Marele Frate te vede!

MIRCEA-V.-CIOBANU

Reticentă la articole de presă ce vizează treburile cetăţii, procuratura va fi, în schimb, atentă la denunţuri şi autodenunţuri. Asta-mi aminteşte de filmele despre autodenunţurile în faţa satrapilor NKVD, oamenii oneşti fiind îndemnaţi la mărturisiri împotriva firii lor, de dragul prosperării sistemului: „Dezarmează-te în faţa Partidului! Nu întreba de ce şi pentru ce!”.

În consens, o televiziune „publikă” raporta recent că oamenii din nordul ţării „s-au obligat” să atragă atenţia autorităţilor asupra mişcărilor suspecte din curtea vecinilor. Nu-mi vine să cred! Oamenii sunt instruiţi să denunţe! Băbuţele de pe banca de la scară, care monitorizează voluntar curtea, intrările şi ieşirile, sunt copii pe lângă această supraveghere supravegheată.

Mi-am amintit de Orwell: „Marele Frate te vede!”. Scriitorul surprinde perfect fenomenul: „Nu aveai cum să ştii cine şi de unde te urmăreşte, precum rămânea pentru toţi o taină periodicitatea cu care Poliţia Gândirii se cupla pe ecranul tău. Erai nevoit să trăieşti – şi o asemenea viaţă se transformase într-un instinct – cu gândul că orice cuvânt al tău e ascultat, iar orice mişcare observată.” (traducere de Igor Nagacevschi). În Occident, „replica” parodică este emisiunea „Big Brother” (versiunea rusă: „Dom-2”). Un public de gură-cască se amuză, zilnic, cu un reality show în care un grup de exhibiţionişti se lasă filmat necontenit.

Ce îşi propune „programul” (finanţat de estonieni!)? Iată un „raport”: „Într-o seară am auzit gălăgie în drum, se auzea la vecin că făcea probleme. Pe soţie o bătea, o alunga, făcea zarvă. Am sunat la sectorist, el a venit, a luat măsurile, a deschis dosar şi eu cred că treaba asta e de înţeles, s-a normalizat, nu mai este gălăgie la noi în mahala”. Comentariul TV: „Chiar dacă unii îl acuză că şi-a turnat vecinul, bărbatul e convins că a procedat corect. Mai mult, de aceeaşi părere este şi vecinul (sic!) care s-a ales cu dosar penal”. Ultima constatare, mi l-a amintit încă o dată pe Orwell: protagonistul, revoltat, nimereşte la instituţia de corecţie, numită „Ministerul Fericirii”. După „profilaxie”, înţelege: „îl iubea pe Marele Frate”. Ilan Şor o fi citit romanul?

Oamenii din sate sunt diferiţi. Unii au grijă şi de ograda vecinului (dacă sunt rugaţi!), altora nu le pasă nici de a lor. Unii îşi mustră vecinul când acesta întrece măsura cu băutul (ori soţia lui cu vorba). Îl pot lua la întrebări pe un străin care umblă în jurul vreunei case când stăpânii sunt plecaţi. Dar să supravegheze şi să raporteze poliţiei toate mişcările şi vorbele suspecte auzite în mahala, asta cum se numeşte? Din câte ţin eu minte, pe pârâtori noi nu prea i-am avut niciodată la inimă. S-a schimbat ceva cu acest popor şi eu nu ştiu?

Iată că şi într-un alt sat, „vecinii vigilenţi” (ăştia-s eroii timpului nostru) „au deconspirat locul unde se ascundeau membrii unei grupări care au comis cel puţin 13 furturi”. Eroul: „aici noaptea se observau multe mişcări, dar casa dacă este părăsită se vedea că mai foiau noaptea. Se auzeau vorbind, lumină aici nu era”. Aşadar, pentru a te produce în rol de pionier-erou, trebuie să fii atent, să nu dormi noaptea, să tragi cu urechea: ce pun la cale vecinii? Nu cumva au ceva împotriva statalităţii şi stabilităţii?

Simt că îmi ard urechile! Nu am idee despre vecinii din curte, care petrec toată noaptea. De ce nu aş trage cu urechea, de ce nu aş chema poliţia? Cu vecinii de după perete e mai grav: nu se văd, nu se aud. E suspectă această linişte, când ceilalţi se distrează. Pe vecinul de după alt perete nu are rost să mă plâng: acesta bea, face puţin scandal şi adoarme. Nici un pericol pentru stabilitatea ţării. Vecinul de palier are tot timpul televizorul cu sunetul dat la maxim. Nu cumva în acest timp complotează? Vecinul de jos bate, două săptămâni la rând, în pereţi. Îi dărâmă. Preface geometria locuinţei. Oare are autorizaţie? Nu ar trebui să sun la poliţie? Dar de ce nu s-ar instala, spre liniştea ţării, în toate apartamentele, camere de filmat?

Simt cum se ridică în mine demnitatea de vecin eficient. Simt că încep să-l iubesc pe Marele Frate…

The following two tabs change content below.