Marele handicap al lui Dodon

ion turcanu1

Din suma de reacții care au avut loc după alegerile prezidențiale din Republica Moldova nu pare să se vadă destul de clar statutul real al celui considerat oficial învingător și ce îl așteaptă după eventuala intrare a sa în funcție. După toate aparențele, nici el nu pare să-și dea seama în ce situație se află și ce i se poate întâmpla mai pe urmă.

Realitatea este însă de așa natură că nici unul dintre președinții aleși până acum, direct sau de către deputați, nu a avut o situație mai proastă decât cea a lui Dodon. Pentru că nimănui, în afară de el, nu i-a dat prin cap să meargă deschis împotriva majorității cetățenilor, a moldovenilor, contând doar pe susținerea Rusiei, a populației rusofone din republică și a unui segment foarte redus de rătăciți din rândul majoritarilor. Nici chiar Voronin, care este prorus până în măduva oaselor, nu a îndrăznit să meargă pe această cale. Ba, mai mult, în anumite momente s-a încumetat chiar să facă opoziție deschisă lui Putin, ceea ce i-a atras dizgrația acestuia care a trebuit să-și caute alt agent de nădejde în Moldova, găsindu-l, până la urmă, pe Dodon, care, fiind lipsit de personalitate și de autoritate, abia aștepta să se vândă oricât de ieftin.

Fiecare dintre președinții de până acum, cu excepția lui Timofti, care însă nu a avut niciodată nici inspirația și nici capacitatea de a decide ceva în nume propriu, au făcut, într-un fel sau altul, jocul Moscovei, unii din convingere, alții fiind poate constrânși de împrejurări, dar nici unul nu a coborât până la iresponsabilitatea și inconștiența lui Dodon de a se erija deschis și fără nici o rezervă în reprezentant și slugă umilă a Kremlinului în Moldova. Acesta fie că nu a fost în stare să înțeleagă pe ce cale s-a aventurat, fie că a preferat-o cu bună știință, dorind să ajungă președinte cu orice preț. Se va convinge însă foarte repede că prețul este foarte mare.

Nici chiar Voronin, care este prorus până în măduva oaselor, nu a îndrăznit să meargă pe această cale. Ba, mai mult, în anumite momente s-a încumetat chiar să facă opoziție deschisă lui Putin, ceea ce i-a atras dizgrația acestuia care a trebuit să-și caute alt agent de nădejde în Moldova, găsindu-l, până la urmă, pe Dodon, care, fiind lipsit de personalitate și de autoritate, abia aștepta să se vândă oricât de ieftin.

Ca să-și promoveze idealurile sale antinaționale și proruse, el va trebui să înfrunte o rezistență foarte puternică, care a început să se manifeste chiar îndată după alegeri și care vine nu atât de la adversarii săi politici, cât din partea unei populații foarte numeroase, a aproape tuturor moldovenilor și a părții celei mai instruite și mai influente a cetățenilor: intelectualitatea și tineretul studios. A ignora poziția intelectualității moldovenești, care este în masa ei antirusească și proromânească, înseamnă a merge împotriva unei forțe care nu-și va schimba niciodată atitudinea și care, prin mijloacele importante de care dispune, va surpa zilnic puterea și va deteriora imaginea impostorului care și așa este destul de respingătoare. Împreună cu ea va fi tineretul și sutele de mii de moldoveni care se află la muncă în țările occidentale și care gândesc și acționează la fel.

Iată de ce, dacă ține să se agațe cu tot dinadinsul de putere, și probabil anume așa va face, Dodon nu va avea alternativă, decât să-și schimbe radical comportamentul și discursul, orientându-se spre majoritatea populației, pe care până acum a înfruntat-o grosolan. Dar în așa caz, situația sa nu numai că nu se va îmbunătăți, ba dimpotrivă, va deveni și mai proastă, pentru că această populație, a cărei demnitate și ale cărei interese vitale el le-a batjocorit în alegeri, nu va avea cum să creadă în el, mai văzând, pe deasupra, și cât poate fi de venal individul. Și, ceea ce ar putea fi și mai rău, dacă se va hotărî să procedeze astfel, se vor întoarce de le el și cei care l-au votat, care l-au finanțat și care l-au asmuțit împotriva propriului său popor.

Nimic nou sub soare, aceasta este soarta trădătorilor. Cei care îi urăsc cel mai tare sunt tocmai cei pentru care trădează, deoarece aceștia știu că trădarea este o profesie care se exercită în permanență.

Ion Țurcanu

The following two tabs change content below.