Manuale scrise de sadici // Ilie Gulca

ilieFiul meu, clasa a patra, îmi arată ce are la Ştiinţe. Are o temă despre simţuri, din care nu reuşeşte, cu dicţionarul, să reţină fiziologia senzaţiilor! Las la o parte o carte pe care mi-a dăruit-o un coleg şi iau textul din manual la puricat. Descopăr aceeaşi terminologie livrescă din cursul universitar Psihologia generală pe care l-am studiat la facultate.

Ce demonstrează acest lucru? Că autorii de manuale şcolare suferă de sadism? Că metodiştii sunt nişte tâmpiţi de nerecuperat? Că redactorii editurilor sunt nişte figuranţi? Nu cred. Aceasta arată că concursurile de manuale organizate de Ministerul Educaţiei sunt nişte farse. Că sunt câştigate de edituri care nu au nicio schiţă de manual mai de Doamne ajută în momentul concursului, ci aşi în mânecă, autori de pe la minister. Ei, şi după ce se câştigă concursul, se procedează cu o viteză nebună la elaborarea manualului. Şi iată că avem instrumente didactice.

Arunc dracului manualul şi îi propun fiului meu să studiem fiziologia senzaţiilor din „Tout comprendre”. A doua zi, îl întreb câţi din colegii săi au fost pregătiţi la Ştiinţe. „DOI”, îmi spune el. Da, doi elevi din vreo 36, dacă nu mă înşel. Poate îi propunem Ministerului să trecem la „Tout comprendre”, în loc de manualele aprobate de conţopiştii săi, cel puţin, nimeni nu va avea de suferit.

The following two tabs change content below.