Marea împărţeală

PARTAJĂRI // Alegerea preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de raioane are loc cu scandal, trădări, excluderi din partide

Săptămâna aceasta, Partidul Democrat a acuzat Partidul Liberal Democrat că a creat alianţe locale cu comuniştii, PLDM a adus acuzaţii similare PD, PL s-a arătat revoltat în special de alianţele verzi-roşii. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, se pare că a încercat şi el să-şi găsească o explicaţie: „Nu se pot înţelege, pentru ca PD-ul este format din foşti membri ai PCRM, care au fost furaţi de la noi”, a spus acesta. Declaraţiile liderilor AIE privind formarea coaliţiilor majoritare în raioane au rămas, se pare, doar la nivelul discuţiilor. În majoritatea raioanelor alegerea preşedinţilor şi vicepreşedinţilor are deja loc, în cele mai multe cazuri, în baza intereselor şi modului în care concep lucrurile membrii partidelor la nivel local.

Liderul liberal, Mihai Ghimpu, s-a arătat supărat pe colegii săi liberal-democraţi pentru că votează preşedinţi comunişti. „Cum se leagă „Moldova fără comunişti”, „Moldova fără Voronin” cu ceea ce s-a întâmplat la Briceni? Cum se face că comuniştii votează candidatura PLDM la funcţia de preşedinte la Briceni şi invers, pentru o candidatură a PCRM la Edineţ?”, s-a întrebat supărat acesta, după ce, miercuri, la Briceni, consilierii comuniştii au votat candidatura liderului teritorial al PLDM, Efimia Bendulac, la funcţia de preşedinte al raionului.

Alianţă în alianţă la Briceni

La Briceni, comuniştii deţineau 14 mandate în consiliul raional, PLDM – zece mandate, PD – şapte mandate şi PL – două mandate. Deşi iniţial preşedintele PD, Marian Lupu, a salutat ideea partajării funcţiilor în funcţie de rezultatele votului pe ţară pentru fiecare partid, liberalii şi democraţii de la Briceni au respins din start propunerea PLDM, ca acestuia să-i revină funcţia de preşedinte al raionului, iar celorlalte două partide funcţiile de vicepreşedinţi. La prima şedinţă a consiliului raional care nu a avut loc din lipsă de cvorum, PD s-a prezentat cu cinci consilieri din partea PCRM. Democraţii şi liberalii de la Briceni au înaintat candidatura la funcţia de preşedinte al raionului din partea PD. Respectiv, ideea nu a fost susţinută de consilierii din PLDM. „PD şi PL nu ne-au susţinut din start. După ce au atras cinci consilieri comunişti de partea lor, mai aveau nevoie de un vot, ceilalţi consilieri din PCRM s-au arătat dispuşi să susţină candidatura PLDM. În acest mod am fost aleasă în funcţia de preşedinte al raionului, ceea ce nu înseamnă că am creat o alianţă cu comuniştii la Briceni”, a declarat pentru JURNAL, Efimia Bendulac, liderul OT a PLDM.

În context ar mai fi de remarcat că organizaţia PCRM de la Briceni acum ridică problema retragerii mandatelor celor cinci consilieri raionali care au migrat din PCRM în PDM.

Nu am primit indicaţii de la Filat

Nu mai puţin spectaculoasă a fost alegerea conducerii raionului la Edineţ. Aici comuniştii deţineau 17 mandate de consilier, membrii partidelor AIE – 16 mandate. PD a atras de partea sa un consilier din partea PCRM şi, în dimineaţa zilei de miercuri, consilierii raionali din partea partidelor Alianţei au ajuns la o înţelegere privind alegerea candidatului din partea PD la funcţia de preşedinte al raionului. Totul a fost bine şi frumos până în momentul votării, când doi membri ai PLDM au votat pentru candidatul comuniştilor, astfel asigurându-i acestuia numărul de voturi necesare pentru accederea în funcţia de conducere a raionului. „Am fost surprinşi în momentul în care cei doi consilieri din partidul nostru, din iniţiativă proprie, au făcut această alegere”, a declarat pentru JURNAL, Oleg Guţan, unul din liderii locali ai PLDM. Acesta a mai spus că a depus o cerere prin care a solicitat excluderea celor doi consilieri din PLDM.

Tot miercuri, PDM a emis un comunicat în care se spune că unul din consilierii care au trădat, Leonid Ivasiuc, ar fi explicat verbal colegilor săi că decizia sa de a-şi da votul pentru candidatul PCRM ar fi fost „o indicaţie de la centru”.

„Este un fals. Nu am primit nicio indicaţie de nicăieri. Voi da explicaţii astăzi în cadrul şedinţei membrilor partidului nostru”, a  declarat pentru JURNAL, Ivasiuc. „Am votat candidatura PCRM, pentru că ne-am săturat de dictatura exercitată de deputatul din partea PDM, Oleg Sârbu, carea ar fi avut influenţă asupra candidatului PD, dacă acesta ar fi ajuns în funcţia de preşedinte al raionului. Din această cauză n-am dorit să votez candidatura respectivă”, a mai spus Ivasiuc.

PD şi PLDM se evită la nivel local

Şi la Sângerei, liberal-democraţii au refuzat semnarea unui acord de creare a unei alianţe locale cu PDM şi PL. Potrivit consilierului din partea PD, Ion Roşca, PLDM a ajuns la o înţelegere cu comuniştii să fie votat preşedintele raionului din partea PLDM, iar funcţiile de vicepreşedinţi să le revină comuniştilor.

„Noi demult am insistat asupra semnării acordului, dar PLDM a tergiversat acest lucru. Au avut o înţelegere cu comuniştii şi în acest mod au soluţionat problema alegerii preşedintelui”, a declarat Ion Roşca.

Anterior, liberal democraţii au acuzat la rândul lor democraţii de faptul că au creat alianţe cu PCRM în Anenii Noi, unde doi consilieri locali din partea PD au votat pentru alegerea preşedintelui raionului propus de comunişti. Deputatul Ion Diacov a lăsat să se înţeleagă atunci că cei doi aleşi locali care au votat comuniştii vor fi daţi afară din partid. Totodată, la Nisporeni democraţii au atras de partea lor votul a doi membri ai PCRM, evitând crearea unei coaliţii cu PLDM, astfel fiind ales la funcţia de preşedinte al raionului Vasile Bâtcă (PD).

Svetlana COROBCEANU

The following two tabs change content below.