Maria Cebotari, sărbătorită în familia Sainciuc

Celebra soprană Maria Cebotari ar fi împlinit pe 10 februarie curent 100 de ani. Centenarul legendarei cântăreţe a fost sărbătorit în oraşul său natal, Chişinău, doar pe strada unde a copilărit, şi anume pe Grigore Ureche, în casa artiştilor plastici Glebus Sainciuc şi Valentina Rusu-Ciobanu.
La cei 90 de ani ai săi, neobositul Glebus Sainciuc a invitat scriitori, interpreţi, pictori, oameni de teatru, jurnalişti, pentru a comemora o vedetă cu renume internaţional, născută în Chişinăul Vechi, pe malul Bâcului. Tot aici, în apropierea bisericii Sfânta Vineri, se află casa lui Glebus Sainciuc, construită la începutul secolului XX.
De ziua Mariei Cebotari, pictorul a împodobit cu tablouri, cu măşti şi desene camera cea mai încăpătoare din casă, punând la loc de cinste portretul marii cântăreţe, realizat de fiul său, Lică Sainciuc. „Am pictat portretul divei la rugămintea tatălui meu, el o iubeşte mult pe Maria Cebotari. Am impresia că datorită tatălul meu Maria Cebotari, interzisă în Uniunea Sovietică, a fost readusă acasă, la Chişinău. În prima enciclopedie de artă a Moldovei, tata a insistat ca articolul despre creaţia lui să fie ilustrat cu portretul Mariei Cebotari, reprezentativ pentru opera lui”, ne-a povestit Lică Sainciuc, vădit emoţionat de prezenţa atâtor oaspeţi în casa părintească.
Nora lui Glebus Sainciuc, Irina, ne-a mărturisit că deşi a studiat la Conservatorul din Chişinău, profesorii de acolo nu le vorbeau studenţilor despre vedeta de origine basarabeană, care făcuse o carieră strălucită în Austria, Germania, Franţa, Italia. „Pentru prima dată am auzit de Maria Cebotari în casa aceasta, cântăreaţa este ca un membru al familiei Sainciuc”, ne spune Irina. Ea subliniază că o artistă fenomenală ca Maria Cebotari merită a fi sărbătorită de întreaga Moldovă. Evenimentul ar fi trebuit să aibă o amploare mult mai mare.
Două dintre invitatele pictorului, tinerele interprete Doina şi Ana-Maria Boboc, au susţinut un recital de cântece care au înduioşat publicul. Fetele trăiesc şi ele pe strada Grigore Ureche, în zona unde şi-a petrecut copilăria Maria Cebotari care, aşa cum ne-a istorisit maestrul Sainciuc, a fost prietenă cu sora lui mai mare, Zinaida, şi l-a ţinut în braţe pe pruncul Glebus.
„Maria Cebotari s-ar bucura din tot sufletul dacă le-ar auzi pe aceste două surori cântând. Strada noastră a dat multe talente deosebite, aici se întâmplă adevărate miracole. Iar aceste momente plăcute, când ne întâlnim cu arta, cu frumosul, îmi prelungesc viaţa”, ne-a spus Glebus Sainciuc, aşezat lângă portretul Mariei Cebotari, de unde ne privea primadona Operei din Viena cu un zâmbet cald pe faţa radioasă.
În finalul manifestării, animatorul acesteia, regizorul Silviu Fusu a declarat că anul 2010 ar trebui declarat Anul Mariei Cebotari. Însă niciunul dintre oficialii din administraţia capitalei nu a asistat la eveniment şi nu a auzit această declaraţie.