Maria Drăgan, turturica de la Bălăureşti

Strălucirea şi demnitatea se îmbinau cu fragilitatea şi sensibilitatea în fiinţa Mariei Drăgan, o legendă a muzicii populare româneşti din Basarabia. Pe 23 iulie curent, marea cântăreaţă ar fi împlinit 65 de ani. O manifestare de comemorare a artistei a avut loc săptămâna trecută la Art House Café, evenimentul fiind organizat de Societatea „Limba noastră cea Română”, în colaborare cu Teatrul „Eugene Ionesco” şi JURNAL de Chişinău.

Maria Drăgan, comemorată la Art House Café

,,Când am văzut-o pentru prima şi ultima dată pe Maria Drăgan, ea se afla în anturajul unor artişti. Era sublimă, superbă. O leoaică ce a luptat cu destinul”, a mărturisit romancierul Vladimir Beşleagă la serata consacrată artistei.

La eveniment au participat muzicieni, interpreţi, scriitori, ziarişti şi o delegaţie din douăzeci de persoane de la Bălăureşti, Nisporeni, satul natal al Mariei Drăgan. Primarul de Bălăureşti, Boris Jitari, a vorbit despre acţiunile prin care consătenii celei care a fost vocea de aur a cântecului popular românesc îi cinstesc memoria şi îi valorifică moştenirea muzicală.

Ziaristul care a realizat ultimul interviu cu celebra interpretă, Gheorghe Budeanu, a povestit emoţionat: ,,O văzusem cu câteva zile înainte de a se stinge din viaţă. Vestea despre moartea ei m-a prins pe nepregătite. Eram în troleibuz când am auzit că Maria nu mai este. Nu ştiam ce să zic, am început să plâng”.

Oaspetele special al serii omagiale a fost cântăreaţa Zinaida Bolboceanu, aceasta, împreună cu Sergiu Diaconu, a interpretat cântece din repertoriul Mariei Drăgan: ,,Vai, sărmana turturică”, ,,Foaie verde bob năut”, ,,Lume, lume, soro lume”, „De s-ar afla cineva”.

„Ar fi păcat s-o lăsăm în umbră”

„Cântând melodiile Mariei, o simt mai aproape, o aduc printre noi. Ar fi păcat să o las în umbră când mi-a plăcut atât de mult”, spune Zinaida Bolboceanu.

Moderatoarea manifestării, Valentina Butnaru, preşedintă a Societăţii „Limba noastră cea Română”, a menţionat pentru JURNAL: ,,Îi duc dorul inegalabilei şi fascinantei Maria Drăgan încă din copilărie, a rămas nemuritoare în memoria mea”.

Menţionăm că prima serată de comemorare a Măriei Drăgan a fost organizată de către ex-primarul de Bălăureşti, Leon Buza, în 1989. Interpreta s-a stins în 1986, fiind înmormântată în satul său natal.

Tot la Bălăureşti se desfăşoară, începând cu 2004, Festivalul-concurs al interpreţilor cântecului folcloric „Maria Drăgan”, având drept  organizatori  Centrul  Național de Creație Populară, Direcția Cultură Nisporeni și Primăria Bălăurești.  De Sfânta Maria, pe 28 august curent, va fi inaugurată a VI-a ediţie a Festivalului.

Deşi a trăit doar 39 de ani, Maria Drăgan a cântat în formaţiile „Mugurel”, „Lăutarii”, a fost solistă la Filarmonica de Stat şi a lăsat în urmă adevărate bijuterii ale cântecului popular românesc.

Elvira Blându, stagiară

Zinaida Bolboceanu a interpretat cântece din repertoriul Mariei Drăgan la serata de comemorare a marii artiste, 26 iulie 2012, Art House Café

 

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)