi tineri care fac piese fără valoare. Recunosc, aceste nonvalori au priză la public şi sunt comerciale, deci ei pot face bani, dar mai au şi obligaţia de a nu-şi dezamăgi profesorii şi de a-i cultiva publicului dragostea pentru arta adevărată, care să devină cartea de vizită a naţiunii. Nu accept interpreţii care vor să culeagă doar aplauze. Din păcate, ei nu ascultă de sfaturile noastre, ba din contra – consideră că noi, generaţia mai în vârstă, îi invidiem”, ne-a declarat artista.

Am luptat 20 de ani pentru a interpreta o colindă”

Interpreta ne-a mărturisit că a avut o soartă grea de artist. „Trebuia să-mi trec repertoriul printr-o sită foarte deasă, ca nu cumva să cânt ceva cu tentă politică. Aveam dreptul să interpretez doar cântece despre „viaţa bună şi frumoasă”. Am luptat vreo 20 de ani pentru a cânta o colindă. De foarte multe ori m-am gândit să renunţ la muzică, pentru că obstacolele care apăreau îmi creau un complex de inferioritate. Uneori nici nu mai voiai să ieşi pe scenă”, îşi aminteşte ea.

Creaţiile care au consacrat-o pe distinsa artistă sunt „M-ai făcut, maică, frumoasă”, „Dragă mi-i şi mult mi-i drag”, „Foaie verde ca alunul” „Tot de dragoste şi dor”, „De la Galaţi mai încoace” ş.a., iar interpretarea personală a dat o viaţă inedită unor cunoscute cântece din folclorul românesc şi din repertoriul patriotic – „Tudoriţo, nene”, „Ce frumoasă este viaţa”, „Hora Unirii”, „Vântul bate, apa trece”, „Doină, dor şi omenie” etc.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)