Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană

bresxit 1

Marea Britanie va ieşi din UE, după ce 51,9 la sută dintre cetăţenii britanici au votat pentru ieşirea ţării din Blocul Comunitar, potrivit rezultatelor finale, informează BBC News online. Partidul Sinn Fein a emis un comunicat în care cere organizarea unui referendum pentru consultarea populaţiei din Irlanda de Nord în privinţa unirii cu Republica Irlanda, ca o soluţie pentru a rămâne în UE, scrie mediafax.ro.

Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea tuturor voturilor din cele 382 de circumscripţii electorale, 51,9% dintre cetăţenii britanici s-au pronunţat în favoarea ieşirii ţării din UE, potrivit BBC News online. Pentru ieşirea din Uniunea Europeană au votat puţin aproximativ 17,4 milioane de cetăţeni, în timp ce pentru rămânerea în UE s-au înregistrat puţin peste 16 milioane de voturi.

Votul de la referendum arată discrepanţe regionale majore în cadrul Marii Britanii, atât Scoţia, cât şi Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în UE, în timp ce Anglia şi Ţara Galilor au votat majoritar pentru ieşire, relatează BBC News online şi Reuters. Prim-ministrul de la Edinburgh, Nicola Sturgeon, a declarat vineri că „Votul aici arată clar că oamenii din Scoţia văd viitorul lor ca parte a Uniunii Europene”.

În consecinţă, premierul britanic David Cameron a anunțat vineri că va demisiona: „Țara are nevoie de o conducere proaspătă”, a spus el, adăugând că nu i se pare corect să fie căpitanul care ghidează țara spre următoarea ei destinație.

Consecinţele Brexit-ului pentru R. Moldova

Din punctul de vedere al comerţului exterior, Marea Britanie este a treia destinaţie din UE pentru exporturile moldoveneşti (circa 138,2 milioane USD în 2015). În urma „Brexit”-ului, exportul cu Marea Britanie s-ar putea complica, deoarece accesul facilitat al bunurilor moldoveneşti pe piaţa britanică va înceta. Marea Britania nu va mai fi parte a pieţii unice europene. Facilităţile curente de care beneficiază R. Moldova  vor putea fi reînnoite, doar dacă Londra va negocia un acord cu Chişinăul. Un scenariu mai pozitiv poate avea loc dacă Marea Britanie se alătură Spaţiului Economic European, dar şi acest proces poate fi tărăgănat.

„Totodată, anumite probleme ar putea fi întâmpinate de moldovenii aflaţi la muncă în Marea Britanie în baza actelor româneşti. Potrivit datelor Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, în Marea Britanie sunt circa 20.000 de moldoveni (2012). Cel mai degrabă, aceştia vor fi nevoiţi să se reorienteze spre alte ţări din UE, la fel ca şi cetăţenii altor state membre (Polonia, Bulgaria)”, a menţionat politologul Dionis Cenușa.