Marcel Iureş va juca spectacolul „Absolut!” în cadrul Festivalului „Poduri de teatru”

Festivalul internațional de monodrame ONE MAN SHOW, fondat de actorul Dumitru Fusu, s-a ținut la Chișinău între anii 1999 și 2003. Festivalul este reluat în această nouă stagiune teatrală, el se va desfăşura între 12 şi 15 octombrie. Ediţia curentă, a 4-a, are generciul „Poduri de teatru” şi este consacrată celor 20 de ani de la Podul de Flori de pe Prut, la Chișinău fiind aduse cele mai bune monospectacole din spațiul românesc.

Programul festivalului include 9 spectacole: 4 din România și 5 din R. Moldova. Din România va veni Marcel Iureș cu spectacolul „Absolut!” după „Ivan Turbincă” de Ion Creangă în montarea lui Alexandru Dabija. Marcel Iureș vine pentru prima dată la Chișinău în calitate de actor de teatru, deşi este bine cunoscut de publicul nostru din filmele realizate la Hollywood : „Pacificatorul”, unde a jucat alături de George Clooney şi Nicole Kidman, „Misiune imposibilă”, unde i-a fost partener Tom Cruise și „Interviu cu Vampirul”, în care s-a produs alături de Brad Pitt şi Tom Cruise.

Actrița Alina Berzunțeanu va prezenta în cadrul „Podurilor de teatru” spectacolul de teatru-film „Nouă grade la Paris”. Cristina Cassian ne aduce spectacolul „Amalia respiră adânc” de Alina Nelega, pentru care i s-a acordat premiul UNITER pentru debut. Cel de-al patrulea spectacol românesc e adus din Arad, se numeşte „Eficienţă” și o are ca protagonistă pe tânăra şi talentata Giorgiana Elena Popan.

Din R. Moldova participă spectacole pe texte autohtone. Actorul Andrei Sochircă va prezenta un recital din poezia lui Eugen Cioclea. Doriana Talmazan ne va oferi un performance de Nicoleta Esinencu. Alexandru Pleșca va lansa premiera spectacolului „Nekrotitanium” după romanul omonim al lui Mitoş Micleuşanu şi Florin Braghiş. Mihai Fusu va juca un spectacol după poezia din Transnistria. Iurii Andriuşcenko, actor la Teatrul Rus „A. Cehov”, va povesti istoria cântărețului rus Vertinskii care, emigrând după revoluție, a trăit un timp în România interbelică.

Festivalul de monodrame One Man SHOW a fost organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, al Primăriei capitalei, Ministerului Culturii şi UNITEM. Din echipa festivalului fac parte Mihai Fusu,  director al Teatrului Unui Actor şi Boris Cremene, director artistic al festivalului.

Festivalul se va deschide pe 12 octombrie, la Teatrul „Satiricus „I.L. Caragiale”.

 

I.N.