Maria Bieşu: „Simt că publicul mă iubeşte”

În ziua de 3 august, când a împlinit 75 de ani, primadona Operei Naţionale Maria Bieşu a primit acasă, până seara târziu, zeci de colegi, prieteni, muzicieni, scriitori, oameni de cultură şi ştiinţă, actuali şi foşti demnitari de stat, care au felicitat-o cu ocazia aniversării. Curtea casei sale din Chişinău, plină de buchete şi coşuri de flori, s-a transformat într-un colţ de paradis. Au felicitat-o şi premierul, şi ministrul Culturii, şi preşedintele Academiei de Ştiinţe, lideri ai partidelor politice, membri ai uniunilor de creaţie.

Maria Bieşu locuieşte împreună cu mama sa de 96 de ani

Renumita cântăreaţă de operă, care locuieşte împreună cu sora, Valentina, şi cu mama, Tatiana, de 96 de ani (mulţi înainte!), a rămas uimită de numărul oaspeţilor şi de căldura celor care au venit să îi adreseze felicitări şi cele mai sincere urări. Cu toate că suferă de o boală gravă, Maria Bieşu s-a arătat foarte primitoare, generoasă, chipul ei emanând lumină şi bună dispoziţie. „Sunt foarte mulţumită de această aniversare. Am avut oaspeţi şi a doua, şi a treia zi după 3 august. Iarăşi m-am convins că am foarte mulţi prieteni”, ne-a spus Maria Bieşu. „Eu îmi iubesc publicul şi simt că şi el mă iubeşte.”

Colegii celebrei soprane au omagiat-o miercuri şi la Teatrul de Operă şi Balet – orchestra, corul şi câţiva solişti au prezentat pentru ea un concert aniversar, iar în holul teatrului a fost inaugurată o expoziţie consacrată Mariei Bieşu. Cel care i-a fost partener de scenă timp de 40 de ani, cunoscutul solist Mihai Munteanu, a declarat pentru JURNAL de Chişinău: „Maria Bieşu a înscris pagini strălucite în istoria culturii noastre. Când am venit la Operă, ea era deja artistă a poporului şi a trebuit să cresc până la nivelul ei”.

Festivalul „Invită Maria Bieşu” se va desfăşura între 10 şi 17 septembrie

„Maria Bieşu a fost pentru mine cea mai bună şcoală, sunt fericit că am lucrat cu ea”, subliniază Mihai Munteanu. „În anii optzeci, Opera din Chişinău era considerată cea mai puternică din estul Europei, succesul ei se datora în primul rând Mariei Bieşu, o solistă fără egal în „Norma”, „Tosca”, „Adriana Lecouvreur”, „Madame Butterfly”. E firesc să o sărbătorim, cu toată dragostea. Din păcate, la noi încă e valabilă o vorbă a lui Nicolae Sulac: «În ţara asta, ca să fii observat, trebuie să mori»”.
Precizăm că, între 10 şi 17 septembrie, la Chişinău se va desfăşura Festivalul Internaţional de Operă şi Balet „Invită Maria Bieşu”, care se organizează din 1990. În cadrul festivalului, la 14 septembrie, va fi lansată o nouă carte dedicată legendarei cântăreţe, editată de Academia de Ştiinţe a RM. Concertul de gală din 17 septembrie o va avea ca protagonistă pe fondatoarea acestui prestigios festival, Maria Bieşu.

Născută la 3 august 1935 în satul Volintiri, Ştefan Vodă, Maria Bieşu a fost solistă a formaţiei de muzică populară „Fluieraş”. Debutul cântăreţei pe scena Teatrului de Operă a avut loc în „Tosca” (1962). În 1967, a obţinut titlul de „Cea mai bună Cio-Cio-san” şi Cupa de Aur la Concursul Internaţional „Miura Tomaki” din Tokyo. Din acel moment, a făcut o carieră internaţională, evoluând pe mari scene ale lumii.

Maria Bieşu e laureată a premiilor de stat, membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, Doctor Honoris Causa, preşedinte al Uniunii Muzicienilor din R. Moldova. În 2000 i-a fost conferit Ordinul naţional „Steaua României” în gradul de Comandor.

Irina Nechit