Maria s-a mutat în strana Cerului

 

 

„Îi plăcea să cânte. Îmi spunea de multe ori că va cânta şi atunci când va fi dusă la cimitir”, îşi aminteşte tenorul Mihai Munteanu de Maria Bieşu, primadona operei naţionale. Miercuri, boala cu care a luptat în ultimii cinci ani a răpus-o pe cea care a fost numită cea mai bună Cio-Cio-San. A decedat la 11.30, în spitalul Cancelariei de Stat, alături i-a fost sora Valentina. În mai puţin de o oră, ştirea aceasta s-a aflat în toată  Moldova şi a ajuns şi în satul Volintiri, raionul Ştefan-Vodă, baştina artistei.

Marina LIŢA

„O vecină a venit la mine şi mi-a spus că a auzit la radio că Maria a murit”, ne spune Parascovia Bieşu, sora mai mică a artistei. „Am venit într-un suflet acasă şi am sunat-o pe sora mea, Valentina, care mi-a confirmat”, spune plângând femeia. „Îşi dorea să se facă bine şi să vină în sat. Dorea să cânte, să mai trăiască”, continuă printre lacrimi mătuşa Parascovia.

„De ce vrei să înveţi să faci conserve?”

Maria Bieşu s-a născut pe 3 august 1935, în familia Tatianei şi a lui Luca Bieşu. A fost cea mai mare dintre cele patru fete. După absolvirea a şapte clase în şcoala din localitate, a urmat o şcoală agricolă, unde a început să participe la toate activităţile artistice. În această perioadă, a fost remarcată de Artiom Lazarev, ministrul Culturii în acea perioadă. „Anume Lazarev a chemat-o să înveţe la Conservator. Părinţii mei nu erau de acord. Maria terminase tehnicumul şi tata era mândru de ea. Mama a întrebat-o de ce vrea să înveţe cum se fac conservele. Aşa a înţeles ea cuvântul Conservator”, îşi aminteşte femeia.

A început cu muzica populară, iar în 1958 a fost format ansamblul „Fluieraş”, iar Maria Bieşu, alături de Tamara Ciobanu şi membrii formaţiei, au colindat Moldova. Era studentă în anul III la Conservator. După absolvirea acestuia, se angajează la Teatrul de Operă de Balet. În 1962, a interpretat primul său rol, cel al Floriei Tosca. Cu o săptămână până la premieră, se îmbolnăviră şi interpreta principală, şi cea de rezervă.

Milano, Tokyo, New York

Peste trei ani, Ministerul Culturii al URSS o trimite la un stagiu la cunoscutul Teatru „La Scala” din Milano. În martie 1967, pleacă la Tokyo, la prima ediţie a Concursului internaţional „Madame Butterfly”, în memoria cântăreţei Miura Tamaky. După trei probe, interpreta de la Chişinău este declarată „Cea mai bună Cio-Cio-San din lume”.

A cântat pe cele mai mari scene ale lumii, cum ar fi cele din New-York, Rio-de-Janeiro, Paris. În toată această perioadă a fost asaltată de diferite oferte. „Când se întorcea acasă, îmi spunea că uite şi aceştia mi-au propus, dar le-a mai trece. Eu o să cânt numai pentru Moldova şi despre Moldova”, îşi aminteşte Ludmila Scalnâi, prietenă apropiată, în cadrul emisiunii „Sare şi Piper”, difuzată de JURNAL TV.

Aceasta susţine că, deşi era o persoană recunoscută, la bătrâneţe ducea un trai modest. „Erau zile când nu aveau în casă produse alimentare, dar nu spuneau nimănui nimic”, susţine prietena Primadonei.

„Cânt numai pentru Moldova”

Odată cu moartea artistei, Marian Lupu, preşedintele Parlamentului, a anunţat că Teatrul Naţional de Operă şi Balet, ar putea să-i poarte numele. De asemenea, o stradă din capitală ar putea fi numită în memoria Primadonei. Nicolae Timofti, preşedintele RM, a semnat decretul prin care ziua de 19 mai 2012, când va fi înmormântată Maria Bieşu, va fi zi de doliu. În toate localităţile din ţară drapelele de stat vor fi coborâte în bernă, iar la ora 12:00 va fi ţinut un moment de reculegere în toată ţara. Premierul Vlad Filat a comunicat că în cadrul Cancelariei de Stat a fost formată o comisie care se va ocupa de funeralii.

Pe de altă parte, Nicolae Moiseev, primarul satului de baştina al celei mai cunoscute Cio-Cio-San, ne-a comunicat că la funeralii va veni o delegaţie din zece persoane. „Ne-au întrebat câte persoane vor să o petreacă pe ultimul drum pe Maria Bieşu, ca să ştie câte locuri să rezerve la masa de pomenire. Însă va fi şi un alt microbuz cu vreo 20 de oameni din sat, care vor veni numai pentru a o petrece pe ultimul drum”, ne-a spus Moiseev.

Festival pentru vocaliştii amatori

Acesta a mai menţionat că se gândesc să numească liceul sau Casa de Cultură din localitate în memoria artistei. „I-am propus Mariei Bieşu să instalăm o placă comemorativă la casa unde s-a născut şi ea ne-a rugat să o facem după moartea ei. Acum ne gândim ca până pe 3 august, ziua în care aceasta s-a născut, să ducem la bun sfârşit această idee”, a spus primarul.

Ar vrea să organizeze în cadrul Casei de Cultură din Volintiri un festival pentru vocaliştii amatori. „Vor participa concurenţi din toate localităţile Moldovei, dar va fi la noi în sat”, a conchis acesta.

Trupul neînsufleţit al artistei va fi adus, în seara zilei de azi, la Biserica „Sfântul Nicolae” din Chişinău, situată pe bulevardul Ştefan cel Mare, nr. 198, locaş ctitorit de marea cântăreaţă, în strana căruia a cântat mulţi ani.

Sâmbătă, 19 mai, sicriul va fi instalat în incinta Teatrului Naţional de Operă şi Balet, după care cortegiul funerar se va îndrepta spre Cimitirul Central din strada Armenească.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)