Marchel faţă cu inversiunea; Va fi adoptată legea care nu ne egalează şansele?

 

Săptămâna aceasta Guvernul urmează să aprobe mult discutata lege împotriva discriminării, redenumită recent – “Legea cu privire la egalitatea de şanse”. Coaliţia Nediscriminare, constituită din mai multe organizaţii non-guvernamentale, consideră că ultimele modificări operate la proiectul Legii antidiscriminare reprezintă un compromis inacceptabil.

 

Svetlana Corobceanu

Amintim că aprobarea legii împotriva discriminării este una din condiţiile Uniunii Europene pentru oferirea regimului liberalizat de vize. Emisarul european la Chișinău, Dirk Schuebel, și-a exprimat speranța că noua versiune va conține toate prevederile convenite cu Uniunea Europeană la negocierile pentru liberalizarea vizelor.

 

Societatea civilă, nemulţumită

La 10 mai, Guvernul Republicii Moldova a aprobat varianta finală a proiectului „Legii cu privire la egalitatea de şanse”, care anterior se numea „Legea cu privire la prevenirea şi combaterea discriminării”. Modificările nu s-au limitat doar la titlul documentului, ci şi la conţinutul acestuia. Din lista criteriilor de discriminare fiind excluse mult disputata sintagmă „orientare sexuală”, dar şi expresiile „stare a sănătăţii”, „avere și origine socială”.

 

Potrivit experţilor Amnesty International Moldova, modificările respective  subminează valoarea legii prin prisma apărării Drepturilor Omului. „Excluderea sintagmelor respective privează persoanele care se consideră discriminate, din cauza că sunt bolnave, sărace, au o altă orientare sexuală, de şansa de a le fi restabilite drepturile. Atât Consiliul pentru prevenirea şi combaterea discriminării, cât şi instanţele de judecată vor avea mâinile legate din simplul motiv că legea în versiunea actuală este un mecanism incomplet şi ineficient de apărare a Drepturilor Omului”, afirmă Cristina Pereteatcu, director executiv al Amnesty International Moldova.

 

Aceasta a mai adăugat că acţiunea guvernanţilor este una regretabilă şi denotă că aceştia nu pot să-şi apere propriile iniţiative legislative. „Înţelegem ca cei de la putere sunt adesea nevoiţi să adopte decizii aflându-se între ciocan şi nicovală – însă a fi lider înseamnă să ai capacitatea şi curajul de a lua decizii responsabile, fără compromisuri. Când vorbim despre discriminare, ne referim la toate persoanele care locuiesc în Republica Moldova şi, în versiunea în care era legea acum o săptămână, în opinia noastră era una bună pentru a fi votată şi aprobată în Parlament. În cazul dat, ea însă lasă loc pentru interpretări. Ca să ai un mecanism eficient de apărare a drepturilor omului trebuie să incluzi absolut toate categoriile de persoane discriminate”, a mai spus expertul.

 

Episcopul Marchel atacă Guvernul

La întâlnirea cu membrii societăţii civile, ministrul Justiţiei Oleg Efrim a lăsat să se înţeleagă că modificările în cauză au fost efectuate ca legea să fie aprobată şi de Partidul Liberal. Premierul Vlad Filat a declarat în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune că, în cazul în care nu va fi adoptată această lege, respectiv nu vom avea un regim liberalizat de vize, e gata să-şi sacrifice cariera politică. „Noi vorbim despre un lucru vital pentru oameni, dreptul la libera circulaţie. Şi nu dreptul de a urca în maşină şi a face o călătorie prin Europa. Vorbim de sute de persoane şi în acest caz sunt gata să îmi sacrific şi cariera politică”, a spus Filat.

Marchel, Episcopul de Bălţi şi Făleşti, a organizat ieri o conferinţă de presă în care a calificat declaraţiile premierului ca fiind demagogice. „Deşi au scos sintagma „orientare sexuală”, mergând în întâmpinarea membrilor Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, duhul de sodomizare a societăţii noastre, transmis prin intermediul acestei legi, mai persistă. De ce nu vor să scoată duhul homosexualizării din ea? Noi ne vom împotrivi pentru că avem datoria de slujitorii ai bisericii. Constatăm cu regret că Guvernul Filat şi Ministerul Justiţiei sunt gata să plătească cu morala societăţii, cu valorile noastre creştineşti pentru a câştiga dividente politice.

UE nu ne oferă regim liberalizat de vize, ci ni se propune o procedură de înlesnire a regimului de ridicare a vizelor”, a declarat episcopul.

Există un interes geopolitic

Analistul politic Anatol Ţăranu este de părere că neadoptarea acestei legi, pe motivul sintagmei „minorităţi sexuale” care scandalizează unele cercuri de la noi, ar însemna că RM nu doreşte să se asocieze valorilor europene. „Este dusă o luptă împotriva acestei legi nu din cauza nefericitei sintagme care chipurile sfidează moralitatea, familia, tradiţia, ci există un interes geopolitic, meschin, de a crea obstacole Republicii Moldova în ceea ce priveşte orientarea sa europeană şi de a o ancora în spaţiul euro-asiatic”, este de părere analistul.

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu