Mare harababură!

Deși a demarat un proces de negocieri, suspiciunile dintre negociatorii PSRM–ACUM sunt foarte puternice, existând bănuiala că socialiștii discută în paralel cu PDM

Foto: Nadea Roșcovanu

Eforturile principalelor formațiuni politice – ale PSRM, PDM și ale blocului politic ACUM, în promovarea intereselor lor sunt mult mai puternice decât voința de a forma o coaliție guvernamentală. Cert este că alegerile anticipate vor bloca finanțarea Republicii Moldova atât din partea Fondului Monetar Internațional, cât și din partea Uniunii Europene.

Evenimentele care au marcat această săptămână sunt fără îndoială vizita Înaltului Comisar European pentru Vecinătate și Negocieri de Extindere al UE, Johannes Hahn, și cea a vicepremierului Federației Ruse, Dmitri Kozak, la Chișinău.

Cel dintâi a semnalat că în cazul unor alegeri parlamentare anticipate există riscul ca Fondul Monetar Internațional să suspende asistența pentru Republica Moldova. Cel din urmă a vorbit mai puțin despre riscuri și mai mult despre complexitatea negocierilor privind formarea unei coaliții de guvernare.

Demnitarul rus a subliniat că anticipatele sunt, în mare, iminente și, în cazul unui asemenea scenariu, scrutinul ar trebui organizat după reprezentare proporțională pe liste de partid, în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția.

Care este poziția Bruxelles-ului și a Moscovei

Johannes Hahn a declarat că UE este dispusă să susțină orice guvern care va continua să implementeze Acordul de Asociere, indiferent de culoarea sa politică. Totodată, el a dezvăluit că a discutat cu șeful statului, Igor Dodon, și că ultimul i-a promis să nu abroge Acordul de Asociere.

De asemenea, demnitarul european a amintit poziția UE față de partidul Șor și anume că acesta nu trebuie să fie implicat în procesul de formare al unei coaliții de guvernare.

La rândul său, Kozak s-a întâlnit cu președintele PDM, Vladimir Plahotniuc, anunțat în urmărire de Federația Rusă, și cu reprezentanții blocului politic ACUM. Publicația rusească „Kommersant” a scris că, în cadrul acestei întâlniri, Vladimir Plahotniuc a încercat să îl asigure pe Kozak de faptul că o eventuală alianță între PDM și PSRM nu va pune în pericol interesele Kremlinului în Republica Moldova.

Președintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, a declarat că apreciază decizia blocului ACUM de a susține o candidatură din partea socialiștilor la funcția de președinte al Parlamentului. În opinia sa, demersul ACUM reprezintă „un act de curaj și maturitate politică”. „Riscurile și divergențele politice dintre ACUM și PSRM sunt într-adevăr enorme, dar riscurile de a permite lui Plahotniuc să controleze și să distrugă în continuare Moldova sunt și mai mari”, se menționează într-o declarație a lui Joseph Daul.

În paralel, blocul Acum și PSRM au discutat despre condițiile unei eventuale guvernări. Una dintre principalele condiții impuse de către socialiști este obținerea funcției de președinte al Parlamentului. Totodată, socialiștii mai vor restabilirea unor prerogative pe care le-a deținut anterior președintele.

„Este vorba de niște prerogative incluse în Constituția din 1994, eliminate în 2002. Șeful statului avea dreptul să prezideze ședințele guvernului. Putea să facă modificări în componența executivului fără să fie examinată de două ori o candidatură. Dacă el respingea candidatura, aceasta era respinsă. Acum Constituția obligă președintele să accepte candidatura propusă a doua oară de către guvern”, ne-a explicat expertul în drept constituțional, Nicolae Osmochescu, conținutul principalelor prerogative pe care acum le pretinde șeful statului.

În plus, PSRM mai cere anumite ministere, al Apărării, al Internelor, Externelor și Serviciul de Informații și Securitate.

Ce vor Blocul ACUM și PSRM

Blocul ACUM, la rândul său, spune că are nevoie de sprijinul socialiștilor pentru a vota pachetul de legi de „dezoligarhizare” a Republicii Moldova. Prin urmare, acest bloc îi cere lui Dodon să facă ceva ce nu a mai făcut până acum, să meargă împotriva lui Plahotniuc, despre care se spune că ar avea materiale compromițătoare împotriva șefului statului. La aceste materiale a făcut aluzie Ilan Șor în preajma alegerilor parlamentare din februarie curent.

După înaintarea acestor condiții, Igor Dodon a plecat miercuri la Sankt-Petersburg pentru o nouă întrevedere cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, de data aceasta cu prilejul participării la cea de-a XXIII-a ediție a Forumului Economic Internațional.

Cotidianul rusesc „Kommersant”, citând sursele sale, spune că Igor Dodon a întreprins această vizită pentru a-l convinge pe omologul său rus că o eventuală coaliție dintre PDM și PSRM nu ar pune în pericol interesele Kremlinului în Republica Moldova.

Miercuri seară, după un consiliu al formațiunii, PAS a anunțat că este dispus să voteze un candidat socialist la funcția de spicher. Joi, PPDA a declarat, la rândul său, că va susține o candidatură a PSRM la funcția de spicher cu condiția ca aceasta să fie integră.

De asemenea, PPDA a solicitat ca fiecare deputat socialist să semneze public nominal un angajament cu privire la votarea, în cadrul primei ședințe a Parlamentului, a pachetului de legi despre „dezoligarhizarea țării”, iar președintele Igor Dodon să o înainteze pe lidera PAS, Maia Sandu, în funcția de prim-ministru. 

Ce face PDM

De cealaltă parte, PSRM a menționat că va continua să poarte discuții cu alte formațiuni politice și va insista pe pozițiile expuse anterior. Totodată, socialiștii susțin că își vor delega reprezentanții pentru a afla propunerile concrete ale democraților. Această formațiune își va anunța decizia finală astăzi, după convocarea consiliului republican al partidului.

În același timp, Partidul Democrat și-a rezervat Piața Marii Adunări Naționale din Capitală pentru 6–9 iunie, pentru a organiza „o întrunire social-politică”. Purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari, a declarat pentru ipn.md că ar fi vorba despre o întâlnire cu simpatizanții formațiunii, dar a evitat să precizeze când va avea loc evenimentul.

Totodată, Vitalie Gamurari a dezmințit informațiile precum că întrunirea s-ar desfășura sub formă de protest, în contextul negocierilor postelectorale.

The following two tabs change content below.