Marca preferată a moldovenilor rămâne Dacia

duster1

Evoluţia pieţei auto în primele şapte luni ale acestui an arată că vânzările de maşini noi cresc pe fondul reducerii cererii pentru maşinile second hand. Marca preferată a moldovenilor rămâne Dacia, iar de o popularitate tot mai mare se bucură SUV-urile. Totuşi, potrivit dealerilor auto, cifrele oficiale nu sunt reprezentative în condiţiile în care pe drumurile moldoveneşti circulă zeci de mii de maşini cu plăcuţe de înmatriculare străine.

Mariana Şalamac

Potrivit datelor întreprinderii de stat „Registru”, în perioada ianuarie-iulie 2016 au fost înmatriculate 11.396 de automobile, cu peste 9% mai puțin decât în perioada similară din 2015, când au fost înmatriculate 12.573 unități. Una dintre tendinţele surprinzătoare este creşterea cererii pentru maşinile noi, ponderea cărora a fost de aproape 19% din totalul maşinilor înmatriculate, faţă de 16% în perioada corespunzătoare a anului trecut. Datele Î.S. „Registru” arată că numărul automobilelor cu anul producerii 2015 sau 2016, înmatriculate în R. Moldova în primele şapte luni a constituit 2.148 unităţi, în creştere cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit expertului auto Ilie Toma, evoluţia pozitivă a vânzărilor în cazul maşinilor noi arată o oarecare majorare a certitudinii populaţiei. „Creşterea vânzărilor de automobile într-o ţară reflectă siguranţa pe care o au cetăţenii în viitorul apropiat. Probabil, creşterea de aproape 8% a vânzărilor din acest an arată într-o anumită măsură acest lucru, deoarece decizia de a procura un automobil se ia pe parcursul a cel puţin câteva luni şi se analizează posibilitatea de întreţinere a automobilului”, a comentat expertul pentru ECOnomist.

Statistici denaturate

Expertul mai spune că această creştere a numărului de automobile noi înmatriculate se explică şi prin faptul că „acestea nu se pot eschiva de la înregistrarea legală, aşa cum o fac maşinile la mâna a doua, cu numere străine”. „Încă se manifestă modalitatea de a circula cu plăcuţe de înmatriculare străine şi pe bază de vinietă. Este de fapt o formă de eschivare de la înmatriculare, care denaturează statisticile oficiale”, a menţionat expertul.

Chiar şi cu o creştere de aproape 8% a vânzărilor de maşini noi în primele şapte luni, suntem cu 22% sub nivelul vânzărilor din perioada similară a anului 2014, spune Ilie Toma: „Creşterea care s-a înregistrat acum se datorează şi scăderii dramatice a vânzărilor din anul trecut. După un an prost, este uşor de obţinut o creştere procentuală mare. Pentru alte ţări, o creştere de 8% a vânzărilor de maşini noi ar însemna un boom economic, iar în cazul nostru este mai mult o restabilire a vânzărilor”.

Parking_lot_at_HAA_Kobe

De patru ori mai multe maşini second hand

Pe fondul creşterii numărului de maşini noi, au fost înregistrate mai puţine maşini la mâna a doua. Numărul automobilelor cu anul producerii mai vechi de 2015, înmatriculate în R. Moldova în ianuarie-iulie curent, a constituit 9.248, cu peste patru ori mai multe decât maşini noi.

Dintre maşinile second hand, cele mai multe au o vechime de la opt până la zece ani. „Rămân preferate maşinile vechi pentru că sunt mai accesibile. Cererea pentru maşinile vechi este de asemenea distorsionată de automobilele care circulă cu plăcuţe de înmatriculare străine. Acest fapt reţine dezvoltarea pieţei, se creează o concurenţă neloială. Dintre maşinile second hand înmatriculate deja şi cele care circulă încă cu numere străine. Astfel, cred că scăderea cererii pentru automobilele second hand este doar o distorsionare temporară a pieţei”, consideră Ilie Toma.

