Marea Britanie a retras invitaţia adresată ambasadorului Siriei la căsătoria princiară

Ministrul britanic al Afacerilor Externe, William Hague, a anunţat joi retragerea invitaţiei ambasadorului Siriei la căsătoria prinţului William şi a lui Kate Middleton, apreciind prezenţa acestuia „inacceptabilă”, după reprimarea manifestaţiilor din ţara sa.

„Având în vedere agresiunile comise săptămâna aceasta contra civililor de către forţele de securitate siriene, pe care le-am condamnat, ministrul Afacerilor Externe a hotărât că prezenţa ambasadorului sirian la căsătoria princiară este inacceptabilă şi că acesta nu ar trebui să ia parte la ea”, a anunţat Foreign Office, într-un comunicat.

Serviciile regale, întrebate de AFP, au răspuns că „împărtăşesc” această opinie.

Invitaţia adresată ambasadorului Siriei a suscitat o polemică în Marea Britanie, după reprimarea violentă a manifestaţiilor din această ţară contra regimului preşedintelui Bashar al-Assad. De la începutul acestora, la 15 martie, cel puţin 453 de persoane au fost ucise, potrivit Observatorului sirian pentru Drepturile Omului.

Palatul Buckingham, însărcinat cu trimiterea invitaţiilor, împreună cu Foreign Office, a subliniat că toţi reprezentanţii ţărilor cu care Londra întreţine „relaţii diplomatice normale” se numără printre cei aproximativ 1.900 de invitaţi la căsătoria princiară. Această declaraţie explică de ce Libia nu a fost invitată, Marea Britanie efectuând operaţiuni militare pe teritoriul său.

Dar prezenţa diplomatului sirian la căsătoria princiară de vineri a devenit cu atât mai nepotrivită, cu cât acesta a fost convocat, marţi, la Ministerul Afacerilor Externe, pentru a i se comunica faptul că Londra consideră „inacceptabilă” utilizarea forţei de către Guvern împotriva manifestanţilor.

Această convocare a fost efectuată în cadrul unei acţiuni comune a mai multor ţări europene, între care Franţa, Italia şi Germania. (mediafax.ro)