Maria Bieşu: „Vreau ca festivalul să existe”

Ediţia a XIX-a a Festivalului internaţional al vedetelor de operă şi balet „Invită Maria Bieşu” a demarat vineri 9 septembrie cu opera „Alexandru Lăpuşneanu” de Gheorghe Mustea şi se va desfăşura până pe 16 septembrie. Amintim că prima ediţie a festivalului a fost organizată în septembrie 1990, la iniţiativa primadonei Operei Naţionale Maria Bieşu. Celebra interpretă şi-a exprimat bucuria că şi anul acesta, în condiţiile austerităţii financiare, festivalul are loc la Chişinău, cu o valoroasă participare internaţională: „vreau ca festivalul să existe, el este necesar şi place mult poporului nostru. Publicul aşteaptă surprize de la participanţi. Sunt convinsă că şi acum vor fi descoperite noi talente”.

În cadrul festivalului evoluează pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet solişti de operă şi baletişti din 11 ţări: Luciano Batinic (bas, Serbia), Anooshan Golesorkhi (tenor, SUA), Janez Lotrcic (tenor, Slovenia), Iordanka Derilova (soprană, Bulgaria), Svetlana Şilova (mezzo-soprană, Rusia), Crina Zancu (soprană, România), Tatiana Anisimova (soprană, Ucraina), Alexei Bakla (dirijor, Ucraina) Tatiana Liozova (solistă balet, Ucraina), Denis Nedak (solist balet, Ucraina) şi dirijorii Alexandru Samoilă (Turcia), Friedrich Pfeiffer (Austria) şi Andrei Iurkevici (Ucraina, Italia).

La 10 septembrie a fost prezentată opera „Mireasa Ţarului” de N. Rimski-Korsakov, pe 11 septembrie spectatorii au urmărit opera „Paiaţe” de Ruggiero Leoncavallo şi baletul în 3 acte “Cipollino” de Karen Haciaturian.

Astăzi la Teatrul Naţional de Operă şi Balet va fi jucată monumentala operă în patru acte „Nabucco” de Giuseppe Verdi. La 14 septembrie spectatorii vor vedea baletul “Don Quijote” de L. Minkus, iar pe 15 septembrie va fi jucată opera “Turandot” de G. Puccini.

De notat, că pe 14 septembrie, la Sala cu Orgă din Chişinău, va fi organizat un concert de binefacere pentru susţinerea muzicienilor veterani. Festivalul se va încheia la 16 septembrie cu un Concert de Gală, găzduit de Palatul Naţional.

Evenimentul este organizat de Ministerul Culturii şi Turismului, Uniunea Muzicienilor şi Teatrul Naţional de Operă şi Balet. Bugetul festivalului e de circa 750 mii de lei, dintre care suma de 500 mii de lei a fost alocată din bugetul de stat.

I.N.