Dacia rămâne marca preferată

În topul preferinţelor moldovenilor se află marca românească Dacia. Potrivit lui Octavian Rusnac, directorul „DAAC-Autosport” SRL, în şapte luni din 2016, au fost înmatriculate 348 de automobile noi marca Dacia. „Modelul preferat a fost şi rămâne Dacia Logan, 50% din marca Dacia. Se vinde preponderent la preţul de 6.880–9.600 de euro. Următorul după popularitate este modelul de SUV Dacia Duster, care se vinde preponderent la preţ de 13.000–17.000 de euro. Marca Dacia se află în topul vânzărilor din 2010. Se caracterizează prin gama largă de produse cu raportul înalt de calitate/preţ. Clienţii noştri sunt în principal societăţile comerciale, persoanele fizice cu venituri mai modeste sau fără pretenţii la imagine, organizaţiile de stat”, a precizat reprezentantul unuia dintre cei mai mari dealeri auto din R. Moldova.

Pe locul doi în topul maşinilor preferate de moldoveni se află marca Hyundai. După cum a declarat Veaceslav Gheorghiev, directorul „Pacific Motors Moldova”, în perioada ianuarie-iulie curent, au fost comercializate peste 300 de automobile Hunday, fiind înregistrată o creştere de 130% a vânzărilor. Cele mai solicitate modele sunt Tucson,
Santa Fe, Accent.

În top cinci mărci preferate se mai găsesc Skoda, Toyota şi Mercedes. Referitor la clasarea în top cinci a unei mărci premium – Mercedes, expertul Ilie Toma a spus că „este o situaţie atipică a pieţei, care nu poate fi găsită în ţările europene, dar la noi este o dovadă a faptului că fie se cumpără maşini foarte scumpe, fie cele foarte accesibile”.

SUV-urile, o nouă tendinţă pe piaţa auto

Dacă ne referim la segmentele de automobile, cele mai solicitate rămân SUV-urile, care au reprezentat anul trecut circa 40% din totalul vânzărilor de maşini noi. „Asta se explică prin faptul că sunt potrivite pentru drumurile din R. Moldova, care nu sunt în cea mai bună stare, dar este vorba şi de imagine: SUV-urile devin mai compacte şi, odată cu asta, mai accesibile. Ele ajung să concureze la preţuri cu maşinile mici. Pentru conaţionalii noştri este important şi plusul de imagine pe care li-l oferă, SUV-urile sunt mai arătoase”, a explicat Ilie Toma.

În ceea ce priveşte achitările, tot mai mulţi moldoveni achiziţionează automobile în leasing. Potrivit lui Octavian Rusnac, în 2016, vânzările maşinilor Dacia în leasing au atins cota de 25%, o creştere cu 50% faţă de 2015.

Opinie // Octavian Rusnac, directorul „DAAC-Autosport” SRL

„Statistica de la ÎS „Registru” arată maşinile înmatriculate. Sunt înmatriculate cu puţin peste 150 de automobile de anul fabricaţiei 2015–2016 mai multe decât în 2015. E o creştere de doar 8%. În asemenea condiţii, nu putem vorbi cu exactitate despre o creştere a vânzărilor. Îndeosebi în situaţia în care apar pe drumuri multe maşini cu numere străine, care nu sunt vămuite şi înmatriculate în R. Moldova. Sunt zeci de mii! Acestea sunt la mâna a doua, în realitate, pot fi considerate vânzări ascunse, care nu apar în statisticile de la Registru! De aceea datele statistice de la Registru cu privire la maşinile de mâna a doua nu sunt reprezentative, după părerea mea. Eu nu văd motive pentru creşterea vânzărilor de maşini noi, pentru că nu au crescut veniturile nici la persoanele fizice, nici la juridice. Achiziţiile de stat depind foarte mult de ajutoarele financiare din exterior şi care nu sunt nici în 2016.”

SURSA: eco.